Головна Новини Політика зовнішня політика Зустріч Байдена та Путіна: чи піде Кремль на поступки щодо Донбасу
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Байдена та Путіна: чи піде Кремль на поступки щодо Донбасу

Президент Росії Володимир Путін буде домовлятися з главою Білого дому Джо Байденом про вплив на Україну, упевнений політолог Дмитро Воронков

8 червня 2021, 14:01
Поділіться публікацією:

Президент Росії Володимир Путін розглядає зустріч з президентом США Джо Байденом швидше, як потенційні можливості, а не "виклик на килим", та лідер Кремля навряд чи налаштований на поступки у врегулюванні збройного конфлікту на Донбасі. Таку думку журналісту "Коментарів" висловив політичний експерт Дмитро Воронков.

Зустріч Байдена та Путіна: чи піде Кремль на поступки щодо Донбасу

Джо Байден та Володимир Путін. Фото: АР

І Путін, і Байден зацікавлені в майбутніх переговорах, а США якщо і вдаються до санкцій, то роблять це без сотень попереджень, а різко й безапеляційно, вважає політичний експерт Дмитро Воронков. Тому зрушень в питанні врегулювання ситуації на Донбасі Україні після цієї зустрічі не варто очікувати, певен експерт.

"Швидше за все метою Путіна якраз, навпаки, буде спроба схилити Штати до впливу на Україну щодо поступок перед Кремлем з питання Донбасу. І особливо в рамках можливої участі США у "Кримській платформі", оскільки там напевно буде порушуватися не тільки "кримське питання". У результаті цей майданчик може стати місцем лобіювання інтересів Кремля через Байдена або його представників", — прогнозує політолог.

За його словами, Кремль продовжить наполягати на прямих перемовинах України з ОРДЛО або зміні конфігурації з "кордон — вибори" на "вибори — кордон". Мова не йде про маніпулювання Путіним щодо Байдена, а про спробу вплинути конструктивністю щодо інших важливих американсько-російських питань, уточнив Воронков.

"Найімовірніше ключовим на порядку денному буде, зокрема, питання про "Північний потік-2". Думаю, що в Білому домі усвідомлюють неминучість запуску даного трубопроводу, тому у Байдена є бажання узгодити механізм його запуску з дотриманням якихось гарантій для США в щодо американського газового ринку, перш за все. Так що є предмет для торгу", — вважає експерт.

Тому перед зустріччю Байдена та Путіна США не ввели санкції проти безпосередньо операторів "Північного потоку-2", оскільки Білий дім хоче вийти з цієї історії максимально красиво й з максимальними преференціями для себе, переконаний Воронков.

"Адже газопровід ще потрібно буде сертифікувати. Нагадаю, що норвезька компанія DNV GL, яка повинна була сертифікувати газопровід "Північний потік-2" після закінчення його будівництва, відмовилася надавати цю послугу після нових санкцій США. Тобто в Кремлі розуміють, що можуть в кінцевому результаті все реалізувати в обхід санкцій, але це буде проблематично та виллється в досить затяжний процес. Тому в інтересах Путіна згладити напругу й домовитися про швидкий "бартер", — пояснив свою думку політолог.

Експерт не виключає, що в Офісі президента України побоюються результатів зустрічі Байдена та Путіна й зниження американського впливу на Кремль.

"Безумовно, також підніматиметься питання й про Білорусь, ймовірності реанімування договорів, розірваних при Трампі — РСМД (Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності, — Ред.), про відкрите небо й інші. Водночас варто розуміти, що позиція Білого дому — це все ж таки не позиція Конгресу, тобто не відображає в цілому зовнішню політику США. І тому Байдену потрібно висувати якісь ініціативи щодо міжнародної політики так, щоб Конгрес побачив якесь стимулювання або захист безпосередньо національних інтересів країни", — підсумував Воронков.

Політолог додав, що "торги" Байдена з Путіним в масштабах геополітики будуть предметом закритої частини діалогу, а в рамках публічної відкритої політики прозвучить "мало чого цікавого або "революційного".

Нагадаємо, президент США Джо Байден запросив президента України Володимира Зеленського відвідати Вашингтон. До візиту Зеленського в США Байден зустрінеться з президентом Росії Володимиром Путіним. Перемовини двох президентів відбудуться 16 червня в Женеві.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Сташинский

8 червня 2021, 16:04

На Украине висит столько косяков в отношении внешней политики, что вполне справедливо жидко дрыстать от ожидания решений Больших Дядей. ))


Новини