Головна Новини Політика зовнішня політика Зовнішня політика: які шанси та загрози має Україна у грудні
commentss НОВИНИ Всі новини

Зовнішня політика: які шанси та загрози має Україна у грудні

Експерти прокоментували для видання «Коментарі-Україна»

28 листопада 2021, 18:30
Поділіться публікацією:

Зовнішньополітичний прогноз для України на грудень Які важливі події очікуються і як вони можуть вплинути на нашу країну? Експерти прокоментували для видання "Коментарі-Україна". Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко зазначає, що зазвичай серйозні геополітичні рішення рідко приймаються у грудні.

Зовнішня політика: які шанси та загрози має Україна у грудні

Зовнішня політика - фото з відкритих джерел


"Це час, коли наближається католицьке Різдво, це приготування до нового року. Істотних міжнародних зустрічей чи робочих процесів, що відбуваються в аналітичних кабінетах, у грудні, як правило, не відбувається. За рідкісним винятком, яким стала, наприклад, зустріч глав держав "нормандської четвірки" у грудні 2019 року. Але цього року такі перспективи не проглядаються", – наголошує Катерина Одарченко.


За її словами, з економіки та України, і Росії суттєво б'є нагнітання ситуації біля кордонів із потенційними військовими діями.

Причому не лише біля українсько-російських кордонів, а й біля білорусько-українських, куди може ринути хвиля мігрантів.


"Путін та Лукашенко вважають, що можуть вийти із цієї ситуації переможцями. Але я особисто в цьому маю сумнів. Швидше йде дестабілізація, яка вдарить і Білорусі, і Росією, і Україною. У всіх сенсах, включаючи відлякування інвесторів", – пояснює Катерина Одарченко.


За її словами, у грудні у ракурсі української євроінтеграції та євроатлантичної інтеграції навряд чи щось зміниться. Певне зближення є, але відбувається далеко не так швидко, як нам хотілося б.


Координатор напряму міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина" Денис Москалик серед ключових міжнародних подій грудня, важливих і для України, вважає організований США Саміт за демократію 9-10 грудня та Саміт Східного партнерства 15 грудня. В обох братиме участь наша країна.


"У рамках Саміту за демократію Сполучені Штати намагаються створити рамку для консолідації навколо Вашингтона демократичних країн за умов боротьби за світове лідерство з Китаєм. Як заявив Байден на своїй першій пресконференції як президент – це "ідеологічна боротьба", яку ведуть демократії проти авторитарних країн, – нагадує експерт. – Це перша така подія. Вже відомо, що у Саміті візьме участь 110 країн. Для України це означає можливість налагодити нові контакти та зарекомендувати себе як прихильна до демократії країна, яка бореться на вістря протистояння з авторитарними режимами".


Денис Москалик зазначає, що рішення про проведення Саміту Східного партнерства було ухвалено у Брюсселі керівництвом ЄС. Тут уже йдеться про налагодження співпраці Євросоюзу з країнами колишнього СРСР на схід від ЄС – насамперед з Україною, Молдовою та Грузією. На цьому напрямі перед Україною стоїть завдання щодо розвитку регіонального співробітництва та співробітництва з ЄС.


"В обох випадках Україна може зарекомендувати себе позитивно на міжнародній арені, як представник певного формату співпраці, або згаяти цю можливість", – резюмує експерт.


Нагадаємо, глава білоруської республіки Олександр Лукашенко і виконувачка обов'язки німецького канцлера Ангела Меркель вдруге за цей тиждень розмовляли телефоном. Вони говорили про кризу з емігрантами, яка склалася на кордоні між Євросоюзом і Білорусією. Про це повідомляє пресслужба Олександра Лукашенка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини