Головна Новини Політика зовнішня політика Зона вільної торгівлі з Туреччиною: переваги та ризики для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Зона вільної торгівлі з Туреччиною: переваги та ризики для України

Базова позиція документа – встановлення Туреччиною 0% мит на 10 337 товарних позицій, що становить 95% загальної кількості товарів, що експортуються Україною

8 лютого 2022, 17:45
Поділіться публікацією:

На початку лютого відбулося підписання угоди про створення зони вільної торгівлі між Україною та Туреччиною, яке президент Володимир Зеленський назвав "історичним моментом".

Зона вільної торгівлі з Туреччиною: переваги та ризики для України

Володимир Зеленський та Реджеп Тайїп Ердоган - фото: Офіс президента

Портал "Коментарі" вирішив дізнатися, на скільки важливою для нашої держави є співраця із Туреччиною, а також про переваги та недоліки ЗВТ із нею. 

Останнім часом у нас, окрім економічної доцільності, суттєво зросла геополітична складова такої двосторонньої угоди

Генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Роман Сластьон розповідає: 

"Важливою подією минулого тижня стало підписання Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Туреччиною. Звісно, вона має ще пройти ратифікацію у Верховній Раді. Угода набуває чинності з 2023 року, і з цілого ряду чутливих товарів розроблений перехідний період на 3-5 років". 

За словами фахівця, ідея щодо зони вільної торгівлі між Україною і Туреччиною далеко не нова і ще на початку 2000-х була ініційована Україною. Проте всі ці роки на заваді ставали побоювання щодо негативних наслідків для певних галузей як з боку України, так і Туреччини. В пошуку ідеального балансу ми застрягли майже на 20 років. Проте очевидно, що останнім часом у нас, окрім економічної доцільності, суттєво зросла геополітична складова такої двосторонньої угоди. І от — маємо підписаний документ.

За прогнозами Мінекономіки, угода може дати щороку зростання 2% до ВВП. При цьому, український експорт до Туреччини має зростати на $313 млн щороку, а вітчизняні експортери мають заощадити $370 млн митних платежів. Торік товарообіг з Туреччиною становив понад 7 млрд $. З них український експорт сягнув 4,1 млрд $, а імпорт – 3,2 млрд $. Експорт на 80% складається з металів і зернових.

З точки зору агро, продовжує Роман Сластьон, зниження ставок та встановлення безмитних квот матимуть позитив для українських експортерів яловичини, курятини, аквакультури, частково молочки, деяких нішевих зернових, олії, кондитерських виробів, яблук та соків; дешевше зможемо отримувати турецькі добрива.

За словами експерта, основні занепокоєння стосуються власне не аграрного сектору — в програші легка промисловість, частково машинобудування. Разом з тим, в агросекторі найбільші ризики витіснення турецькими товарами наших виробників овочів — томатів, огірків, перцю — в першу чергу, тепличних.

"Можливості зайняти певні ніші точно збільшилися, і це слушний час для вітчизняного агробізнесу придивитися пильніше до варіантів розвитку та розширення на ринках Туреччини. З іншого боку, для українських секторів, які побоюються конкуренції — саме час перелаштовуватися та поліпшувати свою ефективність", — резюмує генеральний директор УКАБ. 

Відкритий ринок турецьких товарів, може призвести до знищення вітчизняної легкої промисловості, тепличного овочівництва

На думку економіста, фінансового аналітика Олексія Куща, яку він висловив для видання "Главред", підписання договору про зону вільної торгівлі, скоріш за все, "могло бути обміняне на участь Туреччини в Кримській платформі" у 2021 році, або ж на спільні проекти в галузі оборони. 

Однак, продовжує Олексій Кущ, для України ЗСТ із Туреччиною не принесе жодної користі, і в результаті наша держава отримає "дірку від бублика". 

"Україна — це сировинна країна, а для сировинної країни потрібно спочатку виконати домашнє завдання із посилення своєї економічної складності, тобто спочатку створити (а кажучи про Україну — відновити) більш високі рівні додаткової вартості промисловості і тільки потім, за допомогою зон вільної торгівлі, спробувати шукати для цієї промисловості ринки збуту. Тому що в даному випадку від підписання ЗВТ виграють виключно ті країни, у яких більш високий рівень державної підтримки промисловості", — зауважує фахівець. 

Олексій Кущ також дотримується думки, що відкритий ринок турецьких товарів, може призвести до знищення вітчизняної легкої промисловості, тепличного овочівництва. Частково ЗВТ вплине і на молокопереробну галузь, а також на перпективи розвитку українського машинобудування й електротехніки. 

"Турки фактично змінюють повітря на реальні економічні преференції, тоді як Україна, навпаки, їх втрачає. Тому що Україна все ще помилково продовжує думати, що натомість отримає зміцнення стратегічної безпеки. Але чим слабкіше країна економічно, тим слабкіше вона стає і стратегічно", — додав фінансовий аналітик. 

Раніше на порталі "Коментарі" — Турецький кейс: чому Ердоган раптом зацікавився Україною та яка у цьому вигода для Києва. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини