Головна Новини Політика зовнішня політика Зеленський запропонував Туреччині та ООН виступити разом проти "російського шантажу та божевілля"
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський запропонував Туреччині та ООН виступити разом проти "російського шантажу та божевілля"

У відповідь на рішення Росії про вихід із зернової угоди, президент України Володимир Зеленський запропонував ООН та Туреччині продовжити її дію, але вже без РФ

17 липня 2023, 23:22
Поділіться публікацією:

Володимир Зеленський направив офіційні листи президенту Туреччини Ердогану і генсеку ООН Гутеррішу з пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі – за участі України, ООН та Туреччини. Про це повідомляють "Коментарі".

Зеленський запропонував Туреччині та ООН виступити разом проти "російського шантажу та божевілля"

Ердоган та Зеленський

"Україна, ООН і Туреччина спільно можуть забезпечити роботу продовольчого коридору та інспектування суден", — зазначає Зеленський у своєму вечірньому зверненні.

За його словами від стабільності постачання українського зерна залежать 400 млн. людей у світі і вони не повинні залежати від "російського шантажу" та "російського божевілля".

"Африка має право на стабільність. Азія має право на стабільність. Європа має право на стабільність. А отже, ми всі повинні дбати про безпеку – про захист від російського божевілля. Українське продовольство – це базова безпека для майже 400 мільйонів людей", — наголошує Зеленський.

За даними Зеленського, в результаті реалізації зернової угоди майже 33 мільйони тонн агропродукції були експортовані до 45 держав світу. При цьому 60% обсягів пішли в країни Африки та Азії, зокрема в Алжир, Туніс, Лівію, Єгипет, Кенію, Ефіопію, Сомалі, Судан. Також отримувачами українського зерна стали Китай, Індія, Бангладеш, Індонезія, Пакистан, Ірак, Ліван, Ємен.

- Наш продовольчий експорт дозволяє рятувати життя в таких країнах, як Ємен і Сомалі… різних людей… різної релігії, різного етнічного походження… Але вони всі однаково мають право на життя, — підкреслює Зеленський.

Нагадаємо, що відомий рашист Гіркін передрікає, що вихід РФ із зернової угоди підштовхне Туреччину до вступу у війну з Росією.

Путін погрожує "відповіддю" за підрив Кримського мосту.

А експерти розповіли, чи може Росія повернутися до зернової угоди.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини