Головна Новини Політика зовнішня політика Зеленський з дружиною і топ-чиновниками полетів в США: що може принести нам цей візит
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський з дружиною і топ-чиновниками полетів в США: що може принести нам цей візит

У складі української делегації в США - президент, перша леді і топ-чиновники

30 серпня 2021, 23:48 comments1224
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 30 серпня, офіційна делегація України на чолі з президентом Володимиром Зеленським вилітає в США. Про це повідомили і прессекретар глави держави, і віцепрем'єр — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. При цьому зустріч Зеленського і американського президента Джо Байдена знову перенесли — на цей раз на 1 вересня. Що може принести нам цей візит? Які промахи може допустити український президент? Які сильні кроки зробити? Ситуацію для порталу "Коментарі" проаналізували експерти.

Зеленський з дружиною і топ-чиновниками полетів в США: що може принести нам цей візит

Володимир Зеленський (фото з відкритих джерел)

Політичний експерт, директор Агентства соціальних комунікацій Сергій Бєлашко вважає, що Україні цей візит нічого принести не може. Крім того, що недоброзичливці нашої країни і цієї влади всередині країни посміються в черговий раз.

"За межами України цей візит мало кому цікавий. І крупно помиляються ті, хто думає, що в Москві з нетерпінням чекають новин про американський візит Зеленського, — підкреслює експерт. — У самому Вашингтоні цей візит теж нікому не потрібен, його вже переносили, ще перенесли. Швидше за все, зустріч з Байденом матиме якийсь протокольний характер. Як з Тіхановско. (екскандидат в президента Білорусі Світлана Тіхановська — прим. Ред.) — 15-хвилинна зустріч, розмова ні про що, насипали печива — і давай, до побачення. Зрозуміло, що в Офісі президента будуть розганяти, що це "епохальний прорив у двосторонніх відносинах, дружбу міцніти і цивілізаційного світу бути". Те, що ми чули і в виконанні попередників Зеленського, а тепер і від нього самого ".

Сергій Белашко сумнівається, що під час зустрічі від Зеленського слід очікувати якихось "ляпів", застережень.

"Все ж Зеленський володіє професійними навичками публічних виступів, так що очікувати" ляпів "від нього доводиться в набагато меншому ступені, ніж від тих же Порошенко і Януковича. У будь-якому випадку, противники Зеленського будуть розганяти "зраду". А співробітники ВП — "победу". Але в цьому немає серйозної політики, — упевнений експерт. — Напевно, заготовки вже є, їх потім просто виставлять за фактом в інформаційний простір. Але вони будуть мати мало спільного з реальністю. Реальність — виведення американських військ з Афганістану, нова хвиля коронавируса і так далі ".

Політичний експерт Михайло Чаплига нічого позитивного для України від візиту Зеленського в США не очікує.

"З тієї простої причини, що всі президенти України (і Зеленський — не виняток) здійснюють подібні поїздки не для вирішення важливих для нашої країни проблем, а для вирішення питань сосбтвенною легітимізації в очі виборців і західної еліти. За своєрідним ярликом на князювання. Тому очікувати можна фото, відео, і більше нічого. Все заради того, щоб показати, що компрадорська еліта рукостискання на заході. Для країни ж від таких візитів — одні біди. І суцільні поразки. Їдуть адже з дарами, як прийнято в колоніях. Свого часу Порошенко привозив дари у вигляді покупки американського вугілля в два рази дорожче, ніж в Україні. І покупки локомотивів, які ми могли б створювати самі, — підкреслює Михайло Чаплига. — Зеленський їде з рішення РНБО щодо особистих ворогів Байдена, що не вписується в нашу Конституцію. І — по стопах Порошенко — з пропозицією про закупівлю американського вугілля. Плюс — дари у вигляді нашої участі в афганській війні і прийняття афганських біженців ".

На думку експерта, весь цей візит — один великий промах для держави Україна. І позитив тут може бути тільки особисто для Зеленського.

На думку координатора напрямку міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина" Дениса Москалика, найбільш вірогідним результатом зустрічі буде чергова декларація підтримки України і її територіальної цілісності з боку США.

"Вже протягом тривалого часу налагодження прямого контакту і особиста зустріч між президентами США і України є одним з основних зовнішньополітичних цілей українського керівництва. У цьому їм допомогла весняна військова тривога, пов'язана з маневрами російських військ навколо України. Зараз це актуально у зв'язку з певною кризою у зовнішній політиці Сполучених Штатів на тлі виведення американських військ з Афганістану ", — зазначає експерт.

За його словами, події в Афганістані призвели до негативних морально-психологічних наслідків для Америки і породили певну кризу довіри серед її союзників і партнерів. І цим намагаються скористатися суперники США.

"У таких умовах зустріч Байдена і Зеленського повинна продемонструвати, що підтримка України зберігається, не дивлячись на події на Близькому Сході і зміна зовнішньополітичних пріоритетів США на протистояння з Китаєм. Під це так само можливе отримання Україною додаткової допомоги від Вашингтона, військової та економічної. Але потрібно враховувати, що США зараз сконцентровані на інших проблемах, пов'язаних з ураженням в Афганській війні, відносинами з європейськими союзниками і проблемами в інших регіонах світу ", — попереджає Денис Москалик.

Серед можливих помилок, які може допустити Україна під час цих переговорів, експерт називає демонстрацію власної слабкості і неготовність чинити опір, створюючи при цьому враження, що отримана допомога не впливає позитивно на ситуацію.

"Це може бути пов'язано з діяльністю певних груп з України, як наприклад агентурної групи нардепа Андрія Деркача, спрямованої на підрив українсько-американських відносин і двопартійної підтримки України по лінії демократичної партії. Це стосується і реанімації справи Бурісми, і публікації компромату на сина Байдена і членів демократичної партії. Відсутність адекватної реакції на ворожу діяльність може створити у американських партнерів враження, що подібні акції проводяться в координації з українською владою. Або, що ті занадто слабкі, щоб адекватно реагувати на подібну діяльність ", — пояснює Денис Москалик.

Він упевнений, що сильним кроком української сторони може стати введення нових санкцій проти агентурної групи Деркача.

"У переддень візиту проти самого Андрія Деркача санкції був введені, — нагадує експерт. — Залишається зробити адекватні заходи проти інших членів російської агентурної групи Деркача: Олександра Дубинського, Олександра Онищенка, Костянтина Кулика, Андрія Теліженко, Петра Журавля, Антона Симоненко і Дмитра Ковальчука ".

Раніше експерти розповіли порталу "Коментарі", що важливо обсудити  Зеленському з Байденом в США.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини