Головна Новини Політика зовнішня політика Зеленський підписав Батумську декларацію: що Україні дає цей документ
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський підписав Батумську декларацію: що Україні дає цей документ

Експерти оцінили, що Україна принесе зустріч «асоційованого тріо» і підписані в Батумі документи

20 липня 2021, 12:59
Поділіться публікацією:

Президенти України, Молдови і Грузії провели ділову зустріч в Батумі, яка спрямована на зміцнення тристоронньої співпраці для подальшої євроінтеграції. Також главами держав була підписана Декларація саміту. За словами Володимира Зеленського, всі три країни заплатили за вибір шляху в ЄС своїми територіями. "Коментарі" попросили експертів оцінити сказане на зустрічі, підписані документи і європерспективи учасників саміту.

Зеленський підписав Батумську декларацію: що Україні дає цей документ

Україна, Молдова та Грузія об’єдналися в боротьбі за членство в ЄС. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

"Оптимізму для прогнозу про реальну участь наших країн в проекті ЄС поки немає"

На думку професора кафедри політичних наук КНУ ім. Шевченка, політологині Ганни Малкіної, підписана декларація має передусім велике символічне значення, об'єднавши країни з загальними проблемами і прагненнями.

"Всі три країни-підписанта постраждали від держави-агресора. Всі вони мають прагнення стати членами ЄС. Всі впроваджують реформи для приведення законодавства, судової системи, роботи органів управління до стандартів ЄС і, методом проб і помилок, працюють над побудовою правової держави і розвиненого громадянського суспільства. Батумська декларація — це сигнал як для ЄС, так і для Російської Федерації, що євроінтеграційний вектор є неухильним пріоритетом", — вважає політолог.

При цьому Ганна Малкіна звертає увагу на кілька важливих моментів.

"По-перше, це юридичний статус такої декларації. Термін "декларація" часто вживається для позначення різних міжнародних документів, проте декларації не у всіх випадках є юридично обов'язковими. Він нерідко навмисно вибирається підписантами для демонстрації того, що сторони не мають намірів встановлювати юридично обов'язкових зобов'язань, а лише декларують свої прагнення і бажання", — пояснює експерт.

Саме тому, за словами Малкіної, цей документ може залишитися символічним попри те, що в України, Грузії і Молдови є достатньо досвіду, яким можна обмінятися в контексті врегулювання конфліктів, реформування політичної, соціальної та економічної системи.

"По-друге, геостратегічна мета ЄС на найближчі кілька років — це включення до складу Європейського Союзу балканських країн — Сербії і Чорногорії. Без надії на членство, попри всі прагнення, залишаються Україна, Грузія і Молдова", — констатує політолог.

Анна Малкіна нагадує, що в грудні 2020 року президент Франції Еммануель Макрон заблокував на саміті ЄС рішення глав держав розпочати переговори про вступ до спільноти Албанії та Північної Македонії. Політик наполіг, щоб Брюссель не піднімав питання про перспективи членства в ЄС країн-учасниць програми "Східне партнерство", в тому числі тих, з якими Євросоюз підписав угоду про асоціацію (Грузія і Україна).

"Тому оптимізму для прогнозу про реальну участь наших країн в проєкті ЄС в якості повноправного партнера на найближчі 10-15 років поки немає", — резюмує Ганна Малкіна.

"Об'єднання зусиль між Україною, Грузією і Молдовою в ракурсі шляху в ЄС і НАТО має логіку"

Політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько звертає увагу, що Україна, Грузія та Молдова, які підписали Батумську декларацію, знаходяться приблизно на одній дистанції від фінішу — повноцінного входження до ЄС і НАТО. І дистанція ця є досить довгою.

"Також фактором, який об'єднує Україну, Грузію та Молдову, є агресія Росії і захоплення частини територій — Криму і Донбасу, Абхазії, Південної Осетії, Придністров'я. А ще ці країни об'єднує нездатність подолати корупцію, щоб бути готовими до приєднання до західної спільноти. Хоча останніми роками країни-підписанти декларації зробили відчутні кроки в боротьбі з корупцією, але остаточно сказати цьому явищу "прощай" не виходить", — зазначає Володимир Манько.

За його словами, Україна за останні два роки і зовсім втратила євроінтеграційний темп.

"Також спостерігається втрата довіри між керівництвом України і західними партнерами, — акцентує експерт. — Підтвердження тому — останні переговори українського президента Зеленського з французьким колегою Макроном, із канцлером ФРН Меркель, а також заяви глави держдепу США Блінкена про втрату до 30% українського ВВП через корупцію. Ну і неможливість узгодити дату зустрічі президентів Зеленського і Байдена теж багато про що говорить..."

В цілому, резюмує Володимир Манько, враховуючи спільність проблем, об'єднання зусиль між Україною, Грузією і Молдовою в ракурсі шляху в ЄС і НАТО має логіку. Можливо, разом країнам вдасться прискорити темп, подолати наявні проблеми і отримати чіткі та конкретні терміни приєднання до Євросоюзу і Північноатлантичного альянсу.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, кого з українців помилували в Грузії перед візитом українського президента і чому.

Також на порталі ви можете дізнатися, чи дійсно є можливим "розворот" України від курсу на Європу і зближення з Китаєм. Що кажуть експерти, читайте в нашому матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини