Головна Новини Політика зовнішня політика Зеленський і Сі зустрінуться найближчим часом: чому Китай погодив такий крок
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський і Сі зустрінуться найближчим часом: чому Китай погодив такий крок

Китай нібито погодився на зустріч Зеленського і Сі уже в жовтні

12 вересня 2024, 14:41 comments4073
Поділіться публікацією:

За інформацією Reuters, уже в жовтні може відбутися зустріч президентів України і РФ Володимира Зеленського та Сі Цзіньпіна. Про це у Пекіні на відкритті найбільшого щорічного заходу військової дипломатії Китаю повідомив екс-заступник міністра закордонних справ Олександр Чалий.

Зеленський і Сі зустрінуться найближчим часом: чому Китай погодив такий крок

Зеленський і Сі

Дипломат підкреслив, що буцімто відносини між Україною та РФ покращилися, саме тому зустріч між двома президентами стала можливою. При цьому він підкреслив, що зараз в Україні всі чекають на контакти, які можуть відбутися між Зеленським та Сі.

Агентство нагадує, що Пекін вважає себе нейтральним щодо війни Росії проти України, але підтримує тісні стратегічні зв’язки з Москвою та не приєднався до мирного саміту, організованого Україною в червні у Швейцарії.

Тодішній міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся зі своїм китайським колегою в Пекіні в липні, коли Зеленський планує ще один можливий саміт у листопаді, цього разу за участі Росії.

Цуй Хунцзянь, директор департаменту європейських досліджень Китайського інституту міжнародних досліджень, заявив у кулуарах форуму, що Китай відкритий для приєднання до майбутнього саміту, оскільки він не хоче, щоб його зусилля "пропали даремно".

"Ми готові зробити все, що сприяє миру", — сказав Цуй, відповідаючи на питання про перспективу зустрічі президентів Китаю та України.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що наприкінці липня в МЗС України заявили, що візит Кулеби в Китай наблизив ймовірність потенційного проведення зустрічі двох президентів. Ведеться постійна робота над тим, щоб організувати зустріч президента України Володимира Зеленського та лідера Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини