Головна Новини Політика зовнішня політика Зеленський хоче переговорів з Путіним та Байденом: які шанси, що така зустріч відбудеться
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський хоче переговорів з Путіним та Байденом: які шанси, що така зустріч відбудеться

У Зеленського припускають, що перша зустріч може відбутися через відеозв'язок

15 січня 2022, 12:36
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський запропонував президенту США Джо Байдену провести саміт за участю президента РФ Володимира Путіна для просування у питанні врегулювання конфлікту на Донбасі. Експерти оцінили для видання "Коментарі" реалістичність цієї ідеї.

Зеленський хоче переговорів з Путіним та Байденом: які шанси, що така зустріч відбудеться

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Перспективи переговорів у трикутнику Україна-РФ-США нереальні

На думку експерта Українського інституту політики Валентина Гайдая, ця ініціатива навряд чи буде реалізована.

"Зустріч у реалі – так точно. Відсоток ймовірності зустрічі в онлайн форматі вищий, але він теж дуже малий. Справа в тому, що така зустріч не має сенсу. Діалог РФ-США, РФ-НАТО зараз — безрезультативний. Принаймні офіційно сторони заявляють про відсутність будь-якого консенсусу. Вимоги з боку Росії не є реальними до виконання. Тому й малореальні переговори лідерів США, РФ та України", – пояснює експерт.

Він наголошує, що гостро стоїть питання тематики. Про що говорити? Путін не готовий спілкуватися навіть на тему Донбасу, не кажучи вже про Крим.

"Та й США щодо Донбасу не те щоб активні, – продовжує Валентин Гайдай. — Так, тема так чи інакше піднімається поза нормандським процесом. Але це питання не має такої ваги, як самі питання взаємовідносин США і РФ щодо санкційної війни, ситуації в Середній Азії і на Близькому Сході. Отже, тематика Донбасу навряд чи може об'єднати Байдена, Путіна та Зеленського в рамках певних переговорів. Більше того — я сумніваюся у ймовірності в найближчому майбутньому зустрічі голів нормандської четвірки, створеної саме для врегулювання цього конфлікту".

Експерт наголошує, що Росія не отримала (і навряд чи отримає) гарантії безпеки у її трактуванні. У тому числі щодо не приєднання України до НАТО, не розширення Альянсу на Схід.

"Навіть, якби це сталося, сам західний вектор впливу на Україну нікуди не подінеться. Ми вже однозначно в орбіті Заходу. І на нашій території цілком можуть бути розміщені якщо не повноцінні військові контингенти країн НАТО, то деякі тренувальні, навчальні центри. Нікуди не подінуться і постачання нам озброєння – летального та не летального – від тих чи інших країн Альянсу. Підтримка України не припиниться за наказом Росії. Так, підтримка ця не така серйозна, як нам хотілося б. Але вона й буде. Насамперед, з боку США, Великобританії. Тому під великим сумнівом ймовірність переговорів між Києвом, Москвою та Вашингтоном", – каже Валентин Гайдай.

Він не виключає, що Зеленський та його Офіс продукують цю ідею, тому що їм потрібно демонструвати зацікавленість вирішити питання Донбасу, Криму хоча б теоретично.

"Хоч як ми могли переконатися за 2,5 роки правління цієї влади – вона не має дорожньої карти вирішення конфлікту на Донбасі. Жодні плани "А", "Б" тощо, про що вони твердили раніше. Немає концепту по Криму крім Кримської платформи, що нічого реально не дає. Проте є безальтернативний західний вектор, який є, по суті, профанацією. Адже в НАТО на нас, незважаючи на політику "відкритих дверей", не чекають, та й у ЄС – не надто. Проте українська влада продовжує подавати виключно прозахідний вектор як єдину гарантію нашої територіальної цілісності (вже порушеної) безпеки і так далі. Виходячи з вищесказаного – нічим ця ініціатива Зеленського не закінчиться, – запевняє експерт. – Розмови по лінії Україна-США будуть як переговори по лінії РФ-США. Але у переговори у трикутнику Україна-РФ-США я не вірю".

Зараз участь України в переговорах – для Кремля додаткова непотрібна перешкода на шляху до досягнення потрібних йому домовленостей

Політолог Дмитро Воронков вітає ідею таких переговорів. Намір, на його думку, є вірним: якщо вже активно обговорюються російські вимоги невступу України до НАТО, то й голос України має бути почутий Путіним. По всіх позиціях.

"Я не виключаю, що США сприймуть цю ініціативу зі схваленням. Але розраховувати на те, що зустрічі у тристоронньому форматі відбудуться, я не став би. Справа в тому, що Путіну цікавіше перетягувати ковдру на себе. А участь України у переговорах для нього – це лише мінуси. Перший – таким чином Путін як би визнає Україну як суб'єкт переговорного процесу (чого він категорично не хоче робити, воліючи нас як би не помічати, демонстративно не зважаючи на нас). Друге – участь України це багато незручних питань та меседжів для Путіна у присутності Байдена. Тобто це вже буде не просто монолог путінської версії того, що відбувається, а дискусія. А Путіну важливо нав'язати США своє бачення ситуації, без присутності іншої думки будь-кого з опонентів", – пояснює політолог.

За його словами, у цей контекст добре лягає і відмова Путіна від окремого переговорного майданчика з країнами ЄС, які не входять до НАТО.

"У зв'язку з цим думаю, що саме Кремль відкине цю ідею. Аргументуючи тим, що питання нерозширення НАТО насамперед стосується не України, а безпеки РФ та Північно-Атлантичного альянсу. А Україна це нібито лише один із прикладів. А питання конфлікту на Донбасі Київ, за логікою Кремля, має вирішувати з Донецьком та Луганськом", – зазначає Дмитро Воронков.

Він наголошує, що для українського президента подібна ініціатива – у будь-якому разі плюс. Адже він демонструє спроби відстояти українські інтереси як гарант, а не відсиджується осторонь.

"А відмову Путіна можна буде маніпулятивно подати як його страх прямого діалогу у зв'язку з відсутністю контраргументів, – вважає політолог. – До речі, Путін міг би говорити з Україною, але лише після того, як було досягнуто конкретних домовленостей із Вашингтоном. І то – у контексті тиску, щоб Україна виконала спільно вироблену позицію РФ та Заходу. Зараз участь України в переговорах – для Кремля додаткова непотрібна перешкода на шляху до досягнення потрібних йому домовленостей. Адже Україна може нагадати про Крим, наприклад. А це не зв'язуватиметься з меседжами РФ про мирне співіснування після отримання гарантій. Іншими словами, у пріоритеті Путіна прямий діалог з Байденом, вторинний майданчик з НАТО. І на цьому перелік бажаних Кремлем переговорників закінчується. Хоч для нас переговори у складі США-Україна-РФ стали б позитивом, оскільки це була б своєрідна очна ставка – і можливість посилити свої позиції".

Читайте також на порталі "Коментарі" – Корнієнко розповів, чим обернеться для Києва визнання Кремлем "Л/ДНР".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини