Головна Новини Політика зовнішня політика Зеленський хоче обговорювати "Північний потік-2" у нормандському форматі разом із США: як це буде
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський хоче обговорювати "Північний потік-2" у нормандському форматі разом із США: як це буде

Володимир Зеленський вчора запропонував президенту США приєднатися до нормандського формату

3 вересня 2021, 14:26
Поділіться публікацією:

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак завив, що президент Володимир Зеленський хоче, щоб США приєдналися до переговорів у нормандському форматі. На думку глави держави, в цьому форматі потрібно обговорювати питання "Північного потоку-2" з точки зору глобальної безпеки. Експерти оцінили цю пропозицію для порталу "Коментарі".

Зеленський хоче обговорювати "Північний потік-2" у нормандському форматі разом із США: як це буде

Володимир Зеленський (фото з відкритих джерел)

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолог Анна Малкіна зазначає, що ідея про приєднання США до переговорів у нормандському форматі не нова.

"Ще при попередньому президенті України Петру Порошенку вона також озвучувалася. Відразу ж після того, як прийшло усвідомлення про помилковий вибір формату переговорів — не будапештський, а нормандський. Однак Сполученими Штатами ця ідея не була підтримана, — нагадує Ганна Малкіна. — Спочатку вона не була підтримана адміністрацією президента Трампа, що пояснювалося відсутністю в нього розуміння, де на карті світу знаходиться Україна. Від нового президента Байдена очікували більшої рішучості та підтримки, оскільки він вважався симпатиком України, курував "українське питання", знаходився в тісному контакті з українським політикумом до свого президенства. Однак зараз створюється враження, що Україна відходить на другий або навіть третій план у великій американській геополітичній грі".

На думку політолога, на зустрічі з президентом Зеленським Байден дав зрозуміти, що США не будуть давати твердої підтримки Україні для вступу в НАТО.

"Також США не захотіли тиснути на Берлін в питанні "Північного потоку-2". Така позиція свідчить про те, що Байден "віддав" врегулювання питань по Україні на розгляд Європейського Союзу, а значить розширення нормандського формату (навіть якщо дивом воно відбудеться) нічого не змінить у загальній риториці, — вважає Ганна Малкіна. — Головну скрипку в ньому будуть, як і раніше, грати Німеччина і Франція. Не виключено, що роль головного диригента повністю перейде до РФ".

Політолог Кирило Сазонов підкреслює, що США досить сильний гравець на світовій арені. І набагато надійніший і ефективний партнер для відбивання Україні російської агресії, ніж такі країни як Німеччина або Франція.

"Подобається це комусь чи ні, але США набагато ефективніше допомагали Україні, в тому числі озброєнням, — зазначає політолог. — При цьому слід виходити з того, що брати участь у нормандському форматі або якомусь іншому разом з іншими США особливо не зацікавлені. Вони вважають за краще вести прямі переговори — і з ЄС, і з РФ, і з Україною. Як політичний важковаговик вони можуть собі дозволити саме такий — самостійний — формат ".

На думку Кирила Сазонова, Андрій Єрмак має цілковиту рацію, що участь США в переговорах по "Північному потоку-2", за ситуації в ОРДЛО, в Криму було б дуже ефективним.

"Нагадаю, що Джо Байден під час зустрічі з Володимиром Зеленським похвалив "Кримську платформу", підкресливши, що це був сильний хід української влади. Так що нам дуже цікаво участь США у переговорах. І думаю, що Зеленський із Байденом домовилися про приєднання Штатів до процесу. Але, швидше за все, це буде не участь США у нормандському форматі, а якась самостійна гра", — прогнозує Кирило Сазонов.

Нагадаємо, Володимир Зеленський не бачить підстав, чому не варто підтримати ідею про подвійне громадянство. Особливо, коли йдеться про тих наших співвітчизників, які проживають за кордоном. Як передає видання "Коментарі", свої думки з цього приводу глава держави висловив під час бесіди зі студентами та викладачами Стенфордського університету, пише "Укрінформ".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини