Головна Новини Політика зовнішня політика Запуск "Північного потоку-2": як Росія намагається обійти законодавство ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

Запуск "Північного потоку-2": як Росія намагається обійти законодавство ЄС

РФ має бажання пройти цю необхідну процедуру за моделлю ІТО

26 жовтня 2021, 19:15
Поділіться публікацією:

Керівник підприємства "Оператор ГТС України" Сергій Макогон повідомив, коли РФ зможе прокачувати газ своєю новою віткою "Північний потік-2". Щоб газогін почав працювати, потрібно пройти процедуру сертифікації, для цього сусідня країна має реалізувати певні домовленості. Про це інформує ТСН. 

Запуск "Північного потоку-2": як Росія намагається обійти законодавство ЄС

Росія намагається обійти законодавство ЄС (фото з відкритих джерел)

За словами  очільника компанії, новий газопровід вже готовий, але, згідно з європейськими законами, має бути проведена сертифікація оператора ГТС – це робить швейцарська компанія Nord Stream AG".

 РФ має бажання пройти цю необхідну процедуру за моделлю ІТО, це коли компанія-оператор може виступати, як власність російського "Газпрому". Це не  підходить  для України та Єврокомісії.

Те, що хоче зробити Росія — нереально. Європейські закони вимагають, щоб компанія, яка займається транспортуванням газу, не була залежна від  іншої, яка здійснює видобуток чи продає голубе паливо. В нашій країні ми це розмежували. Це називається анбандлінг. Саме його має пройти  Nord Stream AG.

Саме таке розмежування російського "Газпрому" та оператора, за коментарем керівника української компанії "Оператор ГТС України", гарантує незалежність в прийнятті рішень та вільні можливості третьої сторони до участі у використанні нового газогону. Мати право качати газ – це не лише монополія "Газпрому". 

Ще про одну важливу новацію згадав пан Макогон – запровадження прозорого тарифу на використання нових потужностей. Українська сторона дотримується думки, що така компанія-оператор має не підпорядковуватись "Газпрому" і бути цілком незалежною.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про Росію, газову кризу в Європі і нові українські пропозиції.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини