Головна Новини Політика зовнішня політика Росія, газова криза в Європі і нові українські пропозиції: розбір від експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія, газова криза в Європі і нові українські пропозиції: розбір від експертів

Експерти проаналізували для порталу «Коментарі» ці заяви

23 жовтня 2021, 17:50
Поділіться публікацією:

Україна запропонувала Росії знижку на додатковий транзит газу в Європу, щоб збільшити поставки й полегшити енергетичну кризу в регіоні. Про це заявив президент України Володимир Зеленський, який також звинуватив Москву в організації газової кризи в Європі й закликав ЄС співпрацювати з Києвом проти російської "газової агресії". Своєю чергою секретар РНБО Олексій Данилов повідомив, що Україна готова запропонувати транспортувати додатково 55 млрд кубів газу на рік. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" ці заяви.

Росія, газова криза в Європі і нові українські пропозиції: розбір від експертів

Газова криза - фото з відкритих джерел


Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич вважає, що заява Зеленського виглядає дещо істерично.


"Є чинний контракт із "Газпромом", згідно з яким з 2021 по 2024 він зобов'язується прокачувати через території нашої країни 40 млрд кубів. газу. Причому за формулою "качай або плати". Тобто, навіть, якщо транзит не йде, гроші за обумовлені обсяги нам надходять. Контракт виконується, навіть часом перевиконується", — пояснює експерт.


Щодо якоїсь знижки у 50% за перевищення обсягів прокачування — потрібно для початку розуміти, чи є взагалі відповідні ресурси газу, зазначає Дмитро Марунич. Він також підкреслює, що всі попередні роки саме українська сторона робила все, щоб зруйнувати економічну співпрацю з РФ, включаючи газову.


"А тепер бачимо якусь дивну самодіяльність. Хоча підґрунтя її я розумію. Завдання показати, який поганий "Газпром", як він не хоче скористатися послугами Києва, зате нібито хоче залишити Європу без газу. Так газовий бізнес не робиться. Якби Київ хотів реально ефективних умов транзиту і покупки газу, давно б уже проводив переговори безпосередньо з Москвою, а не кидався подібними пропагандистськими заявами", — впевнений експерт.


Він також нагадує: Європа послідовно всі попередні роки заявляла, що буде знижувати споживання газу, залежність від імпортного газу, в тому числі з РФ.


"А тут раптом ситуація обернулася так, що цей газ потрібен. Але це ж не означає, що Газпром повинен ці додаткові обсяги забезпечувати. У нього, можливо, немає такої фізичної, технічної можливості. Це ж не просто — взяв газ і віддав. Потрібно бурити додаткові свердловини, вкладати кошти в їх розробку. І якщо "Газпром" не має орієнтуватися на додаткові обсяги постачання газу у  Європу (що цілком можливо), то і взяти газ нізвідки", — резюмує Дмитро Марунич.


Політолог-міжнародник, бізнес-аналітик Георгій Кухалейшвілі вважає газові заяви Зеленського і Данилова — нагадуванням США і Німеччини, що вони обіцяли ввести санкції проти Росії, якщо вона припинить транзит природного газу через ГТС України після введення в експлуатацію газопроводу "Північний потік-2". Або буде використовувати СП-2 для шантажу.


"Також ці заяви говорять про те, що психологічно українська влада ще не прийняла той факт, що джерело доходу у вигляді транзиту російського газу втрачений, — зазначає експерт. — Зараз Київ робить спроби зацікавити європейців у постачаннях газу через нашу ГТС, щоб домогтися колишніх обсягів транзиту. Однак складно сказати, наскільки всі ці пропозиції будуть ефективними".


Георгій Кухалейшвілі акцентує, що США прийняли "Північний потік-2" як доконаний факт. А Німеччина більш ніж зацікавлена в функціонуванні газопроводу.


"Росія не буде повністю припиняти транзит газу через ГТС України, щоб не злити Америку і Європу. Але в перспективі направить основні обсяги по "Північному потоку-2". Через ГТС України будуть поставлятися символічні обсяги газу", — прогнозує експерт.


Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук вважає пропозицію Зеленського про знижку на транзит таким собі кроком відчаю.


"Газпром" викупив у цьому році трохи, близько 4 млрд кубів, понад 40 млрд обов'язкових. А тепер не викуповує нічого. І це — недоотриманий прибуток Оператора ГТС України. З іншого боку, ми отримуємо прибуток, гарантовану контрактом — за 40 млрд кубів. Навіть якщо їх не будуть прокачувати, ми гроші отримуємо в будь-якому випадку. До речі, транзит газу через Україну коштує близько 35 дол за 1 тис. кубів. На таку ж ціну, або трохи вище, і виходить запропонована знижка. Тобто, подібні знижки свідчать про те, що та висока ціна, яку ОГТС ставить за додаткові потужності, буде приведена до звичайної ціни. Логіка високу ціну за додаткові потужності є в тому плані, що ти ніби надаєш доповнить послуг, не обговорену, клієнту. В цьому випадку — "Газпрому". Але є інший нюанс", — зазначає Юрій Корольчук.


Він пояснює: по "Турецькому потоку", і по газопроводу "Ямал-Європа" (на ділянці Білорусь-Польща) ціна на транзит істотно менше, ніж через Україну. Навіть з урахуванням запропонованої Зеленським знижки. Тобто, "Газпрому", по суті, вигідніше збільшувати транзит по цих газопроводах, а не через українську ГТС.


"Тому ми бачимо швидше політичні кроки з боку українського керівництва. Кроки досить дивні, враховуючи, що Зеленський і вся українська влада постійно критикують Росію, звинувачують в тій же газовій кризі. А тут — бах! — і виходять до неї з пропозицією знижки. Ще момент. Якщо ви реально хотіли зробити таку знижку — навіщо про це говорити через ЗМІ? Чому не зробили офіційну пропозицію через Оператора ГТС, який є стороною контракту з "Газпромом"? Або через "Нафтогаз", який також є учасником контракту ... А заяви такого типу — холостий постріл у повітря. Несерйозний підхід", — резюмує експерт.


На його думку, українська влада не відстежувала ситуацію на ринку. А той давав певні сигнали ще на початку літа, коли низка постачальників (ті ж Норвегія, Алжир) зменшували видобутку газу. Відповідно, менше поставляли його на ринки Європи. Уже тоді.


"І найбільші обсяги газу йшли саме від "Газпрому". Який і зараз ставить транзитні рекорди. Тому всі заяви, що "Газпром" спеціально створює кризи — більше політичні, ніж експертні, — каже Юрій Корольчук. — До речі, заява про додаткові обсяги, зроблена Даниловим, також показує непрофесіоналізм. Він заявив про додаткові 55 млрд кубометрів, тоді мова, по суті, про 15 мільярдів. Думаю, "Газпром" не піде на ці пропозиції".


Нагадаємо, обладміністрації трьох областей Західного регіону встали перед проблемою через дефіцит природного газу для опалення комунальних організацій та інших місцевих установ. З приводу цього вони провели засідання обласних комісій ТЕБ та НС у Хмельницькій, Закарпатській і Львівській ОДА



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Vasya

23 жовтня 2021, 17:10

чето я не пойму, это ведь самый грязный газ, и его категорически нельзя поставлять в Европу? Ведь именно это совсем недавн о говорил тот же самый клоун тем же самым слушателям?


Новини