Головна Новини Політика зовнішня політика Законопроект про репатріацію в РФ: що означають подібні ініціативи для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Законопроект про репатріацію в РФ: що означають подібні ініціативи для України

Експерти розповіли, навіщо Росії закон про репатріацію для громадян України та Білорусі

14 червня 2021, 13:49
Поділіться публікацією:

У Державну думу Росії внесли законопроект про репатріацію, під норми якого можуть підпасти українці і білоруси. У документі називають репатріаційної складову "ключовим пропуском" держпрограми зі сприяння добровільному переселенню в РФ "співвітчизників, які проживають за кордоном". Крім того, право на репатріацію пропонують надавати згідно двома критеріями: відповідність визначенню співвітчизника і вільне володіння російською мовою.

Законопроект про репатріацію в РФ: що означають подібні ініціативи для України

Законопроект про репатріацію в Росії для українців та білорусів. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Коментарі" розбиралися разом з експертами, що означають такі ініціативи російських парламентаріїв і що може протиставити їм Україна.

Демографічні проблеми в Росії

Політтехнолог, експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM & PM" Олександр Курбан вважає, що законопроект про репатріацію і репатріантів, який був внесений до Держдуми РФ від імені депутата "Єдиної Росії", Костянтина Затуліна, є продовженням гібридної політики Кремля по "збирання земель".

"Правда в цьому випадку мова йде вже не про землі, а про людей, які можуть повернутися на свою історичну батьківщину, в пострадянську Росію, — підкреслює експерт. — Мета цього закону скоріше не геополітична, а суто практична. Території за Уралом порожніють, люди їдуть в більш благополучні регіони європейської частини країни або за кордон. За даними Міністерства регіонального розвитку РФ, починаючи з 1990 року, в країні зникло 23 тисячі населених пунктів. Протягом останніх 20 років не стало близько 20 тисяч сіл. Рівень смертності в цьому році б'є рекорди — 113 осіб на 10 тис., заявлені Роскомстатом 144 млн загальної чисельності населення РФ, станом на початок 2021 року явно не відповідає дійсності. Більш наближеними до дійсності вважають показники близько 80 млн. Громадян Росії і до 20 млн мігрантів, більшість з яких — вихідці з пострадянських країн. Як то кажуть, природа не терпить порожнечі і залишені російським населенням території активно освоюються мігрантами: вихідцями з середньоазіатських країн, Китаю і Північної Кореї ".

На думку Олександра Курбана, якщо раніше це було цілком прийнятним рішенням проблеми з демографічною кризою, то сьогодні виглядає як загроза національній безпеці РФ.

"Вихідці з країн Середньої Азії та Далекого Сходу є носіями чужої культури і традицій, — пояснює експерт. — Вони не асимілюються на території Росії, а навпаки — створюють національні анклави, які є ідеальним середовищем для сепаратистських рухів. Особливо небезпечною ця тенденція стає на тлі ослаблення міжнародних позицій РФ і активного пресингу з боку Китаю, Туреччини ".

До початку російсько-українського військово-політичного конфлікту РФ цілком могла залучати на свою територію слов'янське населення з України та Білорусі. Економічна ситуація в країні була досить стабільна і перспектива для репатріантів — дуже приваблива, підкреслює Олександр Курбан. Але сьогодні, у зв'язку з падінням рівня життя і політичною кризою в РФ, для українських та білоруські заробітчани більш привабливою є європейська альтернатива, перш за все, в країнах Східної Європи.

"Це серйозно обмежило потік мігрантів в РФ. Варіантів вирішення цієї проблеми у керівництва Кремля поки немає. Півмільйона російських паспортів, розданих в ОРДЛО, кардинально проблему не вирішать, — упевнений експерт. — Тим більше, що багато жителів Донбасу, які виїхали з початком війни в глибинні регіони РФ, повертаються додому ".

Олександр Курбан не виключає, що законопроект Затуліна кілька пожвавить ситуацію з припливом слов'янського населення в РФ. Але при цьому залишиться порожнім звуком, якщо не буде відповідної програми фінансового стимулювання, достатній для того щоб викликати бажання їхати в райони з несприятливим кліматом — і перспективами опинитися небажаними сусідами з представниками інших етнічних груп.

"Слід зазначити ще одну важливу обставину, яка стала причиною появи такого законопроекту. У російських регіонах зростає рівень національної самосвідомості місцевих народів. Особливо помітні націоналістичні настрої у тюркських народів Поволжя та Сибіру. Наприклад, республіка Саха (Якутія), Тува і Татарстан, демонструють сьогодні досить помітні сепаратистські настрої Слов'янського населення там критично мало і воно знаходиться під тиском представників автохтонних народів, — відзначає Олександр Курбан. — Безумовно, в законопроекті Затуліна присутній і геополітична складова. Ідея "русского міра", без меж і перешкод, все ще бродить в умах кремлівських керівників. Як елемент гібридної зовнішньополітичної стратегії РФ, цей законопроект зіграє свою роль ".

"Україна повинна залишатися регіональним центром демократичних перетворень"

Експерт у сфері комунікацій, співзасновниця Мережі захисту національних інтересів "Антс" Людмила Долгоновська  впевнена, що законопроект про репатріацію слід розглядати як черговий крок РФ в здійсненні своєї імперської політики.

"На російському сайті Парламентської газети ця новина взагалі проходить під назвою" Затулін вніс до Держдуми закон про репатріацію громадян Білорусі і України ". Тобто, держава-агресор, яке розв'язало війну в Європі, зруйнувало визнані на міжнародному рівні кордону Грузії і України, порушило ряд міжнародних договорів, забрало і продовжує забирати життя українських громадян для задоволення своїх геостратегічних амбіцій, цинічно продовжує свій наступ ", — підкреслює Людмила Долгоновська.

Вона нагадує, що це відбувається на тлі паспортизації населення Донбасу, що вже є порушенням суверенітету нашої держави і Мінських домовленостей.

"Водночас на території самої РФ тривають утиски корінних народів, національні республіки яких взагалі можуть зникнути після прийняття змін до Конституції РФ. Тобто, йде російськоцентричних асиміляційна політика, — зазначає експерт. — Кремлем через Росспівробітництво, Russia Today і інші канали впливу триває багаторічна інформаційна експансія, спрямована на підтримку "вільного вибору на користь духовної, культурної і правового зв'язку" з Росією (як сказано в законі про політику відносно співвітчизників, що проживають за кордоном) ".

На думку Людмили Долгоновської, млява реакція Заходу і поступки Кремлю (то ж будівництво газопроводу Північний Потік-2), по суті, розв'язують руки Путіну в реалізації його імперських планів.

"Першочергову загрозу ці рішення, на мою думку, представляють для Білорусі, де штучно розмита національна ідентичність громадян, а чинна влада залежить від Путіна. Україна як форпост опору російської агресії в Європі, повинна продовжувати виконувати цю свою місію і бути центром свободи, регіональним центром демократичних перетворень ", — резюмує Людмила Долгоновська.

Раніше "Коментарі" писали, скільки жителів Донбасу отримали російське громадянство.  



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

иван

14 червня 2021, 13:55

"Украина как форпост сопротивления российской агрессии в Европе..." Самый нищий и вымирающий форпост сопротивления)) Спасибо, поржал!


Новини