Головна Новини Політика зовнішня політика Загрозу вторгнення РФ в Україну обговорять у НАТО: що допоможе стримати агресора
commentss НОВИНИ Всі новини

Загрозу вторгнення РФ в Україну обговорять у НАТО: що допоможе стримати агресора

Країни Заходу побоюються, що Кремль може розпочати наступ

30 листопада 2021, 17:32
Поділіться публікацією:

У вівторок, 30 листопада, у Ризі розпочалася дводенна зустріч міністрів закордонних справ НАТО, однією з головних тем якої стане російське військове нарощування поблизу України.

Загрозу вторгнення РФ в Україну обговорять у НАТО: що допоможе стримати агресора

Вторгнення РФ в Україну - Колаж "Коментарі"/Д.Романюк

Що важливо робити самій Україні в ракурсі можливого вторгнення військ РФ з будь-якого напрямку (адже НАТО за нас не воюватиме)? Що вже робиться? Щоб розібратися у цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Єдиний шлях запобігання повномасштабному російському вторгненню – це підвищення потенційної ціни, яку окупантові доведеться за це заплатити

Ветеран, військовий та політичний експерт директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко наголошує, що ситуація біля наших кордонів – стабільно напружена. А Збройні Сили України, за його словами, перебувають у максимально можливій бойовій готовності.

"Наступний крок у разі підвищення рівня загрози – це проведення мобілізаційних заходів та дій, які характерні для режиму воєнного стану (ВС). Тобто скасування відпусток у військовослужбовців, знаходження всіх на своїх постах, на своїх позиціях; виведення підрозділів, що знаходяться у місцях постійної дислокації, за межі цих місць. Все це може відбуватися і без запровадження воєнного стану, при цьому де-факто це буде саме ВС. Наскільки мені відомо, поки що вище військово-політичне керівництво подібних дій робити не має наміру. З іншого боку, такі речі і не анонсуються, вони готуються і проводяться потай", – зазначає експерт.

За його словами, у відкритому доступі є інформація про можливе проведення у грудні позапланових зборів резервістів (оперативного резерву першої черги). Це також – один із елементів готовності країни до відображення агресії.

"Складним залишається питання із територіальною обороною. На папері – 25 бригад, а за фактом може лише дві. Готовність і швидке розгортання підрозділів територіальної оборони, як на мене, більш ніж актуальне у світлі загрози повномасштабного вторгнення Росії . Цьому аспекту слід надати зараз максимум уваги", – вважає Юрій Кочевенко.

Також, на його думку, у ракурсі підвищення боєздатності слід посилити роботу з оперативним резервом. Налагодити мобілізаційні механізми, за якими резервісти за першим сигналом миттєво прибували б у свої військові підрозділи, оперативно зробивши їх повнокровними бойовими одиницями.

"Єдиний шлях, на мій погляд, запобігання повномасштабному російському вторгненню – це підвищення потенційної ціни, яку окупанту доведеться за це заплатити. Тільки це здатне стримати агресора, – каже експерт. – Жодний міжнародний тиск, санкції, ізоляція, засудження росіян не налякають. Лише колосальні втрати та розуміння нездійсненності планів. Адже програна в Україні війна означатиме крах путінського режиму в Росії. І на вторгнення керівництво РФ піде лише стовідсотково впевненим у перемозі. Якщо ми докладемо всіх зусиль, щоб такої впевненості у них не було, це здатне запобігти й самому факту подібних дій з боку Кремля".

Важливо, щоб меморандуми та угоди про військово-технічне співробітництво між Україною та іншими державами були наповнені реальним змістом

Керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко зазначає, що Україна має стратегічні та тактичні завдання, які мають виконуватися для збільшення обороноздатності нашої держави.

"З огляду на зростання ризиків російської агресії, слід скликати РНБО та обговорити з військовослужбовцями актуальні питання щодо їхніх потреб. Оперативно, майже в ручному режимі вирішити всі проблеми. Щоб було забезпечено всі базові потреби наших захисників, за всіма параметрами", – каже експерт.

Він також вважає за необхідне на початку наступного року провести масштабні військові навчання по всій території України.

"Важливо провести бойове злагодження різних бригад, різних видів та пологів військ, – пояснює Олександр Мусієнко. – Також слід провести збори та навчання резервістів".

На рівні РНБО та держави взагалі необхідно визначити одним із пріоритетів національної економіки оборонно-промисловий комплекс, упевнений експерт. І проводити посилений контроль за виконанням завдань за важливими напрямками, визначеними у Стратегії оборонпрому (ракетна програма тощо).

"Безперечно, слід проводити постійні консультації та роботу з нашими міжнародними партнерами для консолідації підтримки України. І тут важлива предметна складова. Щоб меморандуми та угоди про військово-технічне співробітництво між Україною та іншими державами були наповнені реальним змістом. Наприклад, спільно проводити окремі системи озброєння, налагодити постачання окремих систем озброєння в Україну. За прикладом того, як ми співпрацюємо з Туреччиною щодо БПЛА "Байрактар". Крім того, необхідно активізувати боротьбу з українською корупцією та російською агентурою. І, звісно, має бути максимальна підтримка української армії, військового командування з боку керівництва держави та всіх громадян", – резюмує Олександр Мусієнко.

Раніше на порталі "Коментарі" — Ердоган готовий стати посередником між Зеленським і Путіним: що думають експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини