Головна Новини Політика зовнішня політика Загроза з південного фронту: чи зможе Росія посилити позиції в Придністров'ї
commentss НОВИНИ Всі новини

Загроза з південного фронту: чи зможе Росія посилити позиції в Придністров'ї

На думку експертів, Росія не буде посилювати позиції на Придністров'ї для атак на Україну

30 грудня 2020, 17:18
Поділіться публікацією:

"Коментарі" дізналися у експертів, чи намагатиметься Росія зробити Придністров'я частиною своєї території для подальшого настають на Україну і чим це може закінчитися для всіх сторін.

Загроза з південного фронту: чи зможе Росія посилити позиції в Придністров'ї

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Росія обіцяла вивести війська з Придністров'я ще до 2001 року"

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин упевнений, що варіанти ескалації в Придністров'ї (або як його називають Придністровська Молдавська Республіка — ПМР — невизнана держава в Східній Європі, яке розташоване на лівому березі Дністра з Бендерської анклавом на правому березі; межує з Молдовою і Україною, виходу до моря не має), із залученням до конфлікту України, російські спецслужби і Міноборони розглядають.

"Потрібно розуміти, що так звана Оперативна група російських військ в Придністровському регіоні Республіки Молдова (ОГРВ ПРРМ) коштує там з 1995 року. І є спадкоємицею 14-ої гвардійської загальновійськової армії ЗС СРСР і ЗС РФ. Відповідно до рішення Стамбульського наради ОБСЄ (1999), РФ зобов'язалася вивести зброю і весь особовий склад з території ПМР ще до 2001 року. Але коли вона дотримувалася домовленостей? Початкова угруповання з майже 5 тисяч осіб зараз скоротилася до 1700 військовослужбовців, включаючи "миротворчі сили". Офіційно їх основна функція зараз — охорона військових складів в селі Колбасна на кордоні з Україною, — відзначає експерт. — Арсенал залишилися в Придністров'ї в спадок від 14-ї армії СРСР, яка була розквартирована в регіоні до розвалу Союзу. Частково на ці склади вивозилися снаряди з країн Східного блоку. За офіційними даними, в Колбасні на сьогоднішній день налічує понад 20 тисяч тонн боєприпасів. Скільки їх там насправді — сказати складно ".

Влад Волошин підкреслює, що діалог про утилізацію ведеться між Кишиневом і Москвою чверть століття. Але поки що далі розмов справа не пішла.

"Положення російських" миротворців "в Придністров'ї серйозно ускладнилося після того, як РФ оволоділи Кримом і частина Донбасу, — каже експерт. — Якщо до 2014 року в моменти погіршення російсько-молдавських відносин, РФ могла проводити ротацію свого військового контингенту через Одесу, то тепер втратила цю можливість. Російські офіцери летять в Кишинів через територію Білорусі, Польщі, Словаччини, Угорщини та Румунії. У цивільному. Їх періодично затримують ... Деякий російські військові експерти проговорилися, що обговорювалася можливість зробити сухопутний коридор на Придністров'я. Суть в тому, що біля Одеси, за Затокою, висаджується з Чорного моря десант (сухопутна бригада або бригада спецназу). І робить ривок. Захоплюється міст, дамба ... І наша Бессарабія виходить відрізаною. Небезпечний сценарій. Але в Україні про нього знають. І у нас є необхідні сили і засоби, щоб таку операцію запобігти ".

А недавно, продовжує експерт, небезисвестний військовий злочинець Гиркин-Стрільців (захоплював Слов'янськ, якийсь час керував "збройними силами ДНР") фактично проговорився про ще одному плані.

"Намагаючись бути на вершині хайпа, він періодично промовляє сценарії, які обговорюються в спецслужбах РФ, — зазначає Влад Волошин. — Ось і цього разу заявив, що українці можуть переодягнутися в форму молдавської армії і спробувати спровокувати російських військових у Придністров'ї. Читати це все можна з точністю навпаки. Росіяни самі переодягнуться, влаштують зіткнення і спробують втягнути Україну в конфлікт. А Придністров'я щедро роздають російські паспорти. І захищаючи "своїх" громадян, РФ може піти на багато що. У тому числі — на той самий "коридор". Небезпечний сценарій, цілком властивий для Росії. Можуть обкатати на Придністров'я, а потім спробувати і на окупованому Донбасі, де зараз також масово роздають паспорти РФ ".

Але військовий експерт сумнівається, що РФ піде на такий крок.

"По-перше, плани вже стали надбанням громадськості, — пояснює він. — І спроба вистави навряд чи буде вдалою. По-друге, українці навчилися воювати — і потік цинкових трун в Росію буде немаленький. По-третє, явне протистояння — це вже втягування в конфлікт інших країн, а також — найпотужніші санкції. По-четверте, РФ куди вигідніше просто мати в своєму розпорядженні Придністров'я як анклав напруженості в регіоні ".

"Росія ніяк не наростити свої сили в Придністров'ї, не перебуваючи в стані війни"

Останнім часом, експертні співтовариства України, Молдови та РФ активно обговорюють придністровську проблематику. Пов'язано це, перш за все, зі зміною риторики офісу президента Молдови щодо форматів подальшої діяльності комісії з врегулювання конфлікту, зазначає політичний консультант, технолог, фахівець з GR Андрій Бодров.

"Що прийшла на зміну Ігорю Додону новий президент Майя Санду і її оточення, опинившись в опозиційних відносинах з парламентом, активно приймають популістські рішення на внутрішньополітичному треку, свої бали вирішили шукати на зовнішньому. З одного боку, це підвищить "вітальність" фігури Санду (після ряду рішень парламенту щодо обмеження президентських повноважень привабливість / можливості цього поста істотно знизилася) в очах західних гравців. З іншого — дозволяє бути присутнім в тій порядку денному, що активно мобілізує електорат на вкрай правому фланзі, де Санду ще може "добирати" підтримку ", — пояснює Андрій Бодров пропозиції нового президента Молдови в стилі вивести російські миротворчі війська з Придністров'я, замінивши їх спостерігачами ОБСЄ .

На думку експерта, Україні, що має точки напруги на інших відрізках кордону, важливо не дозволити втягнути себе в чергове загострення.

"А спокуса для ряду" як би правих "політичних сил буде знатний. Для гравців, які представляють т.зв. "Когорту Сороса" у владі — також, — упевнений політконсультант. — І кому ж в цій ситуації вірити: молдавським політикам, що грає на загострення ситуації і намагаються втягнути в гру нашу країну на своєму боці — або ж нашим, які пророкують наступ з території Придністров'я на Україну, а не Молдову? І якщо наша влада включаться в молдавську гру на загострення, то чи правда те, що нам розповідають про швидке примирення і виборах на Донбасі вже в наступному році? Однозначних відповідей у мене на ці питання немає ".

Андрій Бодров пропонує поміркувати і над іншими питаннями.

"Як, не перебуваючи офіційно в стані війни, РФ наростить свою групу військ в ПМР? Правильна відповідь — ніяк! Бо, ніхто через українське або молдавське-румунське небо військово-транспортні літаки РФ не пропустить, — підкреслює експерт. — А іншого, суміжного з ПМР, немає. На відкрите порушення кордонів навряд чи зважаться. Тому — не реально. Чи буде РФ наступати наявними силами? Якби вважала за можливе і потрібне — напевно, давно б "настала". Тому — теж, навряд чи. Підсумувавши, можна сказати що "медіа-вихори" навколо придністровського питання — це, швидше за все, спроба Санду рятувати свій президентський рейтинг. А наші внутрішні "алярм" в ЗМІ — спроба використовувати чужі руху для підтвердження своєї "правоти" на вітчизняному внутрішньополітичному ринку ".

Раніше "Коментарі" дізналися у експертів, як зміниться українська політика в 2021 році.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

narod Pridnestrovia

9 січня 2021, 23:58

всех русских нужно утопить в Байкале. пусть плавают и смердят. суки и твари.


Новини