Головна Новини Політика зовнішня політика Загроза повномасштабного вторгнення в Україну: що замислила Росія
commentss НОВИНИ Всі новини

Загроза повномасштабного вторгнення в Україну: що замислила Росія

Експерти прокоментували інформацію про можливе відкрите російське вторгнення в Україну

2 квітня 2021, 11:42 comments2713
Поділіться публікацією:

Інформаційний простір перенасичений інформацією про можливе відкрите російське вторгнення в Україну. "Коментарі" разом з експертами з'ясовували, чи дійсно є така ймовірність, звідки може бути завдано серйозного удару і чи готові до цього Україна та наші західні союзники.

Загроза повномасштабного вторгнення в Україну: що замислила Росія

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Щось напевно затівається, відбувається пересування військ"

Ветеран війни на Донбасі, військовий і політичний експерт директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко наводить таку аналогію: "Коли підрозділ виконує бойове завдання, для того, щоб приховати свої дії від противника, використовується такий метод, як задимлення. У хід йдуть спеціальні дими, які ускладнюють огляд. Противник бачить, що щось відбувається. Але що саме, як і куди переміщуються війська, від нього приховано. Зараз РФ використовує такий же метод. Ми бачимо дим, але в інформаційному просторі".

За словами експерта, активне насичення інформаційного простору різною — нерідко суперечливою, взаємовиключною — інформацією є саме такою формою задимлення.

"У кожному штабі є структура, що відповідає за безпеку операції. Її завдання зробити все, щоб противник не зрозумів, що відбувається насправді. Зробив помилкові висновки або не впізнав про підготовку операції. Саме це відбувається зараз. Щось напевно затівається, відбувається пересування військ. Але чи є це передвісником активізації бойових дій або повномасштабного вторгнення, сказати напевно не можна. Подібне вже було не раз. Це цілком може бути формою психологічного тиску на керівництво нашої країни, суспільство в цілому — для прийняття рішень, які суперечать національним інтересам України", — пояснює Юрій Кочевенко.

Водночас, на його думку, не можна виключати, що затиснута зараз в лещата міжнародного тиску і внутрішніх проблем Росія не спробує провести якусь "маленьку звитяжну війну" для відволікання уваги в першу чергу власного населення.

"На користь цього говорить і той факт, що росіяни не перший тиждень проводять активні інформаційні операції зі звинувачення України в нібито підготовлюваному наступі на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей. Ця пропаганда йде по телебаченню, радіо, соціальних мережах. Зазвичай Росія звинувачує своїх супротивників у тому, що вона має намір робити сама", — підкреслює експерт.

На його думку, сукупність цих факторів не може не викликати тривогу, але і не обов'язково означає готовність Росії до ведення повномасштабної війни.

"Україні, в першу чергу, в цих умовах слід зберігати холодну голову, — впевнений Юрій Кочевенко. — Наша країна живе в стані постійної загрози з боку РФ. До того ж знаходиться в стані війни, хоч і не оголошеної. Нам цю даність потрібно прийняти — і бути готовими завжди. Не важливо, брязкає Росія зброєю або ні — напад може послідувати коли завгодно. У тому числі — коли ми найменше цього очікуємо. Нам слід на постійній основі підтримувати високий моральний дух і боєздатність регулярних збройних сил, проводити збори резервістів, відпрацьовувати мобілізаційні плани. І бути готовими усією країною в будь-який момент включитися у відбиття агресії і захист своїх волі та незалежності".

"З огляду на те, що "умом Россию не понять", нам важливо постійно тримати порох сухим"

Загроза нового вторгнення Росії в Україну існувала завжди після весни 2014 року, з часу російської окупації українського Криму і частини Донбасу. Так вважає політолог, експерт з питань російської агресії проти України Віктор Каспрук.

"Оскільки Російська Федерація не бачить Україну в статусі незалежної держави від Москви, то в Кремлі можливість нового вторгнення вважають лише питанням часу, — зазначає він. — Але тут є одне "але". Відкрита підготовка Росії до нібито нового вторгнення цілком може означати, що Москва почала політично блефувати, щоб змусити Захід натиснути на Україну. Очевидно, що в Кремлі сподіваються таким чином домогтися від керівництва нашої країни потрібних собі поступок. Путін і його спільники в російської владі прекрасно розуміють, що вторгнення будь-якого рівня може спровокувати накладення на Росію таких нових чутливих санкцій, яких російська економіка просто не витримає. Тому є ймовірність, що Москва вирішила продемонструвати західній цивілізації, якою "страшною" може бути Росія, якщо українська влада терміново не погодиться на всі її вимоги. Які фактично з 2014 року не змінюються — просто кожен раз озвучуються новими словами".

Однак все це не виключає можливості нового вторгнення Росії в Україну, вважає Віктор Каспрук.

"Таке рішення може бути прийнято в останній момент — Путіним і тими силами вихідців з КДБ, які привели його до влади. І якщо Путін дійсно зважиться на нове вторгнення в Україну, то воно може відбуватися відразу ж трьох сторін. З окупованої Росією частини Донбасу, з окупованого Криму, а також з Білорусі, оскільки режим Олександра Лукашенка увійшов в таку небезпечну залежність від Москви, що відмовити в цьому Путіну він просто не зможе. На жаль, ні Україна, ні наші західні союзники не готові повною мірою до такого варіанту розвитку подій", — зазначає експерт.

Віктор Каспрук підкреслює, що позиції Путіна зараз ослаблені з ряду причин — економічних, політичних, епідеміологічних. Бере своє і вік. І не можна виключати, що старий диктатор піде ва-банк заради реалізації своїх планів із відновлення імперії.

"З огляду на, що "умом Россию не понять", нам важливо постійно тримати порох сухим. І бути готовими дати відсіч агресору в будь-який момент і в будь-якому місці", — резюмує експерт.

Нагадаємо, українська розвідка заявила, що Росія готує масштабні провокації на сході України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

иван

2 квітня 2021, 12:17

Сидите тихо! А то Путин нападет! А мы пока разграбим-распилим все, что от олигархов осталось...и свалим первыми, если в натуре нападет.))

Bujhm

2 квітня 2021, 11:02

А у нас есть главный главнокомандующий который в армии не служил. Вот он уж путину покажет кузькину мать. Росияне просто помрут от смеха.

Bujhm

2 квітня 2021, 10:59

Какая удобная агрессия для правительства Украины. Громоотвод для всего. А они под шумок добивают страну и продолжают грабеж народа. Сейчас людям по большому счету все кто их будет грабить - путинцы, порошенковцы или зеленушники.


Новини