Головна Новини Політика зовнішня політика Які "мирні" методи війни можуть застосовуватись в Україні: розповіли експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Які "мирні" методи війни можуть застосовуватись в Україні: розповіли експерти

Експерти вважають, що для України небезпечніші не війська РФ, а внутрішня дестабілізація, до якої може прикласти руку Кремль

12 січня 2022, 12:50
Поділіться публікацією:

Які "мирні" методи війни можуть застосовуватись в Україні: розповіли експерти

В Україні можливі внутрішні хвилювання, фото з відкритих джерел

Заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила, що РФ "підготувала внутрішній саботаж, дестабілізацію для України" та зосередила 100 тисяч військових поблизу українських кордонів. Для виправдання своїх дій поширює дезінформацію про Україну, США та НАТО.

Про який внутрішній саботаж може йтися? Чи досить українська влада робить, щоб мінімізувати ризики?

 Українська влада має визначити діапазон можливих російських провокацій і спецоперацій

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно впевнена, що йдеться про різні гібридні спецоперації РФ.

"Кода Росія скупчує війська біля кордонів України, тим самим загрожуючи вторгненням, є великий діапазон розвитку ситуації. Від блефу (з метою тримати всіх у напрузі) – до нової воєнної атаки. Але між цими двома позиціями – від психологічного тиску до реальної військової загрози – є те, що РФ робить і продовжить робити. Це постійні спроби послаблювати, підривати стійкість України всілякими способами. Насамперед – різними спецопераціями. Це можуть бути кібератаки (про що багато говориться останнім часом, але чомусь не в Україні, а у закордонних ЗМІ й іноземних спецслужбах) проти об'єктів інфраструктури, які супроводжуються інформаційними кампаніями. Щоб погіршити соціально-економічний стан громадян, викликати обурення, підігріти настрої у стилі "українська влада не контролює ситуацію, Україна – слабка держава. Так Росія чинить не лише стосовно України, а й щодо низки країн НАТО"", – пояснює Олеся Яхно.

На її думку, під дестабілізацією, про яку говорить Нуланд, також можна розуміти дезінформацію, можливі спроби політично впливати на українське суспільство на рівні озвучування кремлівських наративів. Те, що дозволятиме РФ уникнути санкцій. Адже за новим вторгненням вони точно пішли б. А якщо проводити спецоперації та провокації, то Росія традиційно говоритиме "це не ми", "а ви доведіть", "це вони самі".

"Українська влада має спочатку позначити ці загрози, – вважає Олеся Яхно. – На жаль, найчастіше у публічному просторі ми чуємо дві крайності. Говорять, наприклад, про те, що немає ризиків військового вторгнення. І його справді може не бути напередодні й у процесі переговорів, які проводять зараз РФ і колективний Захід. Але це не означає, що немає такого ризику за тиждень, місяць після переговорів. А іноді, навпаки, українська влада посилює ситуацію, згущує фарби, робить той самий військовий облік для більшої кількості жінок. Тим самим демонструючи, що небезпека є. Тоді як українська влада має не впадати у ці крайнощі, а позначити діапазон можливих російських провокацій і спецоперацій. І максимально інформувати про них, працювати на попередження. І тут вона, як на мене, точно не допрацьовує".

Сучасні методи ведення війни – це внутрішнє розбалансування

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко розмірковує так:

"Чесно кажучи, Нуланд не розплющила очей на майбутню стратегію російської експансії. Нічого не змінилося з початку 90-х – часів Мєшкова у Криму. Сучасні методи ведення війни – це не 100 тис. військових, які вторгаються на твою територію (як нас залякують зараз). Це внутрішнє розбалансування, формування недовіри до влади, правоохоронних структур, недовіра до інформаційних джерел у країні. Це нездатність країни мобілізуватися для того, щоб зупинити захоплення купкою бандитів відділень поліції та СБУ, цілих міст і районів. Для цього працює п'ята колона – проросійські спікери та диверсанти – люди, які переважно мають українське громадянство. Завдання Росії — сформувати собі сприятливе середовище, а вже потім вводити війська. Простіше кажучи, попереду танків Шойгу завжди йтиме маніпуляція Скабєєвої".

За словами Богдана Петренка, не варто очікувати кривавих терактів зразка кінця 90-х у Росії.

"Такі теракти, як правило, об'єднують людей – власне, для цього їх тоді й реалізовувала ФСБ. І це чітко розуміють у Кремлі, – наголошує експерт. – Що буде, так це розхитування всієї влади, можливо, низка псевдотерактів чи некровних терактів, формування альтернативних Росії ворогів і точок конфлікту (вже є вакси/антивакси, національні меншини, переселенці/корінні, влада/опозиції). Але найголовніше – це формування недовіри до тих, хто здатний протидіяти ворогові: військовослужбовці, спецслужби, волонтери. Власне загрози для нас не змінюються з 2014 року. Просто штучно змінюються нові лінії зіткнення, розмежування.

Як повідомляв портал "Коментарі", політтехнолог заявив, що Порошенку набагато гірше, ніж Януковичу, та пояснив, чому п'ятий президент опинився у незручному становищі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини