Головна Новини Політика зовнішня політика Як російсько-українська війна змінює і ще змінить Європу та світ загалом
commentss НОВИНИ Всі новини

Як російсько-українська війна змінює і ще змінить Європу та світ загалом

Війна Росії з Україною: що кажуть експерти про майбутню геополітичну обстановку у світі

3 березня 2022, 20:34
Поділіться публікацією:

Як російсько-українська війна змінює і ще змінить Європу та світ загалом

Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Світ має переформатувати глобальну архітектуру безпеки
Голова Advanter Group, професор КНУ імені Тараса Шевченка Андрій Длігач наголошує, що світ уже 6 років перебуває у фазовому переході. І економічні, військові, техногенні кризи (а також екологічні та пандемії) є природними супутниками такого переходу.

"Хоч як це гірко, але Україна прийняла на себе значну частину удару. Війна в Україні ставить хрест на старій політичній системі. Потужні кібер війська без цивільної приналежності, висока ефективність горизонтальних структур (Україна) проти вертикальних ієрархій та бюрократії (Росія), безпрецедентна підтримка миру — все це виявилося несподіваним для поборників старого світу, які знайшли своє уособлення в путіні. Україна взяла на себе удар, але війна стала каталізатором змін", – зазначає експерт.

На його думку, вже зараз треба говорити про Нову Глобальну конференцію.

"Світ має оновити ООН (Ліга Націй 3.0) і простого виключення РФ із РБ ООН буде вже мало, – упевнений Андрій Длігач. – Світ має переформатувати глобальну безпекову архітектуру. Світ має стати відкритішим і визнати, що вже де-факто є й віртуальні країни — кіберократія, а отже, й поняття громадянства має трансформуватися. Нарешті, останні роки показують нам наскільки тендітний світ — а значить нам доведеться об'єднатися, щоб вирішувати глобальні проблеми людства спільно. А Україна, звісно, переможе, бо Майбутнє завжди перемагає Минуле!".

Якою буде остаточна картина Євросоюзу – ми побачимо з часом

Політичний експерт Світлана Кушнір зазначає, що на наших очах руйнується міф про могутню російську армію (українські військові та ТерОборона дає їй гідну відсіч), а також відбувається глобальний перегляд рядом країн своїх позицій.

"Ми бачимо, як країни, які раніше мали нейтральний статус, різко змінюють свій вектор. Вони беруть курс на колективну безпеку (запити на вступ до НАТО від Фінляндії та Швеції). Світ загалом визнав не просто факт агресії РФ проти України, а війни. І 141 голос в ООН фактично визнав, що війна проти нас розпочалася не 24 лютого, а 2014 року. Після введення санкцій США, ЄС, низки інших країн Великої двадцятки стало ясно, що почався ефект доміно. Щоб не забруднитись і не втратити репутацію, на підтримку рішень країн-юрисдикцій великих концернів і холдингів, ці мільярдні компанії поспішно залишають ринок РФ, досі дуже прибутковий і перспективний. Ніхто не хоче ризикувати, працюючи з державою, яка перебуває під санкціями, в умовах закриття кордонів", – пояснює експерт.

Такий результат, на її думку, може спровокувати економічну кризу навіть глибшу, ніж у 2014 році. А також ставить низку питань перед урядами західних держав. Наприклад, за рахунок кого можна компенсувати втрачені ніші?

"Незважаючи на жахливі руйнування, смерті, зараз саме Україна могла б стати новим Римом, куди ведуть усі дороги – і політичні, і економічні, – вважає Світлана Кушнір. – Наша заявка на вступ до ЄС не лише прийнята, а й схвалена до подальшої імплементації. І тут треба віддати належне, сильна роль керівництва України".

Експерт звертає увагу, що країни-партнери, які публічно дистанціювалися від нас у ракурсі антиросійських санкцій (Молдова та Грузія), не забули скористатися моментом і теж подали заявки.

"Зараз на наших очах змінюється вся архітектура світу та основних питань безпеки, – упевнена Світлана Кушнір. – При цьому треба розуміти, що бюрократію в ЄС ми "посунули" ціною власної крові. І наше завдання – не відпустити ситуацію".

Вона також акцентує, що, за даними США, серйозний вплив санкцій на РФ можна побачити десь за місяць. А в нас люди гинуть тут і зараз.

"Головне – досягти результату з найменшими втратами. Гарантій безпеки, входження до сім'ї народів ЄС. Якою буде остаточна картина Євросоюзу – ми побачимо з часом. Але для багатьох те, що сталося, має стати уроком, – наголошує експерт. – Якби у 2008 році, одразу після вторгнення до Грузії, Путін отримав подібну відсіч, можливо, не було б і анексії Криму, і ОРДЛО. Не можна жити ілюзіями, не зважаючи на те, як підвалини цивілізації знищуються. Тут або ти їх оберігаєш та захищаєш, або тоді переважають не цінності, як нам кажуть часто західні партнери, а гроші та торгові операції. І колишні принципи світоустрою руйнуються. Момент істини – що вибирає кожна країна. А для України – момент формування нової якості суспільства, яке створює в таких кризових умовах нову якість держави".

Як повідомляв портал, російсько-українська війна: Верховна Рада зробила свій хід — чи буде толк.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини