Головна Новини Політика зовнішня політика Як Росія нищить ЗМІ та залякує журналістів в окупованому Криму
commentss НОВИНИ Всі новини

Як Росія нищить ЗМІ та залякує журналістів в окупованому Криму

За даними МЗС України, у російських в’язницях на сьогодні незаконно тримають дев’ять громадянських журналістів із Криму

6 червня 2021, 16:44
Поділіться публікацією:

Незалежної журналістики в Криму більше немає – вона знищена й розтоптана. Таку заяву зробили в Міністерстві закордонних справ України. У відомстві наголосили, що Росія веде жорстку боротьбу із професійними незалежними кримськими журналістами, які зазнають постійних переслідувань, репресій, залякувань та тиску.

Як Росія нищить ЗМІ та залякує журналістів в окупованому Криму

Дев'ять кримських журналістів ув'язнили незаконно. Фото: unsplash.com

На тлі такої ситуації на півострові з’явилася громадянська журналістика. Місцеві активісти, які не змогли змиритися з брехнею, з ганебним придушенням прав і свобод, почали висвітлювати правду та виконувати роль ЗМІ. Однак і вони підпали під тиск з боку Росії.

Переслідування та арешти активістів у Криму тривають. Громадянських журналістів затримують, обвинувачують у "тероризмі" та кидають за грати. За інформацією МЗС України, на сьогодні у російських тюрмах утримуються дев’ять громадянських журналістів і один знаходиться під домашнім арештом. Це – Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Арифмеметов, Рустем Шейхалієв, Амет Сулейманов, Владислав Єсипенко.

У проекті "Незламні" ув’язненні журналісти поділилися у листах своєю правдою та розповіли, як їх затримували, як катували та намагалися зламати їхню волю.

Наприклад, Владислава Єсипенка, журналіста-фрілансера "Крим Реалії", незаконно затримали у Сімферополі, коли він знімав опитування місцевих мешканців. Його звинуватили у зборі інформації для спецслужб України та зберіганні в автомобілі "саморобного вибухового пристрою". Хоча насправді всі ці звинувачення – нахабна брехня, стверджує журналіст.  

Ось що пише Владислав про катування:

"Завели у підвал будівлі й мовчки почали роздягати. Пручався. Але оскільки їх було четверо, а я у наручниках, не допомогло. Повалили на підлогу, надягли на вуха дроти із петлями й пустили струм. Біль був нестерпним. На мої крики ніхто не звертав уваги. Хлопці працювали злагоджено та без емоцій. Язик потріскався і почав кровоточити. Може, через розряди струму, а може, через те, що під час криків я його сильно прикушував. Коли почав випльовувати кров, співробітники ФСБ "дбайливо" принесли води й навіть зводили в туалет".

Іншого громадянського журналіста Османа Аріфмеметова, який знімав "живі" сюжети про переслідування кримських татар, звинуватили у тероризмі, що  теж є абсурдом і брехнею, запевняє працівник ЗМІ. Осману загрожує до 20 років ув’язнення.

"Після 2014 року Крим фактично перетворився в інформаційне гетто, де робота професійних медіа дуже складна і небезпечна. Професійна журналістика зникла як явище. Журналісти, які залишилися на півострові, просто пішли з професії, тому що не змогли працювати в умовах тиску і цензури. Залишилися лише федеральні провладні ЗМІ, які працюють як пропагандисти. В таких умовах виникла громадянська журналістика", — пише у листі Осман Аріфмеметов.

За його словами, у березні 2019 року пройшли наймасовіші арешти активістів, правозахисників, журналістів громадського об’єднання "Кримська солідарність". Тоді силовики затримали 25 осіб, серед яких й  Аріфмеметов.

Крім того, з 2014 року переслідувань зазнають кримські татари. За даними омбудсмена України, 93 кримських татар переслідуються РФ за політичними мотивами. З них 78 відбувають незаконне покарання на території РФ, а 15 – позбавлені права на свободу пересування, адже перебувають у тимчасово окупованому Криму під адміністративним наглядом.

Видання "Коментарі" також писало про те, що президент РФ Володимир Путін почав шантажувати та залякувати Туреччину через військову підтримку України. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Сергей

6 червня 2021, 19:06

Прямо по репликам Владислава - его, после пыток, не оставив на нем ни единого факта насилия, отпустили для того, чтобы он, запуганный и униженный, немедленно разнес по всему свету весть о том какие зверства творят спецслужбы. Не кажется ли вам, что это все похоже на сказку по заказу.

Украинец

6 червня 2021, 16:53

супер,а в Украине журналистов холят и лелеят,закрывают не угодные каналы,а мугодным шашлыки собственноручно подают(((

гость

6 червня 2021, 16:42

За 1998-2018 год в "демократической" Украине было убито 70 журналистов.... В 2019 году официально зафиксировано 75 случаев применения силы к журналистам и 86 случай нападений на съемочные группы. А в 2020 году таких случаев было соответственно 77 и 101.... Резонансные убийства Гонгадзе, Бузины и Шеремета до сих пор не раскрыты. Слава Украине!!!

Степан Андрійович

6 червня 2021, 16:26

А вас не забембало це вже восьмий рік поспіль талдинити??? Расія знищує... Расія провокує... Расія порушує... Так! І далі що??? Європа занепокоєна, Америка засуджує. А Україна й досі сам на сам з невіженим монстром.


Новини