Головна Новини Політика зовнішня політика Вступ України в НАТО: як державі прискорити процес євроатлантичної інтеграції
commentss НОВИНИ Всі новини

Вступ України в НАТО: як державі прискорити процес євроатлантичної інтеграції

За словами заступника генсека НАТО, Північноатлантичний Альянс знаходиться на боці України і підтримує нашу державу

25 серпня 2021, 13:36
Поділіться публікацією:

Заступник генерального секретаря НАТО Мірчі Джоане днями підтвердив рішення Бухарестського саміту від 2008 року і заявив, що Україна і Грузія стануть членами НАТО.

Вступ України в НАТО: як державі прискорити процес євроатлантичної інтеграції

Вступ України в НАТО - фото з відкритих джерел

Експерти для видання "Коментарі" оцінили цю заяву, а також розповіли, що необхідно зробити Україні, щоб прискорити процес євроатлантичної інтеграції.

Для того, щоб Україна стала членом Альянсу, має відчинитися вікно можливостей

Політичний і бізнес консультант, керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко зазначає: рішення про те, що Україна буде членом НАТО через механізм Плану дій членства (ПДЧ) в Північноатлантичному альянсі, залишається в силі.

"Воно було підтверджено на червневому саміті НАТО. Причому всіма країнами-учасницями. Генсек Альянсу Йенс Столтенберг не раз озвучував подібні тези. Тепер про це ж говорить його зам. Але є ряд умов, які повинна виконати Україна, — підкреслює експерт. — Це судова реформа, реформа сектора безпеки, спецслужб, сектора оборони, приведення відповідних підрозділів до стандартів НАТО ".

За словами Олександра Мусієнка, план реформ відомий. Більш того, за заявою прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, Україна інтенсифікує свою діяльність з просування в даному напрямку.

"Але є ще один принципово важливий момент, — акцентує експерт. — Для того, щоб Україна стала членом Альянсу, має відчинитися вікно можливостей. Я думаю, що це станеться, коли в РФ почнуться певні процеси — зміна влади, період переходу влади, інші пов'язані з цим події. І в момент цієї слабкості північної сусідки, країни-агресора, в України з'являється дуже хороший шанс отримати ПДЧ або взагалі членство в НАТО. Але до цього потрібно бути готовими. І про це постійно говорять партнери. Нам потрібно вибити аргументи у всіх скептиків, які вказують на те, що ми нібито щось не виконали. Україні слід активно рухатися шляхом реформування, щоб під час вікна можливостей бути готовою вступити в Альянс".

Не менш важливим питанням залишається деоккупація українських територій, мирне врегулювання конфлікту

Експерт в питаннях національної безпеки і оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль закликає не забувати: з боку керівництва НАТО вже неодноразово звучали заяви, що там чекають від України реформ. Але справа не тільки в цьому, акцентує вона.

"Слід розуміти, що країнами НАТО не можуть ставати держави, на території яких є збройний конфлікт або якісь спірні моменти щодо територій. Через це в заяві заступника генсека НАТО, як і в ряді попередніх подібного плану, не вказані якісь конкретні дати, часові терміни прийому України до Альянсу", — пояснює Катерина Коваль.

Вона нагадує, що наш шлях в НАТО почався фактично з часу проголошення Незалежності України. Але з тих пір реалії змінилися. На території України є війна, є тимчасово окуповані території, а серед членів Альянсу немає єдності в питанні надання членства нашій країні.

"Звичайно, від нас чекають реформ (а не їхньої імітації) для вступу в НАТО. Але не менш важливим питанням залишається деоккупація українських територій, мирне врегулювання конфлікту. Як тільки ці проблеми будуть вирішені, ми зможемо говорити про якісь більш конкретні часові проміжки вступу України до Альянсу. Важливо не втрачати зв'язок з реальністю і пам'ятати, що в даному питанні все залежить тільки від нас", — вважає Катерина Коваль.

Раніше видання "Коментарі" писало, що президент Естонії спрогнозувала , коли Україна зможе вступити в ЄС.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

25 серпня 2021, 13:12

Треба припинити патріотично розкрадати та продавати за 30 рублів Україну. Примусити "патріотів" займатись потребами суспільства, а ні використовувати його собі на користь. Взагалі, треба патріотичним неробам почати працювати, а ні використовувати інших, а самим влаштовувати на чиновницькі корупційні посади кумів та друзів зі "Слуги Рошену". Так само, як на Галицьку та Одеську митниці. Треба довести свою надійність.


Новини