Головна Новини Політика зовнішня політика Впав останній міст співпраці між РФ і НАТО: показухи більше не буде
commentss НОВИНИ Всі новини

Впав останній міст співпраці між РФ і НАТО: показухи більше не буде

У Москві вирішили припинити робити видимість співпраці з НАТО

18 жовтня 2021, 19:08
Поділіться публікацією:

Відносини між РФ і НАТО стрімко погіршуються. Зовнішньополітичне відомство Російської Федерації оприлюднило заяву про призупинення роботи постійного представництва в НАТО. Цьому передувало рішення керівництва НАТО вдвічі скоротити російську місію при організації, виславши вісім дипломатів і скасувавши ще дві позиції. Генсек Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що зазначені члени російської місії при НАТО працювали під прикриттям співробітниками розвідслужб. Чому все відбувається саме зараз? Як можуть далі розвиватися події? У непростій ситуації розібралися експерти. Своїми думками вони поділилися в ексклюзивному інтерв'ю виданню "Коментарі".

Впав останній міст співпраці між РФ і НАТО: показухи більше не буде

НАТО. Фото з відкритих джерел

Після недавньої висилки половини персоналу російського представництва при НАТО Росія пішла на загострення ситуації

Директор Інституту світової політики, політичний експерт Євген Магда впевнений, що згортання відносин з НАТО цілком вписується в логіку зовнішньополітичної поведінки Росії останнього часу.

"Звичайно, Кремль не збирається визнавати Північноатлантичний альянс більш потужним, ніж РФ. Але і підтримувати навіть видимість співпраці з Альянсом в Москві не хочуть. Тому після недавньої висилки половини персоналу російського представництва при НАТО (за діяльність, яка несумісна з дипломатичною — за підозрою у веденні розвідки), Росія пішла на загострення ситуації. І згортає свою присутність у Брюсселі", — пояснює Євген Магда.

На його думку, роблять це росіяни ще з низки певних причин.

"По-перше, у РФ розуміють, що навіть нові надіслані в Брюссель дипломати будуть тепер під пильною увагою закордонних спецслужб. І розвернутися їм не дадуть, — каже Євген Магда. — По-друге, Росія все більш явно робить ставку на інші методи впливу на країни ЄС і США. Це і тиск на газовому ринку шляхом високих цін і спекулятивної поведінки. І постійний примус країн НАТО і ЄС до діалогу за російським сценарієм, за російськими підходами. Саме тому РФ бере курс на ескалацію. І буде в цьому послідовна".

Загроза масштабування агресії зростає в арифметичній прогресії

Політичний експерт, дипломат Вадим Трюхан вважає, що відбувається цілком логічний розвиток подій.

"НАТО поступово стає законодавцем мод у відносинах з путінською Росією. Тому скорочення чисельності місії РФ при НАТО — це ще один крок у правильному напрямі. Відтепер у Брюсселі називати речі своїми іменами стало ознакою хорошого тону, — зазначає експерт. — А то, що послідувала асиметрична реакція Кремля, яка показує про абсолютно неадекватну оцінку того, що відбувається, свідчить лише про одне. У Москві й далі готові грати в гру "хто кого переморгає", бувши не готовими повернутися в цивілізовані рамки спілкування зі світовим товариством".

Для України, на думку Вадима Трюхана, це не дуже хороший крок.

"Загроза масштабування агресії зростає в арифметичній прогресії. І це потрібно враховувати", — попереджає експерт.

Також читайте на порталі "Коментарі" — Генсек НАТО розповів, чи є якісь зрушення у діалозі з Росією.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини