Головна Новини Політика зовнішня політика Візит Зеленського в США: чи очікувати проривів у посиленні обороноздатності України
commentss НОВИНИ Всі новини

Візит Зеленського в США: чи очікувати проривів у посиленні обороноздатності України

У присутності президента було підписано угоду, що визначає новий етап співпраці України і США у секторі оборони і безпеки

1 вересня 2021, 13:04
Поділіться публікацією:

Перший день перебування президента України Володимира Зеленського у Вашингтоні був багатий багатьма зустрічами й завершився підписанням низки важливих угод, в тому числі в оборонному секторі.

Візит Зеленського в США: чи очікувати проривів у посиленні обороноздатності України

Чи очікувати проривів у посиленні обороноздатності України - фото з відкритих джерел

Експерти для видання "Коментарі" оцінили досягнуті домовленості, а також розповіли, що ще могли б зробити США для зміцнення обороноздатності України.

Поки Байден буде націлений на концепцію стабілізації відносин з Росією, ніяких радикальних кроків щодо посилення обороноздатності України не робитиметься

Аналітик українського Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков зазначає, що є документ, який гіпотетично може відкрити нову сторінку співпраці — з доступу до технологій, спільних розробок. Але поки немає прикладів, щоб якісь американські компанії здійснювали спільні проєкти з українськими.

"Якщо будуть такі приклади — відмінно. У нас гостро стоїть питання щодо доступу до технологій, припливу інвестицій, спільних розробок. Попри 30 років незалежності України, наш оборонно-промисловий комплекс розвивається досить ізольовано від ОПК провідних західних країн, — підкреслює експерт. — З одного боку, добре, що є рамкова угода між оборонними відомствами, документ, який описує формат співпраці до грудня 2026 року. Він замінить п'ятирічний документ, який повинен припинити дію в грудні поточного року. З іншого боку — чогось радикального ми в новому документі не побачили. І тут спрацював низку факторів".

На думку Миколи Бєлєскова, поки Байден буде націлений на концепцію стабілізації відносин із Росією, ніяких радикальних кроків щодо посилення обороноздатності України робитися не буде. Для РФ це "червона лінія".

"До того ж, щоб були прориви щодо посилення обороноздатності України, потрібні не тільки воля і бажання американської сторони, але і більше роботи з нашого боку. Потрібно більш системно просувати відповідні ідеї з аргументацією, працювати з цільовими аудиторіями в США (аналітичні центри, експерти, конгресмени) в напрямку збільшення допомоги Україні. Плюс — потрібні наші реальні зусилля в галузі реформування. Гостро стоїть питання, наскільки ефективно ми розпоряджаємося своїм ресурсами. І поки в американців є сумніви у цьому, говорити про радикальне збільшення допомоги на посилення обороноздатності України, у порівнянні з нинішніми 400 млн доларів на рік, буде дуже важко. В даному документі США чітко дали зрозуміти — не розраховуйте на нас, як розраховуєте, а реформуйте свій ОПК, щоб краще та ефективніше використовувати наявні ресурси на забезпечення своїх потреб", — акцентує Микола Бєлєсков.

А перспективи співпраці, за його словами, можуть бути дуже великі. Тим більше, що американці розглядаються нами як головний партнер у галузі безпеки. І мають найбільший потенціал.

"У нас стоїть питання модернізації важкого озброєння, винищувачів, систем ППО середньої дальності. Нам ще потрібно накопичувати протитанкові ракетні комплекси "Джавелін" (наразі є близько 350 ракет і до 47 пускових установок). Також нам слід модернізувати системи зв'язку, тактичну ланку. Необхідні й ПЗРК (переносний зенітний ракетний комплекс), і легка бронетехніка. Спектр можливостей співпраці дуже великий. Особливо, якби ми на пільгових умовах могли отримати ті чи інші системи. Але важливо розуміти, що безплатно нам ніхто таких систем не надасть. І що нам слід показати вміння грамотно користуватися власними ресурсами. Так що тут все залежить від нас, — підкреслює Микола Бєлєсков. — Коли американці побачать, що кожна гривня нашого оборонного бюджету використовується максимально ефективно, що вчасно приймається і реалізується оборонне замовлення, це буде сигналом для збільшення допомоги, для більш серйозних спільних проектів".

Ми перетворюємося з країни, яка "клянчить" допомогу, у країну, яка претендує на статус партнера, що є корисним для Сполучених Штатів

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко зазначає.

"З чим дійсно вміють працювати в нашому Офісі президента — так це з інформацією. Тому що, якщо черпати інформацію тільки звідти, то складається враження, що поїздка Зеленського в США — це просто величезний набір перемог. Але, де-факто схожу ситуацію ми спостерігаємо після кожної поїздки Зеленського за кордон. Зокрема, можна згадати про підписані меморандуми в ОАЕ на 3 мільярди доларів. Про них заявили ще в лютому, і до сих пір реальних мільярдів в нашу економіку "чомусь" не спостерігається".

За словами експерта, мова про те, що реальні результати поїздки в будь-яку країну будуть відчувати не після підписання паперів (особливо якщо в назві є такі поняття як "меморандум", "рамкова угода", "концепція"), а за кілька місяців після такого візиту.

"Тим не менше, в сьогоднішніх результатах є важливі позитиви, — вважає Богдан Петренко. — По-перше, поїздка все-таки відбулася, що, по суті, є сигналом: в США не збираються ігнорувати українську владу, а наша країна залишиться партнером. Власне, це той випадок, коли "зустріч заради самої зустрічі" важлива. Друге — це заяви про виділення додаткових 60 млн дол. на озброєння. Не занадто велика сума, щоб заявляти про "прорив", але достатня для того, щоб сказати про поглиблення співпраці".

До позитивів політолог відніс і зроблені українською делегацією акценти на тому, що ми допомагали з евакуацією в Афганістані.

"Це підкреслює нашу необхідність для США, а відповідно — ми перетворюємося з країни, яка "клянчить" допомогу, в країну, яка претендує на статус партнера, який є корисним для Сполучених Штатів, — пояснює Богдан Петренко. — Об'єктивно, зараз обрано не найкращий час для зустрічі президентів, якщо дійсно українська влада сподівалася на практичні результати. Після виведення військ з Афганістану, будь-яке підвищення активності на зовнішньому фронті, особливо в плані безпеки, не надто позитивно сприйматиметься американцями. Особливо, якщо мова піде про НАТО. Як відомо, Афганістан є (або вже, мабуть, був) основним союзником США поза НАТО. Тому американська влада буде гіперобережна в своїх заявах. І навряд чи ми могли отримати зараз щось таке, що б дозволило нам змінити ситуацію з безпекою на нашу користь".

Раніше експерти підвели перші підсумки візиту Володимира Зеленського в США.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини