Головна Новини Політика зовнішня політика Візит Зеленського до Катару: наскільки реалістичні енергетичні проекти двох країн
commentss НОВИНИ Всі новини

Візит Зеленського до Катару: наскільки реалістичні енергетичні проекти двох країн

Зокрема, представники України та Катару обговорили перспективи співпраці в галузях енергетики, продовольчої безпеки, інфраструктури та військово-технічного співробітництва

5 квітня 2021, 15:20
Поділіться публікацією:

Під час офіційного візиту президента України Володимира Зеленського до Катару, було підписано 13 двосторонніх документів, а також два комерційних контракти. Серед проектів — спільні інвестиції в розвідку видобутку газу в Україні, поставки зрідженого газу з Катару. Експерти оцінили для видання "Коментарі", наскільки реалістичні україно-катарські енергетичні проекти.

Візит Зеленського до Катару: наскільки реалістичні енергетичні проекти двох країн

Візит Зеленського до Катару: наскільки реалістичні енергетичні проєкти двох країн - фото: Офіс президента

"Звучить красиво, а результат буде нульовим"

Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук не думає, що Катар буде вести реальні переговори з енергетичних питань.

"Можна підписати хоч 10 меморандумів і про скраплений газ, і про видобуток газу. Але перспектив реалізації — 0,0%. Катар може зацікавитися великим ринком збуту газу і коли буде LNG-термінал. Терміналу в Україні немає. А ринок поставок газу зайнятий трейдерами з ЄС. Тому Катар не йтиме сюди ", — вважає Юрій Корольчук.

На його думку, про видобуток газу ще можна говорити, але ...

"Катар вже звик до своїх масштабних проектів, — підкреслює експерт. — І приходити в Україну для видобутку газу в кілька разів менше, ніж у них — а сенс в таких інвестиціях? Тому всі ці фантазії радників глави Офісу президента — Милованова і Подоляка — виключно мають на меті підтримати віру в Зеленського. Що він їздив до Катару не просто так, а в тому числі й для енергетичної безпеки України. Звучить красиво, а результат буде нульовим".

"Важливо, щоб всі нові проекти в енергетиці відповідали тематиці кліматичної нейтральності"

Максим Білявський, провідний експерт Центру Разумкова, вважає, що співпраця України й Катару в енергетичній галузі — досить перспективна.

"Я вважаю, що у нас багато спільних цікавих тем в цьому ракурсі. Але з урахуванням кліматичного порядку, сподіваюся, що акцент буде проходити по лінії поновлюваних джерел електроенергії, розробки систем накопичення електроенергії, впровадження та побудові моделі водневої економіки, цифровізації енергетичної галузі. Це дозволить Україні залишатися в тренді, щоб не випасти з ланцюжка енергетичної взаємодії з ЄС. Нам важливо, щоб всі нові проекти в енергетиці відповідали тематиці кліматичної нейтральності, — підкреслює Маским Білявський. — Дуже сподіваюся, що подібні проекти, де викиди вуглекислого газу будуть нульовими, передбачать в угодах, які можуть підписати керівництво України й Катару".

За словами експерта, видобуток природного газу в Україні з допомогою Катару цілком можливий. Але він має супроводжуватися мінімальними викидами вуглекислого газу.

"Домогтися цього можна шляхом утилізації т.зв. попутного нафтового газу та виробництва відповідної електричної теплової енергії", — пояснює Максим Білявський.

Цілком реалістичними він вважає і поставки скрапленого газу (LNG) з Катару для потреб України.

"Якщо будуть досягнуті відповідні домовленості, такий газ доцільніше приймати в LNG-терміналі Свіноуйсцю (Свіноуйсьце) в Польщі. Споруду власного такого терміналу в Україні наразі вважають недоцільною. Також Україна може отримувати катарський скраплений газ через LNG-термінал у Туреччині. Загалом, варіанти є. Питання лише в ціні ресурсу", — резюмує Максим Білявський.

Раніше портал "Коментарі" писав, наскільки важлива поїздка Зеленського до Катару в умовах посилення російської агресії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини