Головна Новини Політика зовнішня політика Війна на Донбасі: як зрушити переговори з "мертвої точки"
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна на Донбасі: як зрушити переговори з "мертвої точки"

Експерти розповіли, що блокує дипломатичний процес переговорів щодо Донбасу і чи може допомогти нам зустріч "нормандської четвірки"

15 липня 2021, 16:32
Поділіться публікацією:

Переговори щодо досягнення миру на Донбасі фактично не зрушуються з "мертвої точки". "Коментарі" поцікавилися в експертів, що здатне їх "реанімувати" і чи варто в цьому сенсі розраховувати на саміт голів "нормандського формату".

Війна на Донбасі: як зрушити переговори з "мертвої точки"

Переговори по Донбасу знаходяться у дипломатичному глухому куті. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

До речі, подібна зустріч, згідно з інформацією керівника Офісу президента Андрія Єрмака, може відбутися найближчим часом. Цікаво, що представники Кремля зазначають, ніби дата такого засідання ще навіть не обговорювалася.

ри потуранні ОБСЄ створені умови для окремих делегацій "ДНР" і "ЛНР"

Один з учасників політичної підгрупи перемовників щодо врегулювання ситуації на Донбасі в рамках Мінського формату, голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу Сергій Гармаш впевнений, що переговорний процес можна зрушити з "мертвої точки", якщо привести його конфігурацію, формат у відповідність з Мінською угодою (МС).

"У них чітко зазначено, хто є членами Тристоронньої контактної групи (в ТКГ входять Україна, Росія та ОБСЄ), з ким Україна повинна проводити консультації та узгодження і з яких тем. У МС немає окремих суб'єктів ОРДО та ОРЛО. Є один учасник консультаційОРДЛО. Хоча нині ми маємо в Мінському процесі дві делегації тимчасово непідконтрольних територійокремо від Луганська, окремо від Донецька. Що само по собі вже є порушенням МС. Вони не можуть бути делегаціямилише консультувати та погоджувати ті чи інші моменти по двох зазначених комплексах заходів за такими темами: місцеві вибори та особливості місцевого самоврядуванняя",пояснює Сергій Гармаш.

За його словами, те, що при потуранні ОБСЄ створені умови для окремих делегацій, заводить у глухий кут переговорний процес.

"У цьому випадку РФ може зображати з себе посередника. І, фінансуючи й керуючи ОРДЛО, ухилятися від відповідальності за ситуацію, за прийняття рішень. А якщо немає другої сторони, відповідальної за прийняття рішень, а є тільки Україна, то зрозуміло, що діалогу не може бути. Відповідно, не може бути прогресу у переговорному процесі",резюмує Сергій Гармаш.

"Ніяких сигналів готовності до "нормандської зустрічі" немає"

Політичний експерт, правозахисник В'ячеслав Лихачов зізнався, що йому не цілком зрозумілі мета і порядок денний анонсованої Єрмаком зустрічі в "нормандському форматі".

"Чого саме Офіс українського президента сподівається досягти, крім імітації активності та демонстрації бажання вивести ситуацію з глухого кута? Сумнівно, що Росія піде на якісь реальні або навіть символічні поступки. Навіть у тому, що стосувалося б дотримання стійкого режиму припинення вогню", — вважає В'ячеслав Лихачов.

На його думку, в очікуванні запуску Україною Кримської платформи Москва, очевидно, буде демонструвати безкомпромісність.

"Більш того, РФ може спробувати використовувати гіпотетичні зустрічі як ще один майданчик для тиску на Київ. Як заявили у Кремлі, "закликати західних партнерів чинити тиск на українську сторону з метою виконання Мінських угод в розумінні Москви", — підкреслює фахівець.

При цьому сама по собі можливість зустрічі в "нормандському форматі" у доступному для огляду майбутньому сумнівна, зазначає експерт.

"Принаймні, ніяких сигналів готовності до неї немає — не тільки з Москви, а й із Парижа чи Берліна, — говорить В'ячеслав Лихачов. — Якщо реально думати про якусь довгострокову перспективу, то, на мою думку, швидше є сенс ініціювати активізацію цього майданчика після зміни влади у Німеччині".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, скільки осіб, згідно зі статистикою ООН, постраждали від бойових дій на сході України. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, як, на думку Володимира Зеленського, можна швидко закінчити війну на Донбасі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини