Головна Новини Політика зовнішня політика Війна на Донбасі та Крим: Байдена запитали, чому Україна не в НАТО
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна на Донбасі та Крим: Байдена запитали, чому Україна не в НАТО

15 червня 2021, 08:46
Поділіться публікацією:

Україна хоче чіткого "так" чи "ні" щодо вступу до Плану дій щодо членства (ПДЧ) в НАТО, проте це залежить від того, чи відповідає держава критеріям та вимогам Північноатлантичного Альянсу. Про це після саміту країн-учасниць НАТО під час брифінгу заявив президент США Джо Байден, інформують "Коментарі" з посиланням на пресслужбу Білого дому.

Війна на Донбасі та Крим: Байдена запитали, чому Україна не в НАТО

Джо Байден. Фото: Reuters

У президента США спитали, яка його відповідь на категоричні запитання щодо ПДЧ Україні — так чи ні.

"Це залежить від того, чи відповідають вони критеріям. Річ у тому, що вони все ще повинні вичищати корупцію, що вони повинні відповідати іншим критеріям, щоб отримати ПДЧ… Ми зробимо все можливе, щоб надати Україні можливість продовжувати протистояти російській агресії. І не тільки від мене буде залежати, чи будемо ми робити висновок про те, що Україна може стати частиною НАТО. Це залежатиме від Альянсу та від того, як вони голосують", — сказав Байден.

Україна мала можливість зробити те, чого ще не було в її історії — створити демократичну, а не корумповану на чолі з олігархами країну, нагадав президент США про свою промову у Верховній Раді у 2015 році. Тоді чинний очільник Білого дому приїздив в Україну, обіймаючи посаду віцепрезидента США за часів президентства Барака Обами. Україні й досі потрібно зробити "більше", але це не виправдовує російську агресію, наголосив Байден.

"Росія вживає агресивних дій або на Донбасі, або на морі, або в будь-якій частині України. І ми дамо Україні можливість підтримувати фізичну безпеку", — заявив президент США.

На другу частину цього ж питання, чи війна на Донбасі та анексія Криму РФ виключають можливість майбутнього вступу України до НАТО, враховуючи, що членство в Альянсі означало б, що США й НАТО захищали українців від російської агресії, Байден відповів коротко та категорично — "ні".

Нагадаємо, країни "Великої сімки" зробили заяву щодо України, де визнали Росію стороною конфлікту на Донбасі. У комюніке за підсумками саміту НАТО лідери країн-членів Альянсу вітали значні євроатлантичні реформи України, а також пообіцяли допомогу в проведенні реформ в оборонній та безпековій галузях.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини