Головна Новини Політика зовнішня політика Відкрите небо з ЄС: що передбачає документ та які його переваги
commentss НОВИНИ Всі новини

Відкрите небо з ЄС: що передбачає документ та які його переваги

Українські авіакомпанії отримують доступ до європейського ринку перевезень повітряними судами і зможуть конкурувати з іншими авіакомпаніями

12 жовтня 2021, 15:28
Поділіться публікацією:

У вівторок, 12 жовтня, представники України та ЄС в Києві підписали угоду про спільний авіаційний простір між нашою державою та Європейським союзом ( "відкрите небо").

Відкрите небо з ЄС: що передбачає документ та які його переваги

Відкрите небо з ЄС: що передбачає документ та які його переваги - фото з відкритих джерел

Опитані виданням "Коментарі" експерти оцінили дану угоду.

Українські авіакомпанії зможуть претендувати на здійснення складних перевезень в рамках Євросоюзу

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко впевнений, що угода про "відкрите небо" — успіх.

"Вона дозволить європейським авіакомпаніям літати територією України, внутрішніми рейсами. Тобто, рейс Київ-Одеса зможуть здійснювати німецькі, нідерландські, ще якісь лоукости, — пояснює експерт. — Літати між містами стане дешевше. У Європі, до речі, це часто робиться. Ну, а українські авіакомпанії зможуть літати територією ЄС, також між містами. Заробляти на цьому. Також українські авіакомпанії зможуть претендувати на здійснення складних перевезень в рамках Євросоюзу, якщо хоча б одна точка маршруту знаходиться в Україні. Зрозуміло, що є певні сертифікати, дозволи на маршрути, участь в тендерах. Але головне — є можливість. І збільшується право вибору, конкуренція. Стало бути, ціни на авіаквитки можуть знизитися".

За словами Олександра Охріменка, розмови про необхідність такого роду угоди точилися давно. Але слід утрясти масу технічних нюансів. Ну і європейська бюрократія сильно затягувала процес.

Від цього нововведення кінцевий споживач буде у виграші

Виконавчий директор Української Асоціації турагенцій Павло Григораш зазначає, що з точки зору ринку, будь-яке зниження бюрократії — це добре.

"Цією угодою спрощується вхід на ринок для іноземних компаній, значить буде вище конкуренція. Тобто, з'явиться більше варіантів для вибору і стануть краще ціни ", — пояснює Павло Григораш.

Він підкреслює, що в першу чергу "відкрите небо" між Україною і ЄС вплине на європейські напрямки, адже пляжні Туреччина і Єгипет обслуговуються чартерними рейсами і ведуть своє, окреме, життя.

"На європейському напрямі ж, туроператори часто беруть квитки у авіакомпаній під запит, тому для них це теж шанс знизити вартість пакетних турів. З лоукостами складніше, але в будь-якому випадку, від цього нововведення кінцевий споживач буде у виграші ", — резюмує виконавчий директор Української Асоціації турагенцій.

Даний документ, зокрема, захищає пасажирів від довільного скасування рейсів, затримок

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко також вважає підписану угоду — досягненням. І акцентує, що вона передбачає адаптацію українського законодавства в авіаційному секторі з європейським.

"В основному мова про регламент 261/2004, який регулює питання компенсацій громадянам, які користуються авіатранспортом. Даний документ, зокрема, захищає пасажирів від довільної скасування рейсів, затримок. І відбувається це, незалежно від ціни квитка, тобто поширюється на лоукостерів в тому числі. В результаті пасажири можуть розраховувати на компенсацію від 200 євро на коротких рейсах до приблизно 600 євро на далеких", — пояснює Юрій Гаврилечко.

Він підкреслює, що після того, як зміни в законодавство буде внесено, відповідно до вищевказаного регламенту, в українців з'явиться шанс, в разі скасування або затримки рейсу, отримати якісь додаткові кошти. Питання лише в тому, як все це буде реалізовано в наших реаліях.

Раніше експерти для видання "Коментарі" оцінили саміт Україна-ЄС, нинішні відносини і перспективи їх розвитку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Daren

13 жовтня 2021, 10:13

Есть тема пацаны! Нашел месяц назад сайтик прогнозов, ну думаю 100% очередное шляпа... Через день любопытство взяло надомною верх и я все же решил взять на пробу. Первый вошел, второй, третий! Короче теперь жду прогнозов больше чем зарплату. Если кому интересно че за сайт, вот --- tgtennis.com --- Я ведь сам попал на данный сайт так же по рекомендации какого то парня в комментариях, эх знать бы кто он, я бы его сейчас отблагодарил.


Новини