Головна Новини Політика зовнішня політика Україні надали статус партнера-учасника Ініціативи трьох морів, - президент Польщі
commentss НОВИНИ Всі новини

Україні надали статус партнера-учасника Ініціативи трьох морів, - президент Польщі

Україна стала учасником Ініціативи Трьох морів

21 червня 2022, 10:45
Поділіться публікацією:

Україна стала партнером та членом Ініціативи трьох морів (ІТМ), створеної у 2016 році. Про це написав президент Польщі в Інстаграмі.

Україні надали статус партнера-учасника Ініціативи трьох морів, - президент Польщі

фото radiosvoboda

"Усі ми підтримуємо надання Україні статусу кандидата в ЄС. Ми глибоко переконані, що цей статус вона набуде. Ми вирішили створити новий вид партнерства з Тримор'ям і надали його Україні. Припускаємо, що до цього партнерства можуть приєднатися інші країни Центральної Європи, які ще не в ЄС і прагнуть цього", — зазначив Анжей Дуда.

Платформа "Ініціатива трьох морів" налічує 12 країн-членів Центральної Європи. Метою створення економічного союзу було налагодження співпраці між учасниками, логістика, реалізація інфраструктурних проектів тощо. Польща є учасником ІТМ, як Австрія, Болгарія, Угорщина, Латвія, Литва, Румунія, Словаччина, Словенія, Хорватія, Чехія та Естонія.

В даний час Анжей Дуда заявив про те, що можливий вступ нових членів, які бажають приєднатися і головною метою яких є співпраця та євроінтеграція.

20 червня президент Зеленський виступив на 7-му саміті ІТМ в Ризі й заявив про те, що наша держава має стати учасником Ініціативи, запропонував допомогу та співпрацю європейським країнам у різних сферах.

Як писав портал "Коментарі", першою пропозицією від України для ІТМ було посилення співпраці у логістичних питаннях, адже саме держави Тримор'я – це наш зв'язок із зовнішнім світом. Через їхню територію відбувається постачання зброї, пального, гуманітарної допомоги для країни, збереження транспортних потоків, експорт українського зерна, міграція переселенців. Загалом Зеленський навів шість пунктів, які може виконати наша країна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини