Головна Новини Політика зовнішня політика Україна засудила інцидент із літаком у Білорусі: не обійшлося без критики
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна засудила інцидент із літаком у Білорусі: не обійшлося без критики

Україна визнала дії білоруської влади щодо примусової посадки літака Ryanair протиправними й такими, що несуть загрозу міжнародній безпеці

3 червня 2021, 19:31
Поділіться публікацією:

Верховна Рада підтримала постанову про заяву народних депутатів України і засудила примусову посадку літака компанії Ryanair у Мінську. За прийняття проєкту проголосували 219 нардепів.

Україна засудила інцидент із літаком у Білорусі: не обійшлося без критики

Примусова посадка літака Ryanair. Фото: unsplash.com

Згідно з постановою № 5597 Україна засуджує випадок із пасажирським літаком у Білорусі та вбачає дії білоруської влади такими, що поставили під загрозу не лише безпеку пасажирів та екіпажу, але й міжнародну безпеку.

Як зазначив під час засідання ВР депутат Олександр Мережко, схвалення заяви є яскравим виявом солідарності із державами-партнерами й насамперед державами-членами Європейського Союзу та США.

Також він додав, що Україна підтримує позицію світової спільноти щодо необхідності негайного розслідування цього неприйнятного інциденту із відповідними наслідками для тих, хто його вчинив.

Проте окремі нардепи розкритикували заяву та назвали її непримітною і "беззубою".

Зокрема, депутатка від фракції "Європейська солідарність" Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що зовнішня політика української влади вміє лише звинувачувати, але ніяк не може прямо визнати злочин злочином.

Також вона зазначила, що нинішня заява – це на 50 % перероблений текст, що був запропонований опозицією. Вона додала, що саме внесені зміни найбільше її обурили, адже зробили постанову "нікчемною і беззубою".

"Диявол, як завжди, криється у деталях. Зміни до заяви зробили її абсолютно нікчемною, беззубою та абсолютно невиразною. Я хочу сказати, що ця заява – це квінтесенція зовнішньої політики чинної влади. Вона полягає у тому, що нинішня влада вимагає від західних партнерів, щоб їм допомагали, приймали в ЄС, приймали в НАТО, давали кредити, а сама нічого робити не хоче і не збирається.
Вона (чинна влада, – прим. ред.) навіть не може назвати міжнародний злочин злочином. Вона не може назвати державний тероризм державним тероризмом. Не може звернутися до міжнародних інституцій із тим, щоб вимагати розслідування і притягти винних до відповідальності", — наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Нардепка закликала колег прийняти політичну позицію, показати підтримку народу Білорусі та визнати міжнародних терористів міжнародними терористами.

З подібною заявою виступила і депутатка від партії "Голос" Соломія Бобровська. Вона теж наголосила на тому, що українській владі нарешті слід показати справжнє політичне лідерство, коректно відреагувати на події, що сталися в Білорусі, та підтримати білоруський народ.  

Раніше "Коментарі" писали про те, що через арешт засновника опозиційного білоруського Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича Верховна Рада України планує звернутися із заявою до ООН, Європейської комісії, Європейського парламенту, Парламентських асамблей Ради Європи, ОБСЄ та НАТО, а також до урядів та парламентів держав світу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини