Головна Новини Політика зовнішня політика Україна-Угорщина: чи варто чекати поліпшення відносин після візиту Петера Сійарто
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна-Угорщина: чи варто чекати поліпшення відносин після візиту Петера Сійарто

Українські політологи поділилися очікуваннями від зустрічі головних дипломатів України та Угорщини

27 січня 2021, 13:29
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 27 січня, в Україну прибув міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто — з робочим візитом на запрошення міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби. Чи буде прорив у відносинах між нашими країнами і на які поступки можуть піти сторони міркували українські експерти.

Україна-Угорщина: чи варто чекати поліпшення відносин після візиту Петера Сійарто

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Обидві сторони використовують зустріч для власного піару"

Політолог, кандидат політичних наук, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі не вважає, що можна очікувати будь-яких істотних проривів у двосторонніх відносинах за підсумком візиту глави угорського МЗС до Києва.

"Цей візит варто розцінювати як чергову спробу "перезавантажити" двосторонні відносини, про що і заявив міністр закордонних справ України Кулеба. Умовно кажучи, це спроба поговорити тет-а-тет, без камер і виробити "дорожню карту" поліпшення двосторонніх відносин після чергового витка конфронтації під час минулих восени місцевих виборів, — пояснює Максим Ялі. — Нагадаю, що деякі високопоставлені чиновники Угорщини відкрито агітували за місцеву партію, що абсолютно вірно було розцінено українським МЗС і особисто його головою як втручання у внутрішні справи України. Цим чиновникам був заборонений в'їзд в Україну. Після цього виникнула різка реакція глави угорського МЗС і звернення до НАТО і ОБСЄ втрутитися в ситуацію. Які, втім, були відхилені".

Проект "дорожньої карти" вже розроблений особисто Кулебою, про що він і заявив, зазначає політолог.

"Підтвердженням того, що крім примирних заяв і бажання поліпшити атмосферу двостороннього діалогу особливо чекати нічого — є і те, що візит до Києва Сійярто зробить без делегації, — зазначає Максим Ялі. — Тобто, ніяких договорів і меморандумів підписувати не планувалося спочатку. Обидві сторони використовують візит для внутрішньої повістки та власного піару. Не більше. Угорська сторона використовує "українське питання" для внутрішньої аудиторії вже понад 6 років, починаючи з 2014-го. Однак її вимоги про створення угорської автономії в Україні не відповідають національним інтересам України та є втручанням у внутрішні справи нашої країни. Як і роздача угорських паспортів громадянам України. Не варто очікувати й збігу позицій з питання закону про мову, проти якого різко виступає угорська сторона".

"Претензії Угорщини необгрунтовані"

Політичний експерт Сергій Таран акцентує, що натягнуті відносини України і Угорщини — не щось унікальне в угорській політиці.

"Угорщина має суперечки з усіма сусідам — зі Словаччиною, Румунією, Україною. Після розпаду Австро-Угорської імперії у всіх цих країнах, включаючи нашу, проживає угорська меншина. Яке себе називає ущемленим. І ця тема Будапештом озвучується на всіх міжнародних майданчиках. Мовляв, угорське питання ще не вирішене. І причина того, що ми маємо деякі дискусії з Угорщиною — точно не в Україні", — підкреслює політексперт.

Водночас, відзначає Сергій Таран, Угорщина має більше інструментів тиску на Україну, ніж на тих же Румунію і Словаччину, які є членами НАТО.

"Україна ж поки на шляху туди. І Угорщина, також входить до Північноатлантичного альянсу, використовує блокування цього шляху як важіль тиску, — пояснює політексперт. — Українська дипломатія повинна докладати зусиль, доводячи безпідставність тих чи інших претензій Угорщини. Але при Зеленському наша дипломатії не надто активна ... Є надії, що візит Сійярто може якось поліпшити відносини. Але мова, підкреслюю, не повинна йти про поступки з нашого боку. Тому що претензії Угорщини необгрунтовані".

Як повідомляв портал "Коментарі", Угорщина — країна з якою Україна має досить напружені відносини. Вони погіршилися після 2017 року, коли був прийнятий новий закон про освіту. Тоді ж керівництво Угорщини стало блокувати засідання Україна-НАТО. Уряд Угорщини також неодноразово заявляло про порушення прав угорців, які живуть в Україні. Все це не могло залишитися поза поле зору дипломатичних відомств обох країн.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини