Головна Новини Політика зовнішня політика Україна може отримати від США "Залізний купол": наскільки подібне озброєння важливе для країни
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна може отримати від США "Залізний купол": наскільки подібне озброєння важливе для країни

Міністерство оборони США має подати до Конгресу звіт, який буде включати варіанти потенційного продажу або передачі таких систем України

15 вересня 2021, 15:30 comments1292
Поділіться публікацією:

Україна може отримати нові системи протиповітряної і протиракетної оборони, зокрема систему Iron Dome ( "Залізний купол"), повідомляє прес-служба Офісу президента з посиланням на Politico.

Україна може отримати від США "Залізний купол": наскільки подібне озброєння важливе для країни

Україна може отримати від США "Залізний купол" - фото з відкритих джерел

Чому це важливо для України? Які шанси на отримання даних систем? Чи не перебільшують в Офісі президента, роблячи подібні заяви в ракурсі "перші результати візиту Володимира Зеленського в США"? Щоб розібратися в цих питаннях, портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Можливість отримати "Залізний купол" може розглядатися як один з кроків на шляху до переозброєння на стандарти НАТО

Експерт аналітичного центру Democracy House Анатолій Октисюк вважає, що ймовірне отримання Україною "Залізного куполу" — це краще, ніж нічого, враховуючи, що у нас дуже старі системи ППО.

"Але я б не говорив, що це — великий прорив, величезна перемога, як пишуть зараз експерти, що працюють на Офіс президента. Дивитися треба прагматично. Це не безкоштовно. За все доведеться платити. А вартість "Залізного куполу", наскільки мені відомо, близько 100 млн доларів за одну батарею. До того ж, це не система "Петріот" (Patriot-американський зенітний ракетний комплекс, що складається на озброєнні Армії США, Великобританії і ряду союзників — прим. ред.), яка більш модернізована і високотехнологічна. Але це і не "Джавелін" (Javelin — американський переносний протитанковий ракетний комплекс — прим.ред.), які ми закуповували раніше. Так що можна говорити про якийсь важливий політичний крок, який демонструє встановлення більш тісних взаємин між Україною і США. Але не про великий прорив", — зазначає Анатолій Октисюк.

На його думку, надання даних систем може бути частиною рамкової військової угоди, укладеної нещодавно між Міноборони України та Пентагоном.

"Сподіваюся, це буде мати якісь глобальні наслідки для нашої програми переозброєння. Як відомо, Україна хоче повністю оновити і парк військових літаків. І можливість отримати "Залізний купол" може розглядатися як один із кроків на шляху до переозброєння на стандарти НАТО, — говорить експерт. — Система ППО буде американська, літаки — також. У технологічному плані це вище, ніж ті ж російські".

З практичної точки зору застосування "Залізного куполу" сумнівне

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко нагадує, що курчат по осені рахують. Тому будь-які ініціативи, підкреслює він, варто сприймати як перемогу виключно після того, як буде затверджена відповідна програма. Поки ж вона не затверджена.

"Інше питання — наскільки відповідає сьогоднішньому рівню загроз система "Залізний купол". Стратегічно — так, вона може захистити від гіпотетичних обстрілів цивільного населення у великих містах у разі початку відкритої війни з боку РФ. Але поки ця загроза — низька. Сьогоднішній рівень загроз (бойові зіткнення малої інтенсивності) локалізований на Сході — і не створює ризиків ракетного обстрілу великих міст. Тому з практичної точки зору застосування "Залізного куполу" сумнівне. Ми не Ізраїль, якому треба закривати за допомогою даної системи мирне населення в містах від обстрілів палестинців", — зазначає Богдан Петренко.

Він не виключає, що мова може йти про інші системи ППО або ПРО. Але акцентує, що необхідно дочекатися реального результату.

"Поки мова йде лише про пропозицію до незатвердженого законопроекту про оборонну політику США на 2022 рік. Більш того, ми вже мали схожі прецеденти, коли з офіційних джерел заявлялося, що в Україні будуть виготовлятися американські гелікоптери Iroquois. Але на практиці виявилося, що фірма-виробник навіть не знала про таке рішення", — нагадує Богдан Петренко.

На його думку, в короткостроковій перспективі повідомлення про те, що США дають Україні якесь озброєння, яке довело свою ефективність, більше грає не на Україну, а на Російську Федерацію.

"Там подібні меседжі підкреслюють концепцію "фортеця в оточенні". І будуть стимулювати виборців голосувати за партію війни, яка нібито їх захищає — за партію Путіна", — попереджає експерт.

Раніше видання "Коментарі" писало, чи допоможуть Штати врегулювати конфлікт на Донбасі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини