Головна Новини Політика зовнішня політика Угода України та США щодо безпеки: чи допоможе нам «Капітан Америка»
commentss НОВИНИ Всі новини

Угода України та США щодо безпеки: чи допоможе нам «Капітан Америка»

Американські партнери можуть зміцнити військову міць України, вважають експерти

7 травня 2021, 12:20 comments1671
Поділіться публікацією:

Після візиту високопоставленого американського чиновника Ентоні Блінкена офіційний Київ зробив багато гучних заяв. Серед них — і запевнення президента Володимира Зеленського у тому, що Україна може укласти певну "дуже серйозну" угоду із Америкою. Домовленість начебто має стосуватися питань безпеки.

Угода України та США щодо безпеки: чи допоможе нам «Капітан Америка»

Україна і США підпишуть угоду з питань безпеки. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

"Коментарі" звернулися до експертів, щоб ті розповіли, про що може йтися. Також фахівці спробували пояснити, чому подібну угоду не було укладено раніше і як це може бути пов'язано з євроатлантичною інтеграцією України.

"Угода не означає, що США виступлять гарантом безпеки в Україні"

Аналітик українського Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков вввжає, що йдеться про угоду, межі якої почали обговорювати з кінця минулого року.

"У грудні 2020-го з'явилося повідомлення, що тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін і заступник голови Офісу президента Роман Машовець підняли комплекс питань щодо оборони і безпеки. З боку ОП прозвучала ідея розробити відповідну двосторонню рамкову угоду. У ній були б окреслені рамки співпраці щодо кадрової політики, матеріально-технічної допомоги, реформування оборонно-промислового комплексу, підготовки підрозділів, освіти і т.д. Американці, схоже, підтримали цю ідею", — зазначає експерт.

На його думку, подібна угода не означає, що США виступлять гарантом безпеки в Україні. Але такий документ сприяє більш якісним реформам у нашій країні і більш ефективній допомозі в цьому з боку Штатів.

"Раніше подібна угода не обговорювалася, тому що були більш гострі питання на початку російсько-української війни. Потім якийсь час реформування нашої військової, оборонної структури відбувалося за інерцією. Нині ж з'явилася можливість все проаналізувати, розібратися, що саме потрібно зробити ще. По суті, це буде програма дій в рамках зміцнення військової безпеки України на найближчі 4-5 років", — пояснює аналітик.

Микола Бєлєсков вважає, що американців до позитивного сприйняття цієї ідеї підштовхнули два важливі документи, прийняті нещодавно в Україні. Перший — Стратегія національної безпеки, яка з'явилася у вересні минулого року. Другий — Стратегія воєнної безпеки, яка побачила світ вже у 2021-му. Там чітко окреслено, чого ми хочемо, як цього будемо домагатися, що нам для цього потрібно.

"Не думаю, що появу такої угоди (коли вона з'явиться) варто пов'язувати із просуванням України в НАТО. Швидше за все, це — паралельні треки. Але угода допомогла б зміцнити обороноздатність України тут і зараз. Це важливо в умовах окупації Криму, триваючої агресії на Донбасі і того, що влаштувала Росія біля наших кордонів у квітні. Саме тому заяву про можливість появи подібної угоди між Україною і США я вважаю головним меседжем переговорів, які відбулися 6 травня в Києві між керівництвом України і представниками Держдепу США", — резюмує Микола Бєлєсков.

Україні слід поглибити співпрацю з країнами Північноатлантичного Альянсу

Ветеран, військовий і політичний експерт, директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко звертає увагу на те, що наявність серед членів НАТО держав, які мають сильне російське лобі, істотно ускладнює шлях України до повноцінного членства в Альянсі.

"Росія буде прагнути протидіяти нам всіма шляхами, використовуючи весь арсенал своїх агентів впливу. Простий приклад — це блокування Угорщиною проведення двостороннього саміту. Кремль веде безперервні інформаційні операції, щоб створити видимість обмеження прав українців угорського походження, посіяти міжнаціональний розбрат, підірвати репутацію України", — підкреслює Юрій Кочевенко.

На його думку, в цій ситуації для України більш перспективним виглядає пряме політичне і військове співробітництво з деякими державами-членами Альянсу, які розуміють всю серйозність російської загрози вільному світові. Насамперед це, звичайно, США.

"Наші відносини і зараз на високому рівні. Мета, яку повинні ставити наші дипломати, — це статус союзника США поза НАТО. Це цілком реально, — впевнений Юрій Кочевенко. — Можливо, саме це і може стати тим проривом, про який так інтригуюче повідомив президент".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як експерти оцінюють приїзд Блінкена в Україну з боку вітчизняних політиків.

Також на порталі ви можете дізнатися, яким чином до реформування "Укроборонпрому" причетне НАТО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини