Головна Новини Політика зовнішня політика Участь України у сертифікації "Північного потоку-2": чи можна зупинити запуск російського газопроводу
commentss НОВИНИ Всі новини

Участь України у сертифікації "Північного потоку-2": чи можна зупинити запуск російського газопроводу

Українська сторона планує виступити проти сертифікації ПП-2, оскільки наразі він не відповідає законодавству Європи

16 листопада 2021, 13:00
Поділіться публікацією:

У понеділок, 15 листопада, стало відомо, що НАК "Нафтогаз України" та Оператор ГТС України братимуть участь у сертифікації "Північного потоку-2". А у вівторок, 16 листопада, стало відомо, що сертифікацію ПП-2 призупинено .

Участь України у сертифікації "Північного потоку-2": чи можна зупинити запуск російського газопроводу

Північний потік-2 - фото з відкритих джерел

Останнє пов'язано з тим, що оператор може бути сертифікований лише як німецька юрособа, а Nord Stream 2 AG – швейцарська компанія. І тут – суто технічне питання, яке, швидше за все, швидко втрясеться.

А ось що означає можливе входження Нафтогазу та ОГТС України до сертифікаторів ПП-2, експерти пояснили виданню "Коментарі".

Енергія, яка в один момент перетворюється на козир у руках монополіста, не повинна перетворюватися на зброю

Гендиректор Оператора ГТС України Сергій Макогон звертає увагу, що ОТСУ в рамках допуску до процесу сертифікації ПП-2 відведено окрему роль як компанії, що має унікальну експертизу в питанні транспортування газу до ЄС.

"У нас є вагомі аргументи, — як технічні, так і політичні, — які мають покласти край російським спекуляціям на європейському газовому ринку. Ми намагаємося не допустити енергетичної ізоляції України", — пояснює Сергій Макогон.

Він наголошує, що участь у сертифікації – це відповідальність ОТСУ перед споживачами. І перед великою промисловістю, і перед середнім та малим бізнесом, і перед кожним українцем.

"Ми не хочемо, щоб через припинення транзиту витрати на оптимізацію інфраструктури ГТС лягли на плечі платників податків та позначились на тарифах. Адже вже сьогодні ми ліквідуємо частину компресорних станцій, а 96% газорозподільних станцій потребують реконструкції, тому що працюють із завантаженням менше 50% від проектної потужності", – зазначає Сергій Макогон.

Він наголошує, що для України ПП-2 несе не лише енергетичну, а й загальну загрозу. Адже "Газпром" не просто дивиться на ринок газу як на театр воєнних дій. Сертифікація ПП-2 дасть ще й "зелене світло" для активніших реальних спецоперацій з боку РФ.

На думку експерта, нинішня енергетична криза, багато в чому спровокована "Газпромом", має стати уроком. І нагадує, що немає жодних перешкод для транзиту великих обсягів газу до ЄС. Адже потужна, розгалужена, технічно бездоганна українська ГТС готова транспортувати до 200 млн. куб. м газу на добу, що в короткий термін вирівняло б ситуацію на газовому ринку Європи. Однак "Газпром" цьому перешкоджає.

Сергій Макогон вважає посилення регіональної енергетичної безпеки та використання для цього всіх наявних інструментів – загальним викликом, який постає перед Україною, Євросоюзом та США. І його подолання, збереження вільного ринку, конкуренції та розвитку багато в чому залежить від кожного, хто прийматиме стратегічне рішення щодо сертифікації газопроводу "Північний потік-2".

"Енергія, яка одночасно перетворюється на козир у руках монополіста, не повинна перетворюватися на зброю", – резюмує гендиректор Оператора ГТС України.

Регулятор почує міркування української сторони, адже ми найбільше зацікавлені у збереженні транзиту через українську ГТС

Гендиректор ТОВ "Нафтогазбудінформатика", голова експертної ради з питань газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський нагадує, що раніше польські компанії також подали заявки на участь у процесі сертифікації. Їх взяли, але за умови – без права вето.

"Тобто вони не могли накласти вето, на рішення регулятора, але могли викласти свою позицію. Що вони зробили. Але з їхньою позицією BNetzA не погодився. Зараз щось подібне, зважаючи на все, теж без права вето, запропонували нашим "Нафтогазу" та Оператору ГТС, – пояснює Леонід Уніговський. – Вважаю, що їхня участь у процесі сертифікації все одно важлива. Регулятор почує міркування української сторони. Адже, на відміну від поляків, ми найбільше зацікавлені у збереженні транзиту через українську ГТС. І, як зазначив голова "Нафтогазу" Вітренко, сертифікація оператора та робота "Північного потоку-2" призведе до скорочення конкуренції у східноєвропейському регіоні".

За словами експерта, існує три види анбандлінгу (поділу власності).

1. Поділ шляхом передачі права власності іншій юрособі.

2. Коли власність залишається у вертикально-інтегрованої компанії, але всі права управління передаються від неї незалежною компанією.

3. Створення вертикально-інтегрованої компанії – дочірньої компанії, якій передають всі права на управління транспортною діяльністю.

"Наскільки я розумію, оператор ПП-2 йде якраз третьою моделлю. І тут важливо довести, що жодного незалежного управління у такому разі не буде, – наголошує Леонід Уніговський. – Дуже хотілося б вірити, що "Нафтогазу" та ОГТС це вдасться зробити".

Ані Польща, ані Україна реально вплинути на процес сертифікації ПП-2 не можуть

Директор енергетичних програм Центру світової економіки та міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський вважає, що Україна ніяк не може вплинути на ситуацію, окрім як донести своє бачення, свої зауваження (у ракурсі можливих порушень європейського законодавства) щодо можливої сертифікації оператора ПП-2.

"Не думаю, що це дуже вплине на процес сертифікації. Польща, здобувши доступ до процесу сертифікації, вже виступала з аналогічними зауваженнями. Але т.к. ні Польщі, ні Україні не надали права вето, реально вплинути на сертифікацію вони не можуть", – каже експерт.

А затягтися цей процес, на його думку, може. Не більше.

"Швидше за все, зважаючи на складну ситуацію, що складається на європейському газовому ринку, з тієї логіки, в якій розвивається німецька економіка і зокрема німецька енергетика (у ФРН прийнято концепцію трансформації енергетики та збільшення більш ніж удвічі газово-генеруючих потужностей), зупинити сертифікацію буде досить складно", – прогнозує Валентин Землянський.

Раніше експерт пояснив, як Німеччина може помститися Україні за затримку запуску "Північного потоку-2".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Daren

17 листопада 2021, 10:31

https://bit.ly/3nTJVx1 - Крутотень !!!

Адъютант своего народа

16 листопада 2021, 15:07

Когда же этот бля*ский психоз на Украине закончится, что Россия вот-вот нападет на вас? Да нах.. вы нам нужны? Чтобы кормить и отапливать вас? Наложили себе в свои шаровары, что весь мир шарахается от вашей вони. Ганьба та презирство Украiне!


Новини