Головна Новини Політика зовнішня політика У Кремля може трапитися істерика: чого чекати від візиту глави Пентагону в Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

У Кремля може трапитися істерика: чого чекати від візиту глави Пентагону в Україну

Візит міністра оборони США до України відбудеться в рамках поїздки до Європи

13 жовтня 2021, 16:28
Поділіться публікацією:

Міністр оборони США Ллойд Остін наступного тижня відвідає Україну.

У Кремля може трапитися істерика: чого чекати від візиту глави Пентагону в Україну

Ллойд Остін - фото: Chip Somodevilla / Getty Images)

Військові експерти оцінили для порталу "Коментарі" перспективи даного візиту.

Позитив для нас і в плані іміджевому (підтримка), і в плані матеріальному (надання допомоги)

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов упевнений, що візит глави Пентагону — це позитивний сигнал для України.

"Швидше за все, Остін їде погоджувати план надання військово-технічної допомоги Україні. В останнє ми його погоджували, здається, в 2017 році. Тоді Віктор Муженко, на той момент начальник Генштабу, їздив до Пентагону. Тепер Остін прибуває сюди. Думаю, він хоче на власні очі побачити театр військових дій, Збройні сили України. Напевно, відбужеться відвідування або Генштабу, або якоїсь частини. Не виключаю і його візиту в зону проведення операції Об'єднаних сил. Знаковий візит. Позитив для нас і в плані іміджевому (підтримка), і в плані матеріальному (надання допомоги)", — вважає експерт.

На його думку, у Кремля з цього приводу може трапитися істерика. Не виключено, що РФ навіть збільшить кількість обстрілів на Донбасі. Але нічого більше вдіяти країна-агресор не зможе.

"Допомога з боку США може бути будь-яка. На сьогодні тут немає обмежень. Свого часу президент Обама наклав вето на надання Україні озброєння, але Трамп його скасував. А зараз Білий дім, в якому сидить Байден, лояльно до нас ставиться в плані надання озброєння. Це може бути все, що завгодно. Від аптечок зі знеболюючими і кровоспинними препаратами для солдатів — закінчуючи боєприпасами або різними видами озброєнь. Може бути узгоджене, наприклад, питання про можливу передачу нам двох батарей тактичної системи протиракетної оборони "Залізного куполу", яка зараз проходить апробацію в США ", — прогнозує Олег Жданов.

Єдина інтрига — кого покажуть міністру оборони США в якості майбутнього міністра оборони України

Ветеран, військовий і політичний експерт директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко звертає увагу, що візит буде не спеціально до України, а в рамках європейського турне. Глава Пентагону і його команда мають намір також відвідати Грузію, Румунію, Брюссель. В останньому відбудеться нарада міністрів оборони НАТО

"Для мене єдина інтрига — кого покажуть міністру оборони США в якості майбутнього міністра оборони України. Питання відставки з посади глави Міноборони Андрія Тарана практично вирішене. І сенсу зустрічатися з ним Ллойду Остіну, ніби як, немає. Але навряд чи ВР до його приїзду встигне вирішити це давно назріле кадрове питання, — зазначає Юрій Кочевенко. — Звичайно, буде протокольна зустріч з чинним міністром. Але в рамках якоїсь іншої зустрічі, наприклад, з президентом, можливо, буде в складі цієї групи осіб, який розглядається в якості нового глави Міноборони України".

Експерт не очікує жодних особливих сюрпризів або сенсацій від приїзду Остіна в нашу країну.

"Я позитивно оцінюю динаміку розвитку американо-українських відносин у галузі військового співробітництва. Нам, звичайно, завжди хочеться більшого. І це нормально. І ми повинні цього домагатися. Але і той рівень, який є зараз, для нас є досить суттєвим в рамках зміцнення обороноздатності. Можна, наприклад, згадати нещодавнє отримання матеріальних засобів у вигляді польових госпіталів, інших технічних засобів. У контексті ж розмов про можливе створення військової консультативної та навчальної місії ЄС в Україні , розраховую на поглиблення не тільки прямої технічної допомоги від міжнародних партнерів (у вигляді передачі якихось сил і засобів), а й — сприяння в розвитку українських виробничих потужностей в оборонному секторі. Щоб ми могли самі собі забезпечувати, — пояснює Юрій Кочевенко. — А також — допомога в підготовці фахівців військового профілю, які могли б цими силами і засобами користуватися. Адже можна передати скільки завгодно "Джавелінів", "Апачів" або мобільних госпіталів, але якщо не буде фахівців, які вміють ними ефективно, оперативно і з максимальним ККД користуватися, користі від цього буде мало".

Також на порталі "Коментарі" - експерт про візит Нуланд в РФ: Кремлю виставили ультиматум, а у відповідь РФ не знайшлося чим тиснути на США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини