Головна Новини Політика зовнішня політика У клуб "нових друзів України" не віриться: політтехнолог про переродження норманського формату
commentss НОВИНИ Всі новини

У клуб "нових друзів України" не віриться: політтехнолог про переродження норманського формату

Поки незрозуміло, хто буде готовий підтримати Україну, якщо створять новий "нормандський формат", - політтехнолог Володимир Петров

10 липня 2020, 13:26 comments1002
Поділіться публікацією:

У переродження норманського формату, який повинен стати "клубом друзів України" не вірить політтехнолог Володимир Петров. Створити такий на міжнародній арені, за його словами, збирається глава Офісу президента Андрій Єрмак. Про це Петров написав у своїй колонці для ТК Media.

У клуб "нових друзів України" не віриться: політтехнолог про переродження норманського формату

Фото: REUTERS

"Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак, який лише рік як в політиці, розриває кабальні домовленості з Росією, відмовляється від допомоги Франції та Німеччини, збирає новий міжнародний клуб друзів України та залучає до нового переговорного процесу Великобританію і США з поки ще не обраним новим президентом. Вибачте мені мої сумніви, але важко повірити в наше нове українське державне щастя", — вважає Петров.

Політтехнолог проаналізував, як зрив переговорів "нормандському форматі" та плани Єрмака висвітлювали Telegram-канали "Легітимний" і "Резидент", які він пов'язує з Офісом президента. Вони акцентували увагу на тому, що ситуація з переговорами заморожена з вини Росії, а загострення конфлікту не буде. Пізніше там з'явилася інформація, що Єрмак "формує новий клуб друзів України, які виступлять гарантом мирного процесу на Донбасі".

"Буквально за один день кудись поділася історія про кулуарні торги, які можна було вважати продовженням переговорного процесу, а міжнародні партнери в особі Німеччини і Франції виявилися неспроможними, що призвело до того, що Офісу довелося розірвати з ними відносини (або їм довелося розірвати відносини з Офісом) і терміново думати над створенням клубу "нових друзів України", — аналізує Володимир Петров.

На його думку, причина, чому Німеччина і Франція вийшли з переговорів "нормандському" форматі, очевидна: повне ігнорування однією зі сторін своїх зобов'язань, поручителями виконання яких виступали міжнародні партнери. При цьому Україна звинувачує в цьому Росію і хоче укласти нову угоду, а Росія звинувачує Україну і вимагає виконання попередньої.

Віце-прем'єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков на цьому тлі заявив, що "росіяни на переговорах не демонструють ворожості і показують бажання зблизити позиції, тому говорити про безвихідь рано". Однак, за його словами, склад російської делегації потрібно міняти, тому що з нинішнім вести переговори неможливо.

Після цієї заяви Telegram-канали опублікували меседжі, що нібито Єрмак і Резніков "створюють ілюзію бурхливої діяльності по досягненню миру на Донбасі" перед місцевими виборами.

"Якщо розцінювати повідомлення Резнікова в такому контексті, то можна припустити, що російська сторона своїм обуренням нам просто підіграє, щоб збільшити міжнародну політичну масу керівника Офісу президента. Незрозуміло навіщо це робити, адже маса Андрія Єрмака на міжнародній арені і без того дорівнює масі Сонця. У всякому разі, саме таке відчуття виникає, коли аналізуєш міжнародні плани глави ОП: новий клуб друзів України та США і Великобританія замість Німеччини і Франції у переговорах з Росією", — вважає Володимир Петров.

Але плани Єрмака викликають ряд питань, стверджує політтехнолог: чи погодиться Великобританія увійти до складу "клубу друзів України" та взяти участь у переговорах, хто ще з міжнародних партнерів готовий це зробити, а також як відреагує Росія і чи буде взагалі вести переговори в оновленому форматі.

Нагадаємо, 3 липня в Берліні відбулися переговори політичних радників лідерів країн-учасників "нормандського" формату. В ОП за підсумком заявили, що Україна, Франція і Німеччина на зустрічі продемонстрували "готовність докласти максимум зусиль для виконання нормандських домовленостей, досягнутих в Парижі", а Росія взяла паузу.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, що в Офісі президента назвали ймовірні терміни зустрічі лідерів нормандської четвірки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини