Головна Новини Політика зовнішня політика У Гаазі з‘явиться Реєстр збитків, завданих Україні російською агресією: яка його мета
commentss НОВИНИ Всі новини

У Гаазі з‘явиться Реєстр збитків, завданих Україні російською агресією: яка його мета

Днями уряд Нідерландів офіційно пристав на пропозицію Києва про створення в Гаазі Реєстру збитків, завданих Україні російською агресією.

20 лютого 2023, 12:30
Поділіться публікацією:

Реєстр аккумулюватиме дані про шкоду, яку росія принесла українцям, бізнесу та державі. Про це повідомляє офіційний портал Міністерства юстиції України. 

У Гаазі з‘явиться Реєстр збитків, завданих Україні російською агресією: яка його мета

Фото: pixabay


Реєстр має стати першим компонентом всеохоплюючого механізму репарацій, який покликаний забезпечити виплату державою-агресоркою Україні повних репарацій за завдану шкоду, повідомили у відомстві.


За словами міністра юстиції Дениса Малюськи, Реєстр допоможе змусити країну-агресорку у відповідності до міжнародного права компенсувати збитки. Місто Гаага — столиця міжнародного правосуддя, тож цілком доречно, що Реєстр збитків як перший компонент репараційного механізму буде розташований саме там, зауважив Малюська. 


Заступниця міністра юстиції Ірина Мудра додала, що відтак необхідно досягти наповнення майбутнього фонду конфіскованими активами рф. 


Як відомо, репараційний механізм має включати створення компенсаційної комісії, яка розглядатиме індивідуальні заяви про компенсацію Росією збитків від громадян, компаній та держави, а також компенсаційного фонду, в який надходитимуть кошти для виплати.


Раніше ми писали, що Європейський Союз має намір передбачити зобов’язання банків повідомляти інформацію про активи російського Центрального банку в 10-му пакеті санкцій. Отримання контролю над сумою активів російського Центробанку та інших заморожених активів в ЄС розглядається як перший крок до вивчення варіантів потенційного використання цих коштів для сприяння відбудові України. "Нам потрібно знати, де вони розташовані та скільки вони коштують", – сказала президента Комісії Урсули фон дер Ляєн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини