Головна Новини Політика зовнішня політика У чому проблема відновлення переговорів по Донбасу — експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

У чому проблема відновлення переговорів по Донбасу — експерт

На думку Муси Магомедова, сторонам необхідно знайти консенсус хоча б із ключових питань — відкриття КПВВ і режиму тиші

30 серпня 2021, 16:05
Поділіться публікацією:

Засідання ТКГ поновилися в онлайн-форматі після тривалої перерви. Всі скандальні (і не дуже) подробиці роботи сторін стають надбанням громадськості. Спеціально для порталу "Коментарі" ситуацію проаналізував народний депутат ВРУ IХ скликання Муса Магомедов.

У чому проблема відновлення переговорів по Донбасу — експерт

Експерт проаналізував відновлення переговорів ТКГ. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Політик нагадав, що після початку роботи ТКГ без проблемних ситуацій не обійшлося. По-перше, Росія знову намагалася залучити до переговорів засуджену в Україні за тероризм представницю "ДНР" Пирогову. Цей крок РФ, вважає Муса Магомедов, продиктований лише однією метою — створити свідомо конфліктну ситуацію, затягувати переговорний процес і намагатися демонструвати нездатність домовлятися України.

Також є й інші моменти, які злегка видозмінили роботу Тристоронньої контактної групи. Нардеп нагадав, що через хворобу Леоніда Кравчука українську делегацію тимчасово очолює Олексій Резніков. До того ж вперше в засіданні взяв участь новий спецпредставник ОБСЄ Мікко Кіннунен, який змінив Хайді Грау.

"Сторони намагаються домовитися про місце проведення живих зустрічей, а не в форматі відеоконференцій. Заковика в тому, що Україна з політичних міркувань не хоче зустрічатися в Мінську. Росія на поступки не йде. Згоден, Мінськ — не ідеальна площадка для переговорів, однак нам важливо розставити пріоритети. На мій погляд, не варто самих себе заганяти в глухий кут. Зміст і результати переговорів важливіше місця їх проведення", — підкреслює Муса Магомедов.

На думку депутата, позитив у відновленні зустрічей ТКГ після перерви є. А ось відсутність конкретних результатів — засмучує.

"Обговорюючи питання безпеки, говорили про необхідність дотримуватися режиму припинення вогню і початку розмінування. За соціально-економічної проблематики домовилися 2 вересня провести перше засідання експертної групи з екологічних проблем, пов'язаних із затопленням шахт уздовж лінії розмежування. Якщо не вирішити цих питань, екологічна катастрофа зачепить і Україну, і ОРДЛО", — підкреслює Магомедов.

Розповів політик і про гуманітарну частину засідання. На ній розглядалися питання обміну полоненими і розблокування роботи двох КПВВ.

"На лінії зіткнення — сім КПВВ. Повноцінно працює один пункт пропуску, другий — двічі на тиждень пропускає володарів спецперепусток. Громадяни України не мають змоги зустрітися зі своїми родичами, вирішити свої соціальні питання, виїхати на навчання або лікування, — ділиться своїм обуренням Магомедов. — Тому відкриття двох додаткових КПВВ, звичайно, поліпшить ситуацію з переміщенням громадян, але не вирішить".

Нардеп вважає, що сторонам необхідно знайти консенсус хоча б із ключових питань — відкриття КПВВ і режиму тиші. На думку Муси Магомедова, люди — важливіше, тому він сподівається, що представники ОРДЛО підуть назустріч Україні і перестануть блокувати роботу пропускних пунктів.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що Зараз активно обговорюється ймовірний перенесення очних зустрічей делегацій з Білорусі в іншу країну. Яка держава може стати новим майданчиком для ТКГ, читайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, що, на думку члена ТКГ Сергія Гармаша, могло стати причиною масштабного загострення у лінії розмежування на сході України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

xxx

30 серпня 2021, 15:29

Размер имеет значение. Увеличить член теперь можно и без операции, я сам в этом убедился. как это сделать смотри здесь ----- http://bit.do/extazex

Правдоруб

30 серпня 2021, 15:17

Какие блин переговоры могут быть с террористами, убийцами и предателями родины - да никакие!!! Единый выход это взять границу и территории под 100% контроль!!! Если бы в США такое было, они бы эти территории быстро бы зачистили... А Путин цирк устроил и смеется со всего мира, мира здесь нет но отсюда не уйду и буду дальше оружие им поставлять... Минские соглашения это лживый фальшь для того что бы слить территории России.


Новини