Головна Новини Політика зовнішня політика У чому небезпека заяви Кулеби про удари по РФ – чого боїться ворог на дипломатичному фронті
commentss НОВИНИ Всі новини

У чому небезпека заяви Кулеби про удари по РФ – чого боїться ворог на дипломатичному фронті

Із заяв Кулеби можна зрозуміти, що йдеться не лише про збільшення поставок в Україну озброєнь, а й про інші болючі удари по Росії

13 лютого 2023, 15:15 comments14828
Поділіться публікацією:

Глава МЗС України Дмитро Кулеба анонсував 23 та 24 лютого, у річницю російського широкомасштабного вторгнення, серйозні удари по РФ, які агресор запам'ятає. За його словами, буде багато важливих політичних сигналів, рішення щодо санкцій, зброї, символи єдності – на всіх рівнях. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" цю заяву та поділилися очікуваннями в ракурсі передбачуваних ударів по країні-агресору.

У чому небезпека заяви Кулеби про удари по РФ – чого боїться ворог на дипломатичному фронті

Дмитро Кулеба. Фото з відкритих джерел

Правильно було б зробити щось, а не бездумно анонсувати

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко розмірковує так:

"Подібні заяви Дмитра Кулеби не роблять шани шефу української дипломатії. Так, у нас справжня неоголошена війна з Росією. Але анонсувати щось страшне – це не сфера компетенції міністра закордонних справ. З цього моменту будь-який катаклізм у Росії може бути списаний на підступи України. Уявіть, що завтра трапиться трагедія, в якій загинуть люди – знову загориться диско-клуб, учень, що з'їхав з буллінгу, перестріляє своїх однокласників, звалиться літак із мирними жителями, вибухне газ у багатоквартирному будинку. Усі ці трагедії будуть автоматично записані на рахунок України".

Кулеба ж, акцентує експерт, анонсував щось страшне, що запам'ятовується.

"Скільки з тих, хто сьогодні співчуває Україні, завтра ж відвернуться від України? У нас що сильні дипломатичні позиції? У нас контрпропаганда у світі сильніша, ніж пропаганда в Росії? Ви спочатку зробіть щось, а не бездумно анонсуйте, – вважає Костянтин Бондаренко. – Якщо Кулеба прогнозує удари по Криму, то він анонсує злочинну дурість. Якщо Кулеба анонсує десятий пакет санкцій, то вони не такі болючі, як попередні. Одним словом, іноді в іграх у віртуальну політику варто повертатись у сувору реальність".

Будь-які пропозиції вирішити питання дипломатичним шляхом сприймаються Кремлем як слабкість, тож агресора треба бити на всіх фронтах

Політичний експерт Олександр Антонюк зазначає, що майже рік відкритої російської агресії проти України сприйняття цієї війни світом кардинально змінилося.

"Якщо спочатку деякі, навіть демократичні країни, не вірили, що Україна зможе вистояти, то тепер все інакше. Відповідно, перелом давно настав. І це – ключова політична оцінка того, що відбувається. Із заяв Кулеби можна зрозуміти, що йдеться не лише про збільшення постачання в Україну озброєнь. Незважаючи на різні політичні дискусії, можна сміливо стверджувати, що Захід став єдиним. Так, є "особлива думка", як у тієї ж Угорщини. Але це скоріше виняток із правил. Водночас бачимо чітку позицію США, Канади, Великобританії, ЄС – що війна на виснаження, яку вирішив вести Кремль, стане програшною для самої РФ", – наголошує експерт.

Мова, пояснює він, йдеться вже про екзистенційну війну. І на Заході зрозуміли, що йти зараз на поступки Росії – це означає створювати всі умови для ширшої ескалації. І з її боку, і з боку інших авторитарних режимів.

"Будь-які пропозиції вирішити питання дипломатичним шляхом сприймаються Кремлем як слабкість. Відповідно, агресора треба бити на всіх фронтах. У тому числі дипломатичному. Саме про це – намір України (і Кулеба зробив відповідні акценти) домогтися вигнання РФ із постійних членів Ради безпеки ООН. Так Росія ще більше втратить статус міжнародного гравця. В ООН не потрапляють лише зовсім відсталі країни третього світу чи відверто терористичні", – зазначає Олександр Антонюк.

На його думку, важливо й посилювати санкції. Причому не лише щодо РФ.

"Треба тиснути і на тих, хто продовжує зберігати з нею економічні зв'язки, допомагає обходити раніше введені обмеження. Такі держави також мають потрапляти піді санкції. Важливо, щоб Росія стала максимально токсичною. Країною замкнутого простору на кшталт Північної Кореї. Відповідні процеси, – упевнений експерт, – необхідно посилювати, знижуючи економічні можливості країни-агресора, а тим самим – і можливість продовжувати війну".

При цьому слід розуміти, що ресурсів у РФ ще достатньо, тож війна може затягтися, попереджає Олександр Антонюк.

"Однак за рік нової фази війни Росії проти України (а війна у нас з 2014 року) Захід став тверезо дивитися на те, що відбувається, посилив (не так швидко і потужно, як нам хотілося б, але в глобальній політиці все працює саме так) наші позиції, чим наблизив нашу перемогу", – констатує експерт.

Варто передбачати консолідованих політичних рішень на рівні національних урядів

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос поділився такою думкою:

"Важко прогнозувати, що це можуть бути сигнали та удари. Але з огляду на те, що про це говорить міністр закордонних справ, очевидно, варто передбачати консолідованих політичних рішень на рівні міжнародних організацій та національних урядів".

Формат таких рішень, за словами експерта, може бути різноманітним – від запровадження нових санкцій проти Росії до законодавчих актів щодо підтримки України у різних сферах – від військової до гуманітарної.

Читайте також на порталі "Коментарі" — як "покласти" російську атомку – чи можуть допомогти санкції України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини