Головна Новини Політика зовнішня політика Три години обстрілів, десять постраждалих: з чим пов'язане загострення на Донбасі
commentss НОВИНИ Всі новини

Три години обстрілів, десять постраждалих: з чим пов'язане загострення на Донбасі

Експерти пояснили, через що посилилися атаки російських окупантів на українські позиції поблизу лінії розмежування на Донбасі

29 серпня 2021, 12:03
Поділіться публікацією:

Субота, 28 серпня, стала не тільки черговою річницею кривавої Іловайської трагедії, але і черговим днем масштабної ескалації воєнної ситуації на Донбасі. З окупованих територій близько трьох годин підряд обстрілювали Авдіївку, десятеро українських захисників отримали різні поранення. "Коментарі" вирішили дізнатися в експертів, із чим пов'язано загострення на Донбасі, чому це відбувається саме зараз і чого очікувати далі.

Три години обстрілів, десять постраждалих: з чим пов'язане загострення на Донбасі

28 серпня стало одним із "найспекотніших" днів на фронті Донбасу. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

"На тлі кризи в Афганістані увага до Донбасу знизилася"

Виконавчий директор в Центрі прикладних політичних досліджень "Пента", політичний експерт Олександр Леонов вважає, що для загострення на Донбасі є кілька причин.

"Перша і головна — спроба натиснути на Зеленського з метою домогтися поступок на кшталт імплементації формули Штайнмаєра в українське законодавство. Оскільки Зеленський в Парижі в грудні 2019-го письмово зобов'язався це зробити, на Україну будуть тиснути й інші представники нормандської четвірки. Друга причина — криза в Афганістані, на тлі якого увага до ситуації на Донбасі знизилася", — пояснює Олександр Леонов.

За його словами, у Путіна є мотив і максимально "зіпсувати" 30 річницю Незалежності та відповісти на "Кримську платформу".

"Крім цього, це може бути перевірка боєздатності ЗСУ. Очевидно, що в Кремлі знають про те, що вже є заборгованості навіть по виплаті бойових в ООС. І очевидно, що подальший розвиток подій буде залежати від здатності Верховного головнокомандувача приймати рішення щодо жорсткої відповіді на акти агресії. Навряд чи мовчання Зеленського зупинить терористів", — зазначає експерт.

"РФ шукає слабкі місця в українській обороні"

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва", звертає увагу, що обстріли відбуваються практично по всій лінії фронту, від Троїцького на Луганщині, Авдіївки й Красногорівки, тобто навколо Донецька, до Широкиного в Приазов'ї. І це схоже на пошук слабких місць в нашій обороні.

"Вогонь прицільний, із розрахунком на нанесення втрат особовому складу наших військ для провокування ескалації. Щоб знову звинуватити Україну в "зриві перемир'я" і "відсутності бажання досягти миру". Можливо, у Кремля є і політичний розрахунок: шляхом військового тиску змусити Зеленського зробити питання війни на Донбасі головним пунктом прийдешніх переговорів у Вашингтоні й подивитися на публічну реакцію американців", — зазначає Петро Бурковський.

На думку аналітика, якщо реакція буде слабкою й Україні не запропонують нічого істотного, Росія продовжить нарощувати тиск на фронті, а через свої ЗМІ та проросійських політиків в опозиції та в оточенні Зеленського — просувати ідею "компромісного рішення" Донбасом.

"Якщо ж американці вирішуватися на істотну допомогу Україні, наприклад у модернізації ППО й авіації, складників для дронів і більше спільних навчань у 2021-2022 рр., тоді перед Кремлем постає вибір, — вважає Петро Бурковський. — Або використовувати навчання "Захід-2021" для нової військової тривоги, з підготовкою до вторгнення, як у квітні. Або почекати до зими, щоб "поекспериментувати" з економічним тиском — зниженням поставок газу і вугілля до України".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як зміниться залізничне сполучення в Донецькій і Луганській областях через збільшення інтенсивності обстрілів бойовиками. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, чому, на думку Петра Порошенка, свого часу стала можливою анексія Кримського півострова і війна на Донбасі. Свою думку з цього приводу також висловив третій президент України Віктор Ющенко.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини