Головна Новини Політика зовнішня політика Світ стурбований заявою Байдена про завершення епохи «нескінченної війни»: що це значить для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Світ стурбований заявою Байдена про завершення епохи «нескінченної війни»: що це значить для України

Штати відкривають "нову еру дипломатії" і завершують епоху "нескінченної війни"

22 вересня 2021, 13:51
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден під час виступу на Генасамблеї ООН заявив, що військова сила повинна стати крайнім засобом в арсеналі США. За його словами, Штати відкривають "нову еру дипломатії" і завершують епоху "нескінченної війни". Спеціально для видання "Коментарі" експерти проаналізували подібні заяви, курс і їх можливі наслідки, спрогнозувавши, які перспективи відкриваються, які ризики вимальовуються і як це може відобразитися на Україні? Що нам слід зробити? Відповіді на ці та інші питання читайте далі в матеріалі.

Світ стурбований заявою Байдена про завершення епохи «нескінченної війни»: що це значить для України

Джо Байден Фото: з відкритих джерел

Заява Джо Байдена говорить про відмову від стратегії "примусу до миру" за допомогою військової сили, а тому розвиток НАТО не буде найближчим часом пріоритетом

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Анна Малкіна зазначає, що заява Джо Байдена про "нову еру дипломатії", перш за все, свідчить про переорієнтування США з військової експансії на експансію економічну.

"США, виснажені нескінченними витратами на військову допомогу і військову присутність в третіх країнах, а також майже дворічною боротьбою з пандемією, непохитно зростаючим зовнішнім боргом, змушені переглянути парадигму своєї зовнішньої політики. Глобальна боротьба з кліматичними змінами і задекларована колосальна допомога бідним країнам у вирішенні цього питання — головний вектор економічного домінування ("допомога" США ніколи не буває безоплатною)", — пояснює Ганна Малкіна.

На її думку, для України заява США про згортання військових програм робить перспективу вступу в НАТО ще більш туманною.

"Не секрет, що головним фінансовим джерелом Альянсу є саме Сполучені Штати. Заява Джо Байдена говорить про відмову від стратегії "примусу до миру" за допомогою військової сили, а тому розвиток НАТО не буде найближчим часом пріоритетом", — робить висновок Анна Малкіна.

Ніхто не буде кидати Україну в російські кігті

Політолог, глава платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян вважає, що прозвучали програмні заяви, характерні для Байдена. Він окреслив ті виклики, які вважає ключовими на час своєї каденції як мінімум.

"Зрозуміло, що кліматичні питання, питання соціального характеру є для Байдена як до його президентства, так і в процесі — основними. Як і основним геополітичним викликом для нього залишається Китай", — зазначає Олег Саакян.

За його словами, для України важливо прийняти цю промову Байдена без зайвої емоційності і завищених очікувань.

"Україні слід правильно, грамотно вибудовувати власну стратегію поведінки і роботи з американським істеблішментом. Зокрема, з Конгресом, Сенатом — обома палатами і обома партіями. Щоб питання російсько-української війни не випадали з більш широкого порядку денного зовнішньої політики США, — пояснює Олег Саакян. — Також із заяв Байдена зрозуміло, що ніхто не буде кидати Україну в російські кігті. Але і проактивності на цьому напрямку від США чекати не варто".

Також читайте на порталі "Коментарі" думка Романа Безсмертного — спільна заява Байдена і Зеленського віднесло в минуле і ТКГ, і "Нормандський формат".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини