Головна Новини Політика зовнішня політика США та РФ: яка роль України у відносинах між двома країнами
commentss НОВИНИ Всі новини

США та РФ: яка роль України у відносинах між двома країнами

Експерти розповіли, за яких умов Сполучені Штати Америки й Росія зможуть налагодити свої відносини, і як на це може вплинути наша держава

5 травня 2021, 09:25
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден під час можливої зустрічі зі своїм російським колегою Володимиром Путіним зможе обговорити стабілізацію відносин двох країн. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен на прес-конференції з главою МЗС Великобританії Домініком Раабом. Сам Байден зізнався, що розраховує зустрітися з Путіним вже в червні цього року.

США та РФ: яка роль України у відносинах між двома країнами

Відносини між РФ та США - Колаж "Коментарі"/Д.Романюк

Чи є перспективи для стабілізації відносин між США і РФ? Яка в цьому може бути роль України? На ці запитання порталу "Коментарі" відповіли експерти.

"Українське питання" є одним з найбільш болючих для американської сторони

Політичний експерт, дипломат Вадим Трюхан акцентує, що держсекретар США Ентоні Блінкен недарма 5-6 травня перебуватиме в Україні.

"Причому той факт, що його буде супроводжувати добре відома нам Вікторія Нуланд, яка обіймає посаду заступника держсекретаря з політичних питань, говорить багато про що. Адже вона вважається досить жорстким перемовником і досконало володіє ситуацією про внутрішньополітичні особливості України, — пояснює Вадим Трюхан. — Насправді, "українське питання" є одним з найбільш болючих для американської сторони. З одного боку, президенту США потрібна історія успіху на російському напрямку. А з іншого, з боку Кремля не надходить жодного натяку на те, що там хтось готовий відпускати Україну".

Відповідно, підкреслює експерт, вихід для американців один — зробити Україну здатною захищати себе, щоб не довелося воювати за неї, навіть замість неї, з росіянами.

"Однак  є й очевидний позитив у тому, що Україна грає, в силу існуючих обставин, роль такого собі "яблука розбрату". Сказавши "А", Білий дім обов'язково скаже і "Б". Відповідно, слід очікувати серйозних рішень щодо України, які будуть оголошені під час першого європейського турне Джо Байдена 11-14 червня ц.р. На мою думку, досягнення стратегічних домовленостей між Байденом і Путіним можливе найближчим часом. Однак не за рахунок України чи інших серйозних поступок з боку США", — прогнозує Вадим Трюхан.

"Щоб Путіна знову пустили в пристойне суспільство, якого він так жадає, він повинен почати поводитися по-людськи"

На думку експерта Інституту постінформаційного суспільства, медіаексперта, заступника міністра інформполітики (2017-2019 рр) Дмитра Золотухіна, прес-конференція Тоні Блінкена і Домініка Рааба виглядала як історична подія і мала ряд досить потужних меседжів. Так само як і сама атмосфера спілкування двох керівників зовнішньополітичних відомств виглядала дуже теплою і взаємною.

"Обидва дипломати в унісон прокоментували позиції США і Британії з приводу України й Росії. Територіальна цілісність України не втратить свою підтримку, — зазначає експерт. — Що ж стосується Росії, то Блінкен і Рааб перекинули м'яч на російську сторону і були досить конкретні у своїх словах. Якщо говорити грубо, то меседж звучав так: "Можливість кращих взаємин із Росією існує — і ми готові над цим працювати. Але, якщо Кремль вибере шлях конфронтації, то йому буде непереливки ... Так що, вибір за Путіним!" Іншими словами, щоб Путіна знову пустили в пристойне суспільство, якого він так жадає, він повинен почати поводитися по-людськи. І на цю необхідність йому будуть вказувати за кожної нагоди".

Швидше за все, цей наратив збережеться до потенційної зустрічі Байдена й Путіна, прогнозує Дмитро Золотухін. Саме з цієї причини, вважає він, Путін може відмовитися, оскільки сам факт зустрічі інформаційно обставляється так, що Байден буде зустрічатися з "вбивцею", вихованням якого доводиться займатися заради миру на планеті.

"Україна, як і раніше, буде головною темою в американо-російському питанні. Блінкен і Рааб згадали Україну на своїй спільній прес-конференції, принаймні, тричі. Однак, крім України були в обговоренні дипломатів і теми важливіші. Велику кількість уваги приділено Китаю, Афганістану, Ірану та Північній Кореї. У всіх цих питаннях Росія також може грати свою роль", — зазначає експерт.

Раніше портал "Коментарі" писав, що сьогодні в Україні прибуде держсекретар США Ентоні Блінкен.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини