Головна Новини Політика зовнішня політика США можуть ввести санкції проти Туреччини: як з цим пов'язана Росія
commentss НОВИНИ Всі новини

США можуть ввести санкції проти Туреччини: як з цим пов'язана Росія

Експерт пояснив, чим для Туреччини на світовій арені може обернутися купівля зброї в РФ

22 липня 2021, 16:59
Поділіться публікацією:

В американському уряді готові оголосити санкції проти Туреччини. За словами заступника держсекретаря США Вікторії Нуланд, причина в тому, що турецька влада закуповує озброєння у Росії. "Коментарі" вирішили дізнатися, наскільки реалістична ця загроза.

США можуть ввести санкції проти Туреччини: як з цим пов'язана Росія

США готові ввести санкції проти Туреччини через Росію. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень по Близькому Сходу Микола Замикула оцінив, чи можуть піти США на загострення відносин із Туреччиною і чи не виглядає це, як спроба відвести увагу від фактичного "зливу" низки союзників у ситуації з "Північним потоком-2".

"В Ердогана — принципова, національноорієнтована позиція"

На думку експерта, питання закупівлі російських систем ППО Туреччиною вже давно залишається одним із основних каменів спотикання на шляху до стабілізації американо-турецьких відносин. При цьому Вашингтон займає послідовно негативну позицію щодо цієї угоди, яка, на думку американської сторони, підриває єдність НАТО.

"Враховується як геополітичний аспект справи (відносини у сфері ВПК між членом Альянсу і країною, яка є основною загрозою його Східному флангу), так і практично військовий (неможливість інтегрування російських систем у загальну євроатлантичну систему ППО), — говорить Микола Замикула. — Сполучені Штати вже ввели у відповідь на цю угоду певні обмеження проти Туреччини, найбільш значущим із яких є виключення Анкари з партнерської програми з виробництва та закупівлі винищувачів п'ятого покоління F-35".

У такій ситуації, пояснює фахівець, абсолютно логічно, що в разі подальшого розвитку турецько-російських відносин у сфері закупівлі озброєння Вашингтон звернеться до нових санкцій. Це проста констатація факту і нагадування про традиційний, до сих пір незмінний підхід США до цього питання.

"Однак необхідно підкреслити, що мова йшла про потенційну реакцію на нові закупівлі російської зброї Анкарою. Оцінюючи перспективи такого розвитку подій, варто звернути увагу на теоретичну можливість і практичну необхідність таких дій з боку Туреччини", — зазначає Замикула.

За його словами, турецька влада неодноразово підкреслювала, що в інтересах власної держави готова купувати необхідне з їх точки зору сучасне озброєння із будь-яких джерел. І не збирається підпорядковувати питання безпеки турецького народу позиціях інших країн, навіть якщо мова йде про важливих союзників. Така принципова, національноорієнтована позиція — яскрава ілюстрація підходів Реджепа Ердогана до питань міжнародних відносин. І вона не виключає подальшого розвитку співробітництва із РФ.

"У той же час варто пильно розглянути асортимент товарів, який Москва може запропонувати Анкарі, — вважає Микола Замикула. — Раціональна оцінка новітніх російських проєктів у сфері озброєння показує їх сумнівну цінність для Туреччини (яка активно розвиває власний ВПК, і за багатьма напрямами має свої розробки). Як би росіяни не нахвалювали свої вироби, багато проєктів явно не відповідають покладеним на них надіям".

Чого потребує "оборонка" Туреччини

Особливу увагу експерт звертає на авіаційний напрям, адже в результаті виключення із програми F-35 в Туреччині з'являється попит на нові винищувачі.

"В цих умовах російська преса вже давно натякає на потенційну угоду з Туреччиною щодо продажу літаків Су-57, які, за російськими заявами, також відносяться до п'ятого покоління. Однак той факт, що ця модель перебуває в розробці вже багато років, але й досі не надійшла в реально значних кількостях на озброєння російських ВКС, а також критичні зауваження індійських партнерів щодо проєкту, до якого вони на початкових етапах проявляли інтерес, показує його сумнівну цінність", — каже Микола Замикула.

Кілька днів тому на Міжнародному авіаційно-космічному салоні МАКС-2021 росіяни представили новий легкий винищувач Су-75, який розробляється насамперед на експорт. Однак, за словами фахівця, зовнішній вигляд літака нагадує американські концепти багаторічної давнини (тобто явно не відповідає заявам про інноваційність та унікальність), а його розробка перебуває на ранніх стадіях.

Замикула впевнений, що Туреччина навряд "купиться" на російську рекламу сумнівних проєктів, які, за оцінками незалежних експертів, поступаються американському озброєнню.

"Однак є вірогідність розвитку російсько-турецького співробітництва на рівні розробок, — зазначає експерт. — Анкара заявляє про роботи над власним національним проєктом літака п'ятого покоління TF-X. Однак через наявну нестачу досвіду в роботах по цьому напряму він навряд чи буде реалізований  найближчими роками. І тут з боку Туреччини можливий інтерес до російських розробок, напрацьованих у процесі проєктування нових моделей. Самі по собі вироби КБ Сухого навряд чи зацікавлять турецькі ВПС, але можливо їх окремі елементи можуть бути використані при роботах над власними проєктами".

Звичайно ж, таке потенційне співробітництво Анкари і Москви теж викликає занепокоєння у США, і саме з цього приводу могла висловитися Вікторія Нуланд — у вигляді превентивного позначення позиції, пояснює фахівець.

Зараз проходить МАКС-2021, і Микола Замикула пов'язує заяви американського представника із цією подією, в рамках якої теоретично можуть вестися якісь попередні переговори і полягати чорнові варіанти угод.

"А ось питання "Північного потоку-2", на мою думку, до справи першочергового відношення не має, — говорить Замикула. — Звичайно, заяву можна сприймати як спробу нагадати про те, що Байден не забуває про необхідність протистояти посиленню російського впливу — якщо не в питаннях газопроводу, то на інших напрямах. Однак слід брати до уваги, що для Вашингтона вибудовування відносин з Німеччиною і Туреччиною — потужними членами євроатлантичної спільноти — залишаються паралельними напрямами дипломатичної діяльності".

На думку експерта, не варто проєктувати той факт, що для України і її східноєвропейських партнерів проблема російського газопроводу залишається ключовою загрозою, на дії інших акторів міжнародних відносин, що ведуть глобальну гру.

Зрештою, вважає Микола Замикула, треба раціонально оцінювати їх інтереси і пріоритети — і в цьому випадку заява Нуланд залишається цілком прогнозованою, незалежною від українського контексту дією в рамках одного з провідних напрямів зовнішньої політики США (відносини з Туреччиною).

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як Володимир Путін може шантажувати турецький уряд через підтримку України. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, чи дійсно Туреччина хоче збільшити свій вплив на Кавказі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини