Головна Новини Політика зовнішня політика Співпраця ФБР і НАБУ: що дає Україні меморандум про взаєморозуміння
commentss НОВИНИ Всі новини

Співпраця ФБР і НАБУ: що дає Україні меморандум про взаєморозуміння

Експерти оцінили вплив відновлення меморандуму на співпрацю між американською та українською правовими структурами

7 липня 2021, 12:51
Поділіться публікацією:

Україна і США зміцнюють дипломатичне співробітництво по всіх фронтах. Так, представниками американського Федерального бюро розслідувань (ФБР) і Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) був відновлений меморандум щодо взаєморозуміння. "Коментарі" поцікавилися в експертів, що означає цей документ, і чому НАБУ дотепер не стало настільки ж ефективним в Україні, як ФБР — у Штатах.

Співпраця ФБР і НАБУ: що дає Україні меморандум про взаєморозуміння

НАБУ не змогло досягти рівня ФБР, хоча і співпрацює зі Штатами. Фото із відкритих джерел

"Керівництво НАБУ має неймовірну пристрасть до самопіару і самовихваляння"

Колишній працівник СБУ і консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак нагадує, що аналогічні документи між ФБР і НАБУ раніше були вже підписані — у 2017, терміном на два роки.

"Така співпраця дає можливість представникам НАБУ отримувати від ФБР підвищення навичок володіння зброєю, швидкості і влучності стрільби, тактичної підготовки, ідентифікації реальної мети, визначення потенційної загрози, прийняття грамотних тактичних рішень та інше. Крім цього, НАБУ і ФБР будуть обмінюватися інформацією і реалізовувати спільні напрацювання у сфері розслідування корупційних злочинів", — зазначає Іван Ступак.

Експерт з жалем резюмує, що за шість років свого існування НАБУ так і не стало українським аналогом ФБР. На думку фахівця, на це вплинула низка суб'єктивних та об'єктивних причин.

"По-перше, неймовірна пристрасть керівництва НАБУ до самопіару і самовихваляння призвела до того, що замість очікуваних суспільством посадок топових чиновників, Бюро проводить масові антикорупційні форуми і відкриває антикорупційну школу НАБУ", — каже Іван Ступак.

Другою причиною експерт називає використання заборонених в Україні методів роботи — таких, як провокація хабаря. Це відбувається, коли штатні співробітники Бюро під виглядом бізнесменів прямо пропонують хабарі чиновникам. У США це законно і працює, але не в Україні.

"По-третє, нездатність керівництва НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури налагодити ефективне взаємне співробітництво призвело до війни між відомствами, зливання компроматів один на одного і повного припинення будь-якого особистого спілкування, — пояснює екс-працівник СБУ. — І не треба забувати про те, що сам директор НАБУ Артем Ситник був визнаний судом винним у скоєнні корупційного правопорушення, а його прізвище з'явилося в реєстрі корупціонерів".

На думку Івана Ступака, ці та багато інших чинників призвели до того, що навіть найвідданіші прихильники НАБУ в соцмережах зі своїх аватарок прибрали рамку "Я підтримую НАБУ".

"США продовжують підтримувати Ситника"

Політичний експерт Світлана Кушнір вважає, що новина про відновлення меморандуму про взаєморозуміння між ФБР і НАБУ, яку з певною прохолодою сприйняли в Офісі президента, слід розшифрувати так: "США мають намір "відновити" стосик особистих папок на функціонерів в оточенні шостого президента".

"Допомагати їм в цьому буде, як і раніше, глава НАБУ Артем Ситник, котрий яких би помилок не припускався, все одно залишається в кріслі. Не секрет, що курирують цей антикорупційний орган американці. Головне завдання — збір компромату на високопоставлених управлінців в Україні, щоб тримати їх згодом на гачку", — зазначає Світлана Кушнір.

На її думку, у світлі недавніх подій, пов'язаних із заміною наглядових рад (особливо Нафтогазу), невдоволення діями української влади з боку заокеанських партнерів зростає.

"Ось і згадали про прекрасний інструмент НАБУ. І відновили меморандум. Найнебезпечніше для Зеленського і Ко зараз, в світлі можливої зустрічі з Джо Байденом, — засвітитися в якійсь зі справ НАБУ. А там вже почали активно "копати". Зокрема, взялися за ряд справ щодо махінацій з державними фінансами, де фігурують чиновники з Кабміну та Офісу президента", — акцентує Кушнір.

Експерт також звертає увагу на появу не просто новини про відновлення меморандуму, але і фото, на якому видно, як Ситник підписує документ у присутності тимчасового повіреного в справах США в Україні Христини Квін (найвпливовіша жінка в Україні згідно з результатами рейтингу журналу "Фокус").

"Це має нагадати, що Квін, котра їде на два тижні у відпустку, не зникає надовго. І що США продовжують підтримувати Ситника", — резюмує політексперт.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що для агентів НАБУ може змінити прийнятий в першому читанні закон щодо їх держструктури. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, на якому етапі в НАБУ зараз знаходиться розслідування справи про формулу "Роттердам Плюс".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини