Головна Новини Політика зовнішня політика Союзник Росії може розпочати бойові дії у Південній Америці
commentss НОВИНИ Всі новини

Союзник Росії може розпочати бойові дії у Південній Америці

ЗМІ повідомляють про перестрілки на кордоні Венесуели та Гаяни, Бразилія перекидає війська

29 листопада 2023, 22:56
Поділіться публікацією:

ЗМІ публікують кадри нібито бойових дій між бійцями Венесуели та Гаяни біля кордону із Бразилією. Остання межує з обома країнами і, за суперечливою інформацією, почала перекидання своїх військ до кордону з Венесуелою. Про це повідомляють "Коментарі" із посиланням на місцеві ЗМІ.

Союзник Росії може розпочати бойові дії у Південній Америці

Венесуела, Гайана та спірна провінція між ними

Бразильські збройні сили були переведені в стан підвищеної готовності через значне переміщення військової техніки та особового складу у східній Венесуелі на кордоні з Гаяною, яке нещодавно було виявлено, пишуть місцеві ЗМІ. Також Бразилія перекидає війська та військову техніку до кордону з Венесуелою. При цьому неназвані представники бразильської розвідки вважають, що Венесуела може незабаром вторгнутися в Гаяну з метою анексії регіону "Гаяна-Ессекібо", на яку припадає понад 60% території країни та на яку претендує уряд Венесуели. Бразилія заявила, що захищатиме спірний регіон Гаяна-Ессекібо від будь-якого вторгнення з боку Венесуели.

Суперечка за цю територію, де виявлено поклади нафти та газу, триває між двома країнами понад двісті років. Ще в 1899 році суперечка між ними розглядалася міжнародним арбітражним судом, який вирішив залишити цю частину території Британській Гвіані (майбутній Гаяні). У 1962 році уряд Венесуели зробив заяву, що він більше не дотримуватиметься виконання рішення арбітражного суду 1899 року. 17 лютого 1966 року представники Великобританії, Гаяни та Венесуели підписали угоду в Женеві, згідно з якою комісія, що складалася з двох гаянців та двох венесуельців, мала провести кордон між країнами. Комісія не змогла досягти угоди, але обидві країни тоді домовилися вирішити свою суперечку мирним шляхом.

Гаяна – єдина англомовна країна Південної Америки, вона входить до Співдружності націй, яка об'єднує Великобританію та майже всі її колишні домініони, колонії та протекторати.

В свою чергу уряд Венесуели встановив тісні стосунки з Кубою, а також із Північною Кореєю, Білорусією та Сирією. Венесуела також почала зміцнювати економічні, політичні та військові зв'язки з Росією та Китаєм. Зокрема, "Роснефть" вклала у нафтовидобуток у Венесуелі мільярди доларів. А Венесуела стала одним із найбільших покупців російської військової техніки.

Тим часом, ворог накопичив близько 900 далекобійних високоточних ракет.


А журналістам стали відомі склади на матч "Арсенал" — "Ланс": чи зіграє Зінченко.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини