Головна Новини Політика зовнішня політика "Союз Росії та Китаю": чого найближчим часом варто очікувати від Піднебесної
commentss НОВИНИ Всі новини

"Союз Росії та Китаю": чого найближчим часом варто очікувати від Піднебесної

РФ хотіла б залучити КНР до руйнівних процесів, які вона створює - Семенюк

5 серпня 2022, 18:37 comments1047
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав союз Москви з Пекіном "захистом міжнародного права". І це – на тлі війни РФ, що триває проти України. При цьому у Китаї фактично ухилилися від заклику президента України Володимира Зеленського до переговорів із лідером КНР Сі Цзіньпіном. На думку українського лідера , Китай на сьогоднішній день – єдина країна, яка має важелі впливу на російське керівництво та може переконати російського диктатора Володимира Путіна припинити війну. Як оцінюють експерти заяви Лаврова? Чого найближчим часом чекати від Китаю?

"Союз Росії та Китаю": чого найближчим часом варто очікувати від Піднебесної

Фото: UNN

Експерт аналітичного центру Kyivstratpro Тарас Семенюк міркує так:

"Лавров говорить про те, що союз Китаю та Росії спрямований на захист міжнародного права. При цьому сама Росія неодноразово це міжнародне право порушила. І продовжує це робити. Тож подібні заяви виглядають цинічно, безглуздо та смішно. Можливо РФ говорить про право сили. Бо тільки таке право, схоже, вона визнає. І саме його застосовує до України і не лише".

Тим часом, продовжує експерт, міжнародне право створювалося після Другої світової як модель захисту всього людства від подібних воєн.

"Цивілізований світ говорить про силу права, а не право сили. І Росія з цивілізованого світу явно випадає", – наголошує Тарас Семенюк.

Щодо Китаю, то він, на думку експерта, наразі є країною, яка поважає міжнародне право. І точно не йде в російському фарватері.

"Безперечно, РФ хотіла б залучити КНР до руйнівних процесів, які вона створює. У тому числі у ракурсі загарбницької війни в Україні. Але Китай точно не збирається цього робити, бо має свої інтереси та пріоритети", – констатує Тарас Семенюк.

На думку політичного експерта Дениса Гороховського, позиція Китаю щодо подій очевидна та закономірна. І базується вона виключно на взаєминах України та США. При цьому, наголошує він, за фактом Китай дотримується нейтралітету щодо російсько-української війни.

"Водночас, – продовжує експерт, – Росія намагається спекулювати на цьому, видаючи нейтралітет Китаю за підтримку дій РФ. Хоча ми бачимо, що Китай дуже обережний у будь-яких взаємодіях з Росією, не надає їй військової підтримки, а бізнес-процеси між державами планомірно скорочуються з березня поточного року".

Тому, пояснює Денис Гороховський, змінити позицію Китаю щодо України може лише загострення подій навколо Тайваню – і вихід останніх у гарячу фазу. Але жодної ролі Росії в цьому немає і не може бути.

"Що ж до слів Лаврова, то вони вже традиційно мають мало спільного з реальністю, – наголошує експерт. – Його заяви більше розраховані на внутрішнього користувача РФ, а не на світову спільноту".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини