Головна Новини Політика зовнішня політика Верховна Рада взялася за бюджет-2022: що можна сказати про даний документ
commentss НОВИНИ Всі новини

Верховна Рада взялася за бюджет-2022: що можна сказати про даний документ

Сьогодні Верховна Рада на засіданні розгляне законопроект про Державний бюджет на 2022

21 вересня 2021, 15:12
Поділіться публікацією:

У вівторок, 21 вересня, Верховна Рада розглядає законопроєкт про Державний бюджет на 2022 рік.

Верховна Рада взялася за бюджет-2022: що можна сказати про даний документ

Бюджет - фото з відкритих джерел

Що можна сказати про даному документові на даному етапі? Експерти постаралися відповісти на це питання виданню "Коментарі-Україна"


Керівник відділу аналітики компанії Forex Club Андрій Шевчишин звертає увагу, що ми бачимо першу версію бюджету, яка може перетворитися в міру проходження голосування ВР.


"Втім, в будь-якому випадку, ми бачимо приріст і доходів, і видатків. За рахунок чого такий приріст і реальний він? Так, реальний, — упевнений Андрій Шевчишин. — За рахунок інфляційної складової, посилення адміністрування податків і оптимізму у зв'язку з поточними показниками зі зборів до бюджету, за рахунок переглядів акцизів і зборів, підвищення мінімальної зарплати (і відповідно податків з неї) ".

Також, зазначає експерт, йде приціл на активізацію ринку землі, закон про олігархів, віртуальні активи, інші законодавчі акти. Традиційно закладається приватизація.


Глава Директорату Асоціації франчайзингу України, віцепрезидент Асоціації інвесторів в Україні Андрій Кривонос вважає, що бюджет 2022 — перший в історії України бюджет на наступний рік, цифри якого не мають ніякого значення.


"Практика роботи парламенту цього скликання, монобольшінство, уряд, постійно залежні від кадрових примх залу, відсутність програми його діяльності, COVID-19, Рада нацбезпеки і оборони з його установками по обороні, військам, космосу, місія МВФ," Велике будівництво "і ряд інших факторів говорять про те, що будь-які цифри від Кабміну будуть спотворені поправками депутатів ", — пояснює Андрій Кривонос.


За його словами, ще є надія на здоровий глузд, який не допустить чергового "поправочного тероризму" з боку депутатів.

"Але надія швидко тане на тлі великої кількості коментарів, які з'явилися по бюджету з 15-го числа, коли Кабмін затвердив проект, — акцентує Андрій Кривонос. — Упевнений, що частина експертів навіть не відкривала документ, чекаючи розгляд в залі. Тому потрібно набратися терпіння, і спостерігати, як можна перекрутити за два тижні документ, який готувався півроку".


Виконавчий директор Асоціації захисту банків, глава громадської організації Re: Старт, фінансовий експерт Оксана Чепіжко, аналізуючи проект бюджету, зазначила, що концептуально він нічим не відрізняється від попередніх п'яти головних фінансових документів країни.


"Видаткова частина документа — більш 1,4 трлн, причому 546 млрд грн з них підуть на обслуговування зовнішніх і внутрішніх боргів. І це при прибуткової частини всього близько 1,2 трлн. Цифри дохідної частини досить умовні і залежать від багатьох факторів, а не тільки надходжень від ПДВ або прийняття скандального законопроекту 5600 (т.зв. ресурсний законопроєкт про наповнення бюджету за рахунок нових податків і збільшення рентної плати тощо)", — пояснює Оксана Чепіжко.


Вона акцентує, що обслуговування боргів уже традиційно йдуть за рахунок збільшення податків (все той же поки не прийнятий проект закону №5600), акцизів та інших обов'язкових платежів для бізнесу.


"Плюс — планується заморозка зростання соціальних стандартів. Мінімальна зарплата 200 гривень при інфляції від 7 до 10% в світі — це ні про що. Прожитковий мінімум до 5000 грн так і не піднято, — зазначає Оксана Чепіжко. — У ракурсі такого проекту бюджету від уряду Шмигаль мене дивує тільки одне, а навіщо звільняли попередніх прем'єрів — Гройсмана та Гончарука? "


Нагадаємо, більше всього держфінансування перепаде в наступному 2022 році правлячої партії "Слуга народу". "Слуги народу" отримають на свою діяльність з державної скарбниці майже 440 мільйонів гривень.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини