Головна Новини Політика зовнішня політика Шмигаль: Росія "абсолютно" стоїть за спробою державного перевороту
commentss НОВИНИ Всі новини

Шмигаль: Росія "абсолютно" стоїть за спробою державного перевороту

За словами прем'єр-міністра України, дані розвідки підтверджують спробу держперевороту

30 листопада 2021, 17:38
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у вівторок, 30 листопада, в інтерв'ю для видання Reuters у Брюсселі, посилаючись на дані розвідки, звинуватив Росію в тому, що вона стоїть за спробою організувати переворот з метою повалення прозахідного уряду в Києві. Про це повідомляє Reuters.

Шмигаль: Росія "абсолютно" стоїть за спробою державного перевороту

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль бере участь у інтерв'ю Reuters у Брюсселі - Reuters

Минулої п'ятниці президент Володимир Зеленський заявив, що цього тижня Україна розкрила змову щодо повалення його уряду, в якій брали участь особи з Росії, але він не сказав, чи вважає, що за змовою стоїть Кремль.

Кремль заперечує будь-яку роль у змові перевороту та відкидає звинувачення в тому, що намагається дестабілізувати Україну.

"У нас є секретні дані, які свідчать про особливі наміри розпочати переворот", — сказав Шмигаль. На запитання, чи стоїть за цим російська держава, він відповів: "Абсолютно".

Він також сказав, що нарощування російської армії на кордоні з Україною, другий подібний сплеск з травня, є частиною зусиль Росії, щоб зламати український імпульс до приєднання до Європейського Союзу.

"Вони щось готують", – сказав Шмигаль про Росію, не вдаючись до деталей.

Шмигаль, який перебуває в Брюсселі для переговорів з високопоставленими чиновниками ЄС, сказав, що українська розвідка підхопила діяльність "зовнішніх сил", які намагалися вплинути на політичну опозицію всередині країни, щоб розпалити народне повстання та переворот.

Але водночас Шмигаль зазначив: "В українському суспільстві немає революційних настроїв. Ми розуміємо, що був вплив ззовні, щоб посилити протести в Києві, зробити їх сильнішими. Наша спецслужба проводить спеціальне розслідування".

Шмигаль також зазначив, що звільнення керівника Департаменту контррозвідки СБУ Олександра Руснака цього тижня не пов’язане з можливим державним переворотом.

За його словами, прагнення України приєднатися до ЄС було однією з головних причин російської агресії, гібридних атак, нарощування військ на кордоні та анексії Криму Москвою в 2014 році. 

У лютому 2014 року українці скинули президента, якого підтримувала Росія, під час проєвропейського повстання. Разом з Молдовою та Грузією Україна сподівається на створення тісніших зв’язків з ЄС на спеціальному саміті "Східного партнерства" наступного місяця.

Як зазначив Шмигаль, лідери ЄС беруть участь у геополітичному перетягуванні канату з Росією за вплив на Україну та дві інші колишні радянські республіки, Молдову та Грузію, шляхом торгівлі, співпраці та захисту. Україна також шукає більшої військової підтримки від Сполучених Штатів.

"Це одна з головних причин гібридних атак з російської сторони, тому що ми дуже хочемо бути інтегрованими в Європу, мати рівень життя європейських, цивілізованих країн", – сказав Шмигаль.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Шмигаль заявив, що РФ прагне зірвати євроатлантичні прагнення України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини