Головна Новини Політика зовнішня політика Що дасть Україні "Кримська платформа" - думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Що дасть Україні "Кримська платформа" - думки експертів

Експерти дали оцінку міжнародного саміту "Кримська платформа", який запланований на серпень поточного року

19 січня 2021, 13:41 comments1051
Поділіться публікацією:

Проведення саміту "Кримської платформи", в якому запланована участь лідерів іноземних держав, відбудеться 23 серпня 2021 року. Напередодні 30-річчя Незалежності України. Є дані, що Офіс президента хоче залучити максимальну кількість світових лідерів (включаючи представницьку делегацію з США). І взагалі зробити "Кримську платформу" важливіше "Нормандського формату. Експерти оцінили шанси оживити "кримський кейс" і залучити до цієї платформи топ-держави, а також розповіли про можливу користь для України.

Що дасть Україні "Кримська платформа" - думки експертів

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Кримська платформа створить додатковий тиск на Росію"

Керівник аналітичного відділу Центру контент-аналізу Сергій Стуканов вважає створення міжнародного майданчика для актуалізації на найвищому міжнародному політичному рівні теми деокупації Криму — своєчасною і корисною справою.

"Довгий час Україна залишала тему Криму за дужками переговорів з міжнародними партнерами, сподіваючись, що вдасться вирішити донбаський кейс. Але оскільки стає зрозуміло, що Росія не має наміру віддавати контроль за Донбасом, надалі залишати Крим за дужками вже не просто не має сенсу, але і — шкідливо, — упевнений аналітик. — Так, санкції за Крим зберігаються. Однак у більшості впливових країн складається враження (з огляду на пасивність України), що питання Криму можна відкласти на довгі роки або навіть десятиліття".

Сергій Стуканов зазначає, що Кримська платформа повинна нагадати про проблему, актуалізувати її та засвідчити нашим партнерам, що нинішній статус-кво нас не влаштовує.

"Повернення теми Криму на високий міжнародний політичний рівень допоможе нагадати про російську загрозу, консолідувати коаліцію на підтримку України, можливо, посилити санкції проти Росії. Крім того, це створить додатковий дипломатичний тиск на Росію, — вважає аналітик. — Зокрема, в питаннях порушення прав українців і кримських татар на окупованому півострові. Зрештою, це дозволить нарешті почати серйозну розмову про шляхи та терміни деокупації Криму. Хоча Росія, переконаний, буде всіляко заперечувати і ігнорувати цю тему, не піде ні на які поступки й не братиме участі в роботі платформи, потужний дискурс буде створений. І він буде тиснути на Російську Федерацію, готуючи грунт для важливих змін в майбутньому".

Дієвість інструментарію, на думку Сергія Стуканова, також буде залежати від того, який рівень представництва буде забезпечено на саміті.

"Якщо вдасться залучити до участі лідерів найбільших держав (зокрема, США, Великобританії, Німеччини, інших країн Євросоюзу), то платформа може бути ефективною, — підкреслює експерт. — Призначення установчої зустрічі Кримської платформи на 23 серпня і синхронне повідомлення про те, що Джо Байдена запросять на День незалежності України 24 серпня, свідчить про те, що у владі розраховують на високий рівень представництва. Якщо так, то Росію чекають непрості часи в плані дипломатії ".

"Питання Криму є ключем для вирішення проблеми на Донбасі"

Вирішення питань окупованих територій України не може розглядати окремо. У цьому впевнений політолог, конфліктолог Богдан Петренко.

"Більш того, війна на Донбасі триватиме як мінімум до тих пір, поки не вирішиться питання Криму, — підкреслює він. — Росії ця війна і потрібна для того, щоб переносити увагу на бойові дії та "забувати" про "мирно віджатий" Крим. Тому питання Криму — стратегічно — є ключем для вирішення питання Донбасу".

На думку експерта, початок роботи міжнародної платформи по Криму вже спізнюється на 7 років.

"І ця, і попередня влада час від часу згадували про необхідність роботи подібних платформ. Але на практиці далі розмов справа не йшла. Тому, якщо вона почне роботу — це буде стратегічним позитивом, — вважає Богдан Петренко. — Час вибрано вдало — ювілейна річниця Незалежності на наступний день з дня проведення платформи відкриває перспективи того, що представництво може бути на високому рівні. Виклик для влади — забезпечити таке представництво".

Конфліктолог підкреслює, що якби ми проводили цю платформу раніше — у 2014-2015 рр. — на тлі високої актуальності для Заходу російської агресії в Україні, у платформи були б високі шанси стартувати і працювати.

"Позитивом є і те, що Крим просто згадується в інформаційному просторі. Не як проблеми, що виникли у півострова після окупації Росією. А як потенційний шлях додому", — акцентує Богдан Петренко.

Він також попереджає, що тактично заяви про можливий початок роботи "Кримської платформи" можуть привести до російського відповіді — починаючи від посилення бойових дій на Сході України та закінчуючи активізацією терористичних груп, особливо напередодні 23-24 серпня. Тому, підкреслює експерт, треба бути готовими до того, що Росія спробує підвищити ставки.

Як повідомляв портал "Коментарі", Україна презентувала в Брюсселі "Кримську платформу", яка повинна допомогти деокупації півострова. Як заявила заступник міністра закордонних справ Еміне Джапарова, НАТО цікавить така ініціатива, оскільки альянс знає про нинішню ситуацію у Чорного моря, додавши, що на цей момент обговорюються шляхи інтегрування "Кримської платформи" в ЄС.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини