Головна Новини Політика зовнішня політика Санкції проти Коломойського: як відреагує олігарх на рішення Держдепу
commentss НОВИНИ Всі новини

Санкції проти Коломойського: як відреагує олігарх на рішення Держдепу

Експерти розповіли, як на санкції може відреагувати Ігор Коломойський і як вони позначаться на президенті Володимир Зеленський

5 березня 2021, 17:13
Поділіться публікацією:

США ввели санкції проти українського олігарха Ігоря Коломойського. Причина — звинувачення в корупції і спробах підірвати демократію в Україні. Про це заявив Держсекретар США Ентоні Блінкен. Під санкції також потрапили дружина і діти олігарха — їм заборонили в'їзд на територію Штатів. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, яких дій варто чекати від Ігоря Коломойського і як відреагує на цю новину президент Володимир Зеленський.

Санкції проти Коломойського: як відреагує олігарх на рішення Держдепу

Ігор Коломойський

Санкції не стали новиною для Коломойського

Політтехнолог Олег Постернак вважає, що санкції для Ігоря Коломойського не стали новиною.

"Вони малися на увазі спочатку, враховуючи справи, які ведуть проти нього в Штатах. Першим дзвіночком стали санкції проти Олександра Дубинського — за участь у втручанні в американські вибори (плівки Андрія Деркача з голосами людей, схожих на Петра Порошенка і Джо Байдена). Американська феміда явно готувалася до санкцій певний час ", — зазначає експерт.

На його думку, Коломойському завдано серйозного удару в плані фінансового стану.

"Без транзакцій, без активної залученості в світову фінансову систему, де США грають величезну роль, розвиток бізнесу Коломойського можна ставити під сумнів. В тому числі його вкладенні за кордоном. Адже є загроза поширення американських антіколомойскіх санкцій і на Європейський континент. Так що можуть виникнути проблеми з "пересидіти важкі часи", як раніше, в Ізраїлі або Швейцарії. Подальші правові дії американської феміди можуть створити серйозні перешкоди для цього. Залишається Росія, — зазначає Олег Постернак. — Ми вже чули заяви Коломойського, що демонструють його лояльність до РФ. Той же тезу про "громадянську війну" в Україні, який Ігор Валерійович прорік якраз, коли з'явилися перші ознаки ускладнень між США і фігурою олігарха ".

Експерт вважає, що Коломойський буде намагатися вибудовувати систему самозахисту — юридичну та політичну.

"Але це буде складно, адже завдано серйозного удару не тільки по Коломойському, а й по всьому, що з ним пов'язано. Включаючи його політичні проекти в Україні. Поданий чіткий сигнал, що Ігор Валерійович став дуже токсичний. І українським елітам, політикуму, бізнесу, потрібно або дрейфувати від нього, або мінімізувати з ним контакти, — вважає політтехнолог. — Для Зеленського ця ситуація — черговий шпагат. Обійти американський тиск Офісу президента буде складно. Втім, є думка, що Зеленський вже вибрав антиолігархічну стезю, про що говорять його недавні заяви. Можливо, сам президент хоче звільнитися від обтяжливого шлейфу, що Коломойський нібито впливає на Офіс президента і самого Зеленського ".

Олег Постернак не виключає, що Зеленський міг дати Коломойському якісь гарантії ще перед початком президентської виборчої кампанії.

"Але навіть якщо такі гарантії є, Зеленський навряд чи піде проти лінії США, якщо ті захочуть ще серйозніше взятися за Коломойського. Можливо, розуміючи це, Штати не сильно тиснути на ОП в плані активізації судового переслідування Коломойського в Україні. Втім, у нього тут величезний штат "своїх" суддів, депутатів і не тільки. І в разі різких рухів з боку ОП щодо судового переслідування, Коломойський може "висмикнути чеку" і спробувати "підірвати" монобольшінство. Можливо, розуміючи це, оточення Зеленського активно веде останнім часом переговори з "Голосом" і "Батьківщиною" про можливу коаліцію ", — резюмує Олег Постернак.

Надійна країна для Коломойського

Політтехнолог, фахівець з антикризовим кампаніям Денис Богуш вважає, що Коломойський навряд чи буде залишати Україну, яка зараз для нього, схоже, найбезпечніша країна.

"Може, звичайно, спробувати рвонути в Ізраїлю або Швейцарії, як робив раніше, коли на нього почав тиснути Порошенко. Він сам казав, що у нього "потрійне громадянство". Але не факт, що після введення американських санкцій ізраїльтяни або швейцарці візьмуть його приймуть з розпростертими обіймами ", — зазначає Денис Богуш.

Зеленський, на його думку, виявився в складній ситуації.

"У Зеленського — багаторічна історія відносин з Коломойським, з його каналом" 1 + 1 ", звідки артист пішов в президенти. Коломойський фактично дав йому свою медіа-майданчик. І Зеленський йому "трохи повинен" — це з одного боку. З іншого — сам Зеленський, напевно, хоче бути самостійним, вистрибнути з "Коломойський штанців". Тому може спробувати погрозити пальчиком Коломойському. Але, швидше за все, на цьому все закінчиться, — припускає Денис Богуш. — Коломойський виграє суди в Україні. І при нинішньому рівні їх корупції, а також загальної корупційності політсистеми, посадити Коломойського навряд чи вдасться. Принаймні тут ".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" писали, чому розійшлися шляхи Зеленського і Коломойського .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини