Головна Новини Політика зовнішня політика Саміт "Кримська платформа": чи вдасться Україні повернути українське
commentss НОВИНИ Всі новини

Саміт "Кримська платформа": чи вдасться Україні повернути українське

Росія на 27 липня запланувала провести в Севастополі захід «Кримська реальність Росії проти « кримської міфології» України»

27 липня 2021, 09:00
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський, кажучи навесні про "Кримську платформу" , підкреслив, що вона об'єднує світ, щоб повернути Україні українське.

Саміт "Кримська платформа": чи вдасться Україні повернути українське

Кримська платформа - Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Однак з об'єднанням світу поки, на жаль, не складається. Презентація платформи запланована на 23 серпня, але поки за суттю заходу та за складом учасників — більше питань, ніж відповідей. Зате відомо, що Росія, яка, за словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, намагається всіляко підірвати значимість проведення саміту "Кримська платформа" та відмовити інші країни брати участь в ньому, на 27 липня запланувала провести в Севастополі захід "Кримська реальність Росії проти "кримської міфології" України". Ситуацію для порталу "Коментарі" проаналізував експерт з питань окупованих територій, економічний експерт Юрій Смілянський.

Дозволю собі нагадати одну цитату з "Дванадцяти стільців" Ільфа і Петрова:

"- Суворий секрет. Державна таємниця. Остап показав рукою на Вороб'янінова. — Хто, на вашу думку, цей потужний старий? Не кажіть, ви не можете цього знати. Це — гігант думки ... ".

Давайте згадаємо, як починався процес створення "Кримської платформи". Влада оголосила про процес і ідеї. Ідеї провести саміт з назвою "Кримська платформа". А ось потім почалися секрети, обумовлені владою як необхідність (адже вороги протидіють); розпливчастість у формулюванні цілей тощо. У Ільфа і Петрова такий момент звучав так: "З вашою допомогою ми хочемо зв'язатися з кращими людьми міста, яких лиха доля загнала в підпілля. Кого можна запросити до вас? ".

На цьому моменті, думаю, можемо узагальнити ситуацію. Думаю, що в цілому ситуація з проведенням "Кримської платформи" виглядає наступним чином. Керівництво держав, наших західних партнерів, керівники представництв цих держав щиро підтримують територіальну цілісність України. Але вони не можуть зрозуміти, з якою метою їх запрошують на ініційований захід.

Ще цитата з "Дванадцяти стільців":

"- Ви в якому полку служили? Чарушников засопів.

— Я ... я, так би мовити, взагалі не служив, бо, будучи наділений довірою суспільства, проходив з виборів.

— Ви дворянин?

— Так. Був.

— Ви, сподіваюся, залишилися ним і зараз? Тримайтеся. Буде потрібно ваша допомога. Полєсов вам говорив? .. Закордон нам допоможе. Зупинка за громадською думкою. Повна таємниця організації ".

За місяць до проведення ініційованого заходи невідомо, по суті, нічого. Склад учасників; структура заходу, тобто, з чого складатиметься "Кримська платформа"; мети проведення заходу тощо. Деякий час назад мені довелося в одному з ефірів відповідати на подібні питання. Тоді я послався на одне інтерв'ю для телеканалу ДОМ заступника міністра міністерства закордонних справ України, в якому було сказано, що метою проведення "Кримської платформи" є деоккупація Кримського півострова.

Тобто, мета саміту "Кримська платформа" — створення нового антиросійського військового союзу для деокупації Кримського півострова? Є дуже великі і обґрунтовані сумніви, що держави-члени НАТО увійдуть в ще один військовий союз. Як мінімум. Виходить, що оголошена мета — деоккупація Криму — не є метою. Це якщо м'яко висловитися. Яка ж мета насправді?

"Життя диктує свої закони, свої жорстокі закони. Я не стану говорити вам про мету нашого зібрання — вона вам відома. Мета свята. Звідусіль ми чуємо стогони. З усіх кінців нашої великої країни волають про допомогу. Ми повинні протягнути руку допомоги, і ми її протягнемо. Одні з вас служать і їдять хліб з маслом, інші займаються відхожих промислом і їдять бутерброди з ікрою. І ті й інші сплять в своїх ліжках і ховаються теплими ковдрами. Одні лише маленькі діти, безпритульні, знаходяться без догляду. Ці квіти вулиці, або, як висловлюються пролетарі розумової праці, квіти на асфальті, заслуговують на кращу долю. Ми, панове присяжні засідателі, повинні їм допомогти. І ми, панове присяжні засідателі, їм допоможемо ". (І. Ільф, Є. Петров)

Окупанти дійсно анонсували захід "Кримська реальність Росії проти "кримської міфології" України"". Її початок оголошено на 27 липня. А метою проведення окупанти оголосили "розвінчати домисли, інсинуації і відверту брехню щодо минулого, сьогодення і майбутнього російського Криму". Адже, на думку окупантів, в Україну запрошені на саміт "Кримська платформа" "недруги Росії".

Подібна реакція Кремля на питання, пов'язані з окупованою територією Криму цілком очікувана. Росія фактично знову живе за "залізною завісою" в оточенні ворогів. А кремлівське керівництво неодноразово заявляло, що питання Криму закрите і обговоренню не підлягає. Відповідно, будь-який захід, пов'язаний з окупованою територією Криму, вони намагаються пояснювати як "посягання на територіальну цілісність РФ".

Протягом семи з гаком років окупації, неодноразово доводилося пояснювати представникам української влади, що необхідно послідовно створювати умови для майбутньої деокупації Криму. В тому числі, умов, заа яких керівництво Кремля буде змушене сідати за стіл переговорів щодо долі Криму. Це основна мета економічної війни проти Росії, частиною якої є санкції.

Але, на жаль, економічної війни проти держави-агресора керівництво України не вело і не веде. Тобто не займається створенням умов, за яких окупант буде змушений говорити про долю Криму. Не створюються умови майбутньої деокупації. А значить, продовжують створюватися помилкові реальності в кримському питанні. І прикладів цих помилкових реальностей можна вже наводити багато. Адже війна і окупація йде восьмий рік.

"Красиво складено, — вирішив він, — під таким соусом і гроші дати можна. У разі успіху — пошана! Не вийшло — моя справа шістнадцята. Допомагав дітям, і справа з кінцем ". (І. Ільф; Є. Петров "Дванадцять стільців", частина 1, розділ 16 "Союз меча і орала").

Дуже хочеться помилятися і в серпні побачити блискуче проведений саміт "Кримська платформа" з чудовими для відновлення територіальної цілісності України результатами. Ось тільки, на жаль, підстав для такого оптимізму немає.

Раніше "Коментарі" писали, чи допоможе саміт "Кримська платформа" повернути анексовані півострів .




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

иван

27 липня 2021, 08:43

Пока Украина не предъявит миру свою успешность, пока украинцы живут беднее всех в Европе, пока нацыки свободно зигуют на улицах Киева, даже думать о возвращении Крыма - пустое занятие.


Новини