Головна Новини Політика зовнішня політика Саміт Байдена й Путіна: чи чекати прогресу у врегулюванні конфлікту на Донбасі
commentss НОВИНИ Всі новини

Саміт Байдена й Путіна: чи чекати прогресу у врегулюванні конфлікту на Донбасі

Експерти зробили головні підсумки зустрічі президентів США і РФ, а також розповіли чи вплинуть вони на вирішення військового конфлікту на сході країни

17 червня 2021, 12:45
Поділіться публікацією:

У Женеві 16 червня відбувся американо-російський саміт. Увечері за його підсумками лідери США і РФ — Джо Байден і Володимир Путін — дали роздільні прес-конференції.

Саміт Байдена й Путіна: чи чекати прогресу у врегулюванні конфлікту на Донбасі

Саміт Байдена й Путіна: чи чекати прогресу у врегулюванні конфлікту на Донбасі. Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Експерти розповіли виданню "Коментарі", які очікування виправдалися, а які ні. А також про те, як зустріч очільників держав вплине на Україну.

Подібні меседжі не раз озвучувалися президентами напередодні саміту

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі вважає заяви Байдена і Путіна за підсумками зустрічі цілком очікуваними. І підкреслює, що подібні меседжі не раз озвучувалися ними напередодні саміту.

"Обидва в результаті залишилися задоволені тональністю і результативністю зустрічі — і дивляться з обережним оптимізмом в майбутнє. Наскільки це виправдано, на думку Байдена, стане відомо протягом 3-6 місяців", — зазначає політолог.

На його думку, для України єдиним позитивом у короткостроковій перспективі стане відносна нормалізація обстановки в зоні бойових дій.

"Однак до осені ситуація може змінитися в залежності від того, чи погодиться українське керівництво виконувати політичну частину Мінських угод. Путін робив акцент на тому, що Байден, як і він, бачить саме їх в основі врегулювання ситуації на Донбасі, — підкреслює Максим Ялі. — Попереду ще візит Зеленського в Вашингтон. Думаю, саме тоді будуть розставлені акценти в спільній політиці України і США в протистоянні російській агресії. А восени, цілком можливо, буде зроблена спроба провести вибори в ОРДЛО. Адже невипадково скасовували вибори в прифронтовій зоні в минулому році".

Підсумки саміту ніяк не вплинуть на врегулювання конфлікту на Донбасі

Політолог, співробітник Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Максим Степаненко вважає, що зустріч президентів пройшла досить успішно як для США, так і для РФ.

"Хоч і не було значного прогресу, але не було і відкату. Як США, так і РФ бачать для себе прагматичний інтерес у налагодженні, перш за все, у галузі безпеки, якихось конструктивних відносин між своїми країнами", — зазначає політолог.

Він закликає дивитися правді в очі і зрозуміти, що Україна не стоїть на чолі кута США або РФ, у яких є свої національні інтереси. Саме в рамках цих інтересів вони і діють.

"Підсумки саміту ніяк не вплинуть на врегулювання конфлікту на Донбасі. Єдиним можливим шляхом для цього і Путін, і Байден називають Мінські угоди. З якими ситуація непроста, адже жодна сторона не бажає йти на поступки (питання черговості виборів і передачі контролю за кордоном). До того ж, ми практично втратили переговорний майданчик в Мінську, що теж можна вважати певним регресом в переговорному процесі ", — говорить Максим Степаненко.

Позитивним моментом він вважає, що після зустрічі Байдена і Путіна з'явився шанс, що США призначать спецпредставника в Україні — як раніше Курта Волкера.

"Повернення до подібного формату було б певним успіхом для України від цієї зустрічі. При цьому нам потрібно продукувати власні ініціативи, інакше ситуація не вийде з глухого кута", — резюмує Максим Степаненко.

Раніше "Коментарі" писали, що на думку народного депутата від партії "Слуга народу" Данила Гетманцева, нічого нового з приводу України на саміті озвучено не було. Крім того, нардеп вважає, що підтвердження Мінських угод як вказівника є "тупиковим шляхом", з якого безперечно треба виходити.






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини