Головна Новини Політика зовнішня політика Саакашвілі зробив найстрашнішу помилку для політика: як складуться україно-грузинські відносини далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Саакашвілі зробив найстрашнішу помилку для політика: як складуться україно-грузинські відносини далі

Саакашвілі повернувся в Батумі через вісім років після від'їзду з Грузії

5 жовтня 2021, 11:15
Поділіться публікацією:

Колишній президент Грузії Міхеіл Саакашвілі, затриманий 1 жовтня і перебуває в колонії Руставі, заявив, що не планує припиняти голодування "до кінця життя". Він вимагає звільнення — і себе, і тих людей, яких затримали в якості його спільників у зв'язку з незаконним проникненням в Грузію.

Саакашвілі зробив найстрашнішу помилку для політика: як складуться україно-грузинські відносини далі

Міхеіл Саакашвілі - фото з відкритих джерел

Тим часом, супермасштабних акцій протесту з приводу затримання Саакашвілі немає. Як і з приводу результатів муніципальних виборів, які відбулися 2 жовтня. Підрахунок ще триває.

Які є подальші сценарії розвитку подій? Як вони можуть позначитися на україно-грузинських відносинах, враховуючи, що Саакашвілі прибув з України і є громадянином України? Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Україна в цій ситуації програє, оскільки Саакашвілі створив дилему на грузинському напрямку

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілія Куса вважає, що ситуація може розвиватися за декількома базовими сценаріями: 

Перший — Саакашвілі і його соратники зможуть заповнити мобілізаційний потенціал і вивести людей на вулицю. Після чого через протести доб'ються або дострокових парламентських виборів, або силової зміни уряду.

Другий — Саакашвілі і його соратники не зможуть надихнути маси на великий і значний протест. В такому випадку, ситуація загасне, а Саакашвілі залишиться у в'язниці відбувати термін.

Третій — Саакашвілі і опозиція домовляться з владою, і екс-президент може навіть вийти з в'язниці достроково або отримати помилування.

"Україна в цій ситуації програє, оскільки Саакашвілі створив дилему на грузинському напрямку, змушуючи Київ балансувати між необхідністю реагувати на арешт свого громадянина і бажанням зберегти нормальні й стабільні відносини з Грузією, — пояснює Ілія Куса. — Однак в разі, якщо опозиція доб'ється свого і прийде до влади, ми отримаємо набагато більш дружній уряд в Тбілісі".

Схоже, єдина надія Саакашвілі тепер — Україна

Політолог Кирило Сазонов вважає, що сам вчинок Саакашвілі говорить про його мужність і готовність жертвувати свободою заради ідей, в які він вірить.

"Було очевидно, що в Грузії його чекає арешт і мінімум шість років в'язниці за тим самим вироком, що набув чинності. Але його приїзд міг мобілізувати протестного виборця і привести опозицію до тактичної перемоги і дострокових парламентських виборів. Він зробив цю ставку, але зробив найстрашнішу помилку для політика. Він повірив у людей більше, ніж вони вірять в себе самі. І програв, — констатує Кирило Сазонов. — Програла і грузинська опозиція. Михайло Саакашвілі в тюрмі, а президент Грузії вже заявила, що на помилування він може не розраховувати".

Серйозних протестів у Грузії в зв'язку з його арештом немає. І, схоже, єдина надія Саакашвілі тепер — Україна, вважає політолог.

"Президент Зеленський вже заявив, що зробить все можливе для повернення громадянина України Саакашвілі в нашу країну. Як домагався звільнення заручників в Росії і ОРДЛО або евакуації наших громадян з Афганістану. Це єдиний шанс для Саакашвілі, — упевнений Кирило Сазонов. — Звичайно, у нього дуже важкі стосунки з чинним керівництвом Грузії. Але партнерство з Україною для Грузії не менш важливо. Конфлікту і зіпсованих відносин між Тбілісі і Києвом не буде. Компроміс і повернення Саакашвілі можливі. Але не гарантовані ... "

Раніше "Коментарі" писали, що політолог розповів , з ким у влади Грузії можуть виникнути проблеми після затримання Саакашвілі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини